• Sandis,
  • Uldis,
  • Ulvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunās Eiropas kosmosa raķetes «Ariane 6» pirmais lidojums plānots 9.jūlijā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:50, 05.06.2024


Jaunās Eiropas kosmosa raķetes "Ariane 6" pirmais lidojums paredzēts 9.jūlijā, trešdien paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA).



Raķeti plānots palaist kosmosā no Kurū kosmodroma Franču Gviānā.

Sākotnēji "Ariane 6" pirmais lidojums bija plānots 2020.gadā, taču Covid-19 pandēmijas un tehnisku problēmu dēļ tas tika atlikts. Kritiens atpakaļ bija arī neveiksmīgais raķetes "Vega-C" pirmais komerciālais lidojums 2022.gadā.

"Mēs izkļūstam no nesējraķešu krīzes, mēs atgriežamies spēlē," telefonintervijā ziņu aģentūrai AFP no Berlīnes sacīja EKA vadītājs austrietis Jozefs Ašbahers.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs pauda gandarījumu, ka Eiropa pēc "desmit gadu smaga sagatavošanās darba" var kļūt par liecinieci "lieliskam brīdim kosmosa nozarē".

"Ariane 6" priekštece "Ariane 5" pēdējo reizi devās kosmosā 2023.gada jūlijā. "Ariane 5" tika izmantota kopš 1996.gada.

Gatavojoties "Ariane 6" startam, raķetes centrālais posms aprīlī tika pārvietots uz starta laukumu.

Eiropa cenšas turēties līdzi pieaugošajai konkurencei raķešu tirgū, taču vienreiz lietojamā "Ariane 6" konstrukcija krasi atšķiras no miljardierim Īlonam Maskam piederošā uzņēmuma "SpaceX" ražotajiem atkārtoti lietojamiem lidaparātiem.

Ašbahers sacīja, ka "Ariane 6" ir tādas pašas klases smagā raķete kā "SpaceX" raķete "Falcon 9", tomēr viņš atzina, ka starp abām raķetēm ir būtiska atšķirība. "Atkārtota izmantošana ir kaut kas, pie kā mums ir jāstrādā, tā būs nākamās paaudzes raķete," AFP sacīja EKA vadītājs.

Raķetes "Ariane 6" augšējo posmu darbina dzinējs, ko var iedarbināt atkārtoti, lai viena lidojuma laikā nogādātu vairākus satelītus dažādās orbītās.

Raķetes izstrādē iesaistītā Eiropas kosmosa un aizsardzības tehnoloģiju uzņēmuma "ArianeGroup" pārstāvis norādīja, ka "Ariane 6" ir jaudīga un daudzpusīga nesējraķete, kas nodrošinās Eiropai autonomu piekļuvi kosmosam. Tā pavērs ceļu komerciālām operācijām un jau ir saņemti pasūtīti 30 lidojumiem, atklāja kompānija "Arianespace", kas nodrošina raķetes palaišanu.

"Mēs gatavojamies veikt otro "Ariane 6" palaišanu līdz gada beigām, kam sekos vienmērīgs pieaugums līdz aptuveni desmit palaišanas reizēm gadā," pavēstīja "Arianespace" vadība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO nespēj vienoties par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai - DPA

NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam nav izdevies pierunāt sabiedrotos apsolīt finansiāli atbalstīt Ukrainu daudzus gadus uz priekšu, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija.

Pasaule Talibi paziņo, ka apspriež ar ASV ieslodzīto apmaiņu

Afganistānas talibu režīms un Vašingtona apspriež divu Afganistānā ieslodzīto amerikāņu iespējamo apmaiņu pret afgāņiem, kas atrodas ieslodzījumā ASV, trešdien paziņojis talibu režīma preses pārstāvis Zabihulla Mudžahids.

Pasaule Evika Siliņa tikās ar ASV Kongresa pārstāvju palātas delegāciju

ASV kongresmeņu delegāciju vada Apropriāciju komitejas vadītājs Toms Kouls, un vizītē ieradušies arī kongresmeņi Mario Diazs-Balarts (Mario Diaz-Balart), Čaks Fleišmans (Chuck Fleischmann), Čaks Edvardss (Chuck Edwards) un Džeiks Elzijs (Jake Ellzey). Apropriācijas komitejai ir būtiska loma lēmumos par ASV budžetu, tajā skaitā par atbalstu Baltijas valstīm un Ukrainai.

Pasaule Baidens plāno publiskus pasākumus, lai kliedētu bažas par savām spējām strādāt

ASV prezidents Džo Baidens tuvākajās dienās tiksies ar Kongresa līderiem un demokrātu gubernatoriem, sniegs interviju televīzijai un rīkos preses konferenci, lai novērstu pieaugošās bažas par savām spējām pildīt prezidenta pienākumus pēc katastrofālā snieguma pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu, otrdien paziņoja Baltais nams.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA iemūžina Ķīnas vēsturisko moduli Mēness tālākajā pusē

Drīzumā uz Zemes nolaidīsies kapsula ar paraugiem, kas savākti ar Chang'e-6 nolaižamo aparātu.

Interesanti fakti Sievietes ir labāk pielāgojušās kosmosa apstākļiem

Jauns pētījums parādīja, ka sieviešu ķermenis efektīvāk tiek galā ar kosmosa ceļojumu izaicinājumiem nekā vīriešu ķermenis, raksta "Futurism".

Interesanti fakti Saules magnētiskais lauks drīz mainīsies: kā tas ietekmēs Zemi

Pēdējo reizi šāds notikums notika 2013. gadā, un tas nozīmē, ka drīz pienāks zvaigznes aktivitātes maksimums.

Interesanti fakti Uz Mēness plāno izurbt 5 km caurumu, lai atrastu kaut ko, kas dabā neeksistē

Zinātnieki ierosinājuši veikt neparastu eksperimentu uz Mēness, kas apvienos divas pašlaik nesavienojamas teorijas.