• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Japāna emitē jaunas banknotes ar 3D hologrammu tehnoloģiju pret viltošanu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:29, 04.07.2024


Japāna trešdien izlaida pirmās jaunās banknotes pēdējo 20 gadu laikā, kas ir aprīkotas ar trīsdimensionālu hologrammu tehnoloģiju pret viltošanu.


Foto: twitter

Premjerministrs Fumio Kisida atzinīgi novērtēja mūsdienīgās pretviltošanas pazīmes jaunajās 10 000 jenu, 5000 jenu un 1000 jenu banknotēs.

"Es ceru, ka cilvēkiem patiks jaunās naudaszīmes un tās palīdzēs padarīt enerģiskāku Japānas ekonomiku," premjers sacīja reportieriem Japānas Bankā.

Neraugoties uz jauno banknošu skaļo prezentāciju, derīga būs arī līdz šim apgrozībā esošā nauda. Cilvēkiem vēl arvien būs vajadzīgas vecāku laidienu banknotes izmantošanai preču automātos un samaksai par braucienu autobusā, ziņoja vietējie mediji.

Kisida atzīmēja, ka uz jaunajām banknotēm attēlotie cilvēki simbolizē Japānas kapitālismu, sieviešu līdztiesību un zinātniskās inovācijas.

Uz 10 000 jenu banknotes (57,42 eiro vērtībā) ir attēlots "Japānas kapitālisma tēvs" Eiiči Sibusava, kuram ir svarīga loma Japānas mūsdienu ekonomikas izveidošanā, nodibinot simtiem uzņēmumu.

Uz 5000 jenu banknotes (28,71 eiro vērtībā) tiek godināta feministe un koledžas dibinātāja Umeko Cuda. Uz 1000 jenu naudaszīmes (5,74 eiro vērtībā) redzams ārsts un bakteriologs Sibasaburo Kitasato, kuram bija lieli nopelni stingumkrampju un buboņu mēra izpētē.

Banknošu reversā (aizmugurē) ir redzama attiecīgi Tokijas dzelzceļa stacija, vistērijas ziedi un mākslinieka Kacusikas Hokusai gleznotais Fudzi kalns.

Uz jaunajām banknotēm būs lielāka izmēra uzraksti, tāpēc tos būs vieglāk izlasīt, sevišķi gados vecajiem iedzīvotājiem.



Līdz nākamā gada martam paredzēts nodrukāt apmēram 7,5 miljonus jauno banknošu. Tiek lēsts, ka vienā dienā tiks izlaistas banknotes 1,6 triljonu jenu (9,2 miljardu eiro) vērtībā.

Līdz jauno banknošu nonākšanai iedzīvotāju makos paies laiks. Pirmās no tām saņems bankas un citas finanšu organizācijas, bet vēlāk tās nonāks bankomātos un veikalos, informēja Japānas Banka.

Lielākā daļa transakciju Japānā vēl arvien tiek veikta skaidrā naudā, un bezskaidras naudas norēķini tur tiek ieviesti lēnāk nekā daudzās citās valstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Orbāns ieradies vizītē Maskavā

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ieradies vizītē Maskavā, kur tiksies ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, piektdien paziņojis Orbāna preses sekretārs.

Pasaule Taivānas tuvumā fiksētas 36 Ķīnas kara lidmašīnas

Taivānas Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka pēdējo 24 stundu laikā salas apkārtnē fiksējusi 36 Ķīnas kara lidmašīnas.

Pasaule Cihanouska: Baltkrieviju nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Putinam

Pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, intervijā Latvijas Radio sacīja Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura šajās dienās viesojas Latvijā.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Lasiet arī

Interesanti fakti Japānas privātā sektora mēģinājums palaist kosmosā satelītu cieš neveiksmi

Japānā trešdien neilgi pēc pacelšanās eksplodējusi uzņēmuma "Space One" raķete, ar kuru bija iecerēts nogādāt kosmosā satelītu.

Ekonomika Latvijas dalībai «Expo 2025 Osaka» piešķir 2,3 miljonus eiro

Valdība otrdien atbalstīja 2,326 miljonu eiro piešķiršanu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo 2025 Osaka", palielinot apropriāciju izdevumiem Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta programmā "Ekonomikas attīstības programma".

Pasaule Japānā par 36 cilvēku nāvi ugunsgrēkā piespriež nāvessodu

Japānas tiesa ceturtdien piespriedusi nāvessodu Sindzji Aobam, kas 2019.gadā aizdedzināja Kioto animācijas studiju, nogalinot 36 cilvēkus.

Pasaule Bojāgājušo skaits Japānas zemestrīcē pārsniedz 200

Bojāgājušo skaits spēcīgajā zemestrīcē, kas Japānas centrālo daļu satricināja 1.janvārī, otrdien pārsniedzis 200, pavēstīja varasiestādes.