• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki izstrādā kosmosa ķieģeļus, lai izveidotu bāzi uz Mēness (+FOTO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 06:15, 21.06.2024


Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) "kosmosa ķieģeļi" būs apskatāmi atsevišķos "Lego" veikalos visā pasaulē.



Zinātnieki no EKA, iedvesmojoties no slavenajiem Lego konstruktoriem, radījuši savus "kosmosa ķieģeļus", lai nākotnē veidotu bāzes uz Mēness, ziņo Space. EKA aktīvi strādā pie bāzes un infrastruktūras projektēšanas uz Mēness, kas tiks īstenotas NASA "Artemis" programmas ietvaros. Zinātnieki izmantoja Lego elementus kā modeli un 3D printerus, lai izgatavotu līdzīgus “ķieģeļus” no meteorīta materiāla un polimēra.

EKA pārstāvji norāda, ka ideja ir veidot “ķieģeļus” no kosmosa materiāliem, līdzīgi kā "Lego" konstrukciju daļas, lai uz Mēness varētu izmēģināt dažādas būvniecības metodes. Rezultāts ir izturīgs celtniecības bloks, kas trīs mēnešus, sākot no 24. jūnija, būs pieejams atsevišķos "Lego" veikalos visā pasaulē.



Zinātnieki uzskata, ka Mēness regolīts, tas ir, klinšu un putekļu slānis, kas klāj Mēness virsmu, varētu būt noderīgs bāzu un infrastruktūras veidošanai uz Mēness. Uz Zemes ir ļoti maz īsta Mēness regolīta, kuru pirms vairāk nekā 50 gadiem atveda Apollo astronauti un Ķīnas misija "Chang'e-5" 2020. gada beigās. Drīzumā vēl viens regolīta paraugs no Mēness tālākās puses tiks nogādāts uz Zemes "Chang'e-6" misijas ietvaros 25. jūnijā.

Lai aizstātu Mēness regolītu, izstrādājot savus "kosmosa ķieģeļus", EKA zinātnieki izmantoja putekļus no 4,5 miljonus gadu veca meteorīta, kas uz Zemes tika atklāts pirms 24 gadiem. Šim materiālam tika pievienots bioloģiski noārdāms polimērs - polilaktīds, lai izveidotu Mēness regolīta imitāciju. Šo maisījumu izmantoja “ķieģeļu” izgatavošanai ar 3D printeriem.



EKA ir noslēgusi līgumu ar NASA par "Artemis" programmu, kuras mērķis ir pirmo reizi kopš "Apollo" programmas atgriezt cilvēkus uz Mēness. Pēdējo reizi astronauti pastaigājās pa Mēness virsmu 1972. gada beigās.

EKA sadarbībā ar ASV, Kanādas, Japānas un Apvienoto Arābu Emirātu kosmosa aģentūrām plāno uzbūvēt pirmo orbitālo staciju netālu no Mēness, ko sauks par "Gateway".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Interesanti fakti Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu metodi, kā Marsu padarīt apdzīvojamu

Pētījuma autori uzskata, ka Marsu padarīt viesmīlīgāku ir vieglāk, nekā varētu šķist, raksta Focus.

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.