• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:32, 04.07.2024


Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.


Foto: Instagram

Iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2019.gadā toriji Borisa Džonsona vadībā guva pārliecinošu uzvaru.

Taču šīs vēlēšanas pašreizējais premjerministrs Riši Sunaks negaidīti izsludināja pusgadu agrāk nekā bija nepieciešams, lai gan aptaujas jau divus gadus solīja viņa pārstāvētajiem konservatīvajiem sakāvi.

Aptaujas liecina, ka šajās vēlēšanās pirmo reizi kopš 2005.gada uzvaru gūs leiboristi un par nākamo premjerministru gandrīz droši kļūs Kīrs Stārmers.

Balsošana vairāk nekā 40 000 vēlēšanu iecirkņu sāksies plkst.7.00 (plkst.9.00 pēc Latvijas laika) un ilgs līdz plkst.22.00.

Uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas tiks publicēti nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti, kas parasti ir visai precīzi.

Balsu skaitīšana turpināsies visu nakti un piektdienas rītā jau, domājams, būs zināms uzvarētājs, kam vairākuma nodrošināšanai nepieciešamas vismaz 326 no 650 parlamenta apakšnama deputātu vietām.

Aptaujas liecina, ka leiboristi varētu gūst vēl nepieredzētu uzvaru un ka savas vietas varētu zaudēt daudzi no pašreizējiem ministriem, tajā skaitā arī pats premjers.

Tādējādi Sunaks varētu kļūt par vēsturē pirmo amatā esošo premjerministru, kas vēlēšanās zaudējis savu vietu parlamentā.

Saskaņā ar aptaujām leiboristi varētu iegūt 430 vietas, pārspējot līdzšinējo rekordu - 418 vietas, ko partija izcīnīja 1997. gadā Tonija Blēra vadībā.

Savukārt konservatīvie varētu gūt vēl nepieredzētu sakāvi, izcīnot tikai 127 mandātus.

Savu pašreizējo pārstāvniecību - 15 vietas - par kādām desmit vietām varētu palielināt liberāldemokrāti, un dažas vietas, domājams, izcīnīs arī Naidžela Farāža vadītā labējā partija "Redorm UK" (Reformēsim Apvienoto Karalisti), un daļa no aptaujām liecina, ka pats Farāžs pēc astoņiem mēģinājumiem beidzot arī varētu kļūt par parlamenta deputātu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Orbāns ieradies vizītē Maskavā

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ieradies vizītē Maskavā, kur tiksies ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, piektdien paziņojis Orbāna preses sekretārs.

Pasaule Taivānas tuvumā fiksētas 36 Ķīnas kara lidmašīnas

Taivānas Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka pēdējo 24 stundu laikā salas apkārtnē fiksējusi 36 Ķīnas kara lidmašīnas.

Pasaule Cihanouska: Baltkrieviju nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Putinam

Pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, intervijā Latvijas Radio sacīja Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura šajās dienās viesojas Latvijā.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Lasiet arī

Sabiedrība Pār Lamanšu Lielbritānijā dienas laikā ieradušies vairāk nekā 880 migranti

Šķērsojot Lamanša šaurumu laivās, Lielbritānijā otrdien ieradušies vairāk nekā 880 nelegālie migranti, paziņojusi valdība, norādot, ka tas ir lielākais skaits vienas dienas laikā šogad.

Pasaule Ruanda: ANO aģentūra melo par Lielbritānijas deportāciju plānu

Ruanda trešdien apsūdzēja ANO bēgļu aģentūru melos pēc tam, kad šī aģentūra tiesā apgalvoja, ka no Lielbritānijas uz Ruandu deportētie patvēruma meklētāji var tikt nosūtīti uz citu valsti, kur viņiem draudētu vajāšana.

Pasaule Londonas džentlmeņu klubs balsos par sieviešu uzņemšanu

Viens no Londonas senākajiem džentlmeņu klubiem otrdien balsos par sieviešu uzņemšanu klubā, lai gan tā biedru starpā ir asas viedokļu atšķirības.

Pasaule Lielbritānijas karalis Čārlzs III atzīmē pirmo kronēšanas gadadienu

Lielbritānijas karalis Čārlzs III pirmdien atzīmēja savu pirmo kronēšanas gadadienu.