• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Miris pianists, Lielās mūzikas balvas nominants Mārtiņš Zilberts

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:35, 04.07.2024


Pianists, Lielās mūzikas balvas nominants Mārtiņš Zilberts ceturtdien devies mūžībā, paziņoja mākslinieka tuvinieki.



Zilberts kā solists vairākkārt ir uzstājies ar Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) orķestri, kā arī Jelgavas un Ventspils kamerorķestriem. Viņš sadarbojies arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un kamerorķestri "Sinfonietta Rīga".

Zilberts bija daudzu patstāvīgu kamermūzikas projektu dalībnieks un dibinātājs. To lokā minams LNSO klaviertrio, kā arī ansambļi "Brokastis četratā", "Undertango" un citi, kas atskaņo mūziku no klasikas līdz pat "crossover" žanram.

2020.gadā Zilberts bija nominēts valsts augstākajam apbalvojumam mūzikā - Lielajai mūzikas balvai par izcilu darbu kameransamblī, savukārt 2018.gadā viņš saņēma Latvijas Nacionālās operas fonda balvu par izcilu sniegumu gada garumā.

Pianista darbības sfēra bija regulāra sadarbība ar dziedātājiem, solistiem, viņu vidū bijuši Inga Kalna, Liene Kinča, Kristīne Opolais, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Asmika Grigorjana, Irēne Teorina, Andreass Bauers Kanabass.

Koncertdzīve, uzstājoties kā solistam ar orķestri vai kamermūzikas žanrā, no regulāriem priekšnesumiem Lielajā ģildē, LNOB, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī un citviet Latvijā Zilbertu aizveda arī līdz koncertiem Eiropā, Japānā, Islandē un Kanādā.

No 2008.gada Zilberts bija LNOB galvenais solistu koncertmeistars. Viņš turpināja dalīties ar savām zināšanām, esot kameransambļa un klavierpavadījuma katedras docents Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā (JVLMA), kur strādāja no 1999.gada. Latvijas Radio fonotēkā glabājas Zilberta ieskaņojumi - solopriekšnesumos, kamermūzikas ierakstos sadarbībā ar vokālistiem un instrumentālistiem.

Zilberts ir dzimis Rīgā, pianistu Lolitas Detlavas un Venta Zilberta ģimenē. Viņš mācījās Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Ilzes Juriksones. Ar izcilību 2000.gadā absolvēja profesora Arņa Zandmaņa klasi JVLMA. Savukārt maģistra grādu Zilberts 2002.gadā ieguva kameransambļa specialitātē, absolvējot profesores Guntas Rasas klasi. Zilberts bija precējies ar LNSO čellisti Daci Zālīti-Zilberti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VID vadība sākusi klientiem draudzīgas pārmaiņas

Ministru prezidente tikās ar VID ģenerāldirektori Baibu Šmiti-Roķi un citiem VID vadības pārstāvjiem, kā arī apskatīja VID Klientu apkalpošanas centru, Muitas laboratoriju, Muitas Video kameru centru un iepazinās ar Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) darbu.

Sabiedrība  Rīgas domes deputāts ievēlēts par Ekonomikas politikas komisijas priekšsēdētāju

RK Ekonomikas politikas komisija skata jautājumus, kas saistīti ar ekonomikas un rūpniecības politiku, ka arī ar uzņēmējdarbību.

Sabiedrība Sadziedēt zobu Kurzemes bērni brauc uz Rīgu (+VIDEO)

Zobārstu trūkums ir problēma visā valstī.

Sabiedrība Visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal pieejama Benjamiņas iela

No piektdienas visa veida transportlīdzekļu satiksmei Rīgā atkal ir atvērta iepriekš dzelzceļa pārvada izbūves laikā slēgtā Emīlijas Benjamiņas iela, aģentūrai LETA pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas būvnieka pilnsabiedrības "BeReRix" pārstāvji.

Lasiet arī

Kultūra Uz skatuves Liepājā atcerēsies Kurzemes hercogisti (+VIDEO)

Šī būs izrāde par mīlestību un cerību.

Veselība Mīti un patiesība par zivju eļļu: kā tas var garšot (+VIDEO)

Aptuveni 90% cilvēku Latvijā šādu noderīgu vielu nelieto regulāri.

Ekonomika Zemnieku saeima: Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn

Uz lauka audzēto aveņu raža šogad varētu būt mazāka nekā pērn, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus, prognozē biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība Latvijā pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību

No 2020. līdz 2024.gadam tiesu pirmajā instancēs pieņemti 4053 lēmumi par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, liecina informācija portālā "dati.ta.gov.lv".