• Imants,
  • Ingars,
  • Intars,
  • Rimants
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uz Mēness plāno izurbt 5 km caurumu, lai atrastu kaut ko, kas dabā neeksistē

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 06:28, 11.06.2024


Zinātnieki ierosinājuši veikt neparastu eksperimentu uz Mēness, kas apvienos divas pašlaik nesavienojamas teorijas.


Foto: pixabay

Viņi saka, ka 5 km dziļa cauruma urbšana uz Mēness varētu sniegt pierādījumus tam, ka protoni var sadalīties. Ja šāds atklājums tiks izdarīts, tas palīdzēs unificēt pašlaik nesaderīgās fizikālās teorijas, raksta "New Scientist".

Daļiņu fizikas standarta modelī, kas izskaidro spēku un daļiņu mijiedarbību Visumā, tiek teikts, ka protoni ir stabili un dzīvo mūžīgi. Tomēr šim modelim ir trūkumi, piemēram, tas nespēj apvienot kvantu mehāniku ar Alberta Einšteina relativitātes teoriju. Alternatīvas teorijas liecina, ka protoni joprojām var sadalīties citās daļiņās, lai gan tas notiek ļoti reti.

Tādējādi, ja zinātne atradīs pierādījumus par protonu sabrukšanu, alternatīvās teorijas būs pareizas. Līdz šim eksperimenti uz Zemes nav devuši rezultātus.

Patriks Stengels no Nacionālā kodolfizikas institūta Ferrārā un viņa kolēģi ierosina veikt eksperimentu uz Mēness. Tur, kā uzskata zinātnieki, var atrast pazīmes, kas liecina par seno protonu sabrukšanu kaonos, kas sastāv no divām elementārdaļiņām - kvarkiem.

Blīvs Mēness iezis var saglabāt pierādījumus par šādu sabrukšanu ķīmiskajās izmaiņās, kas redzamas iežu minerālu struktūrā. Lielais dziļums nodrošina aizsardzību pret ārējiem faktoriem, nodrošinot, ka atrastie pierādījumi netiks sajaukti ar līdzīgām reakcijām, ko izraisa, piemēram, augstas enerģijas neitrīno. Uz Zemes šādas reakcijas rada kosmiskie stari, kas ietriecas atmosfērā, bet uz Mēness, kur atmosfēras gandrīz nav, situācija ir pavisam cita.

Zinātnieku komanda aprēķināja, ka pietiekama aizsardzība būtu vismaz 5 km dziļumā zem Mēness virsmas. Lai to paveiktu, uz Zemes pavadoņa virsmas būtu jānogādā spēcīgs urbis.

Paraugi būs jāanalizē uz Mēness, izmantojot modernas mikroskopiskas iekārtas, jo transportēšana uz Zemi varētu tos piesārņot ar kosmiskajiem stariem.

"Nepieciešamība nirt 5 km dziļumā, Mēness iežu atgūšana un modernu mikroskopijas metožu izmantošana ir ārkārtīgi sarežģīti uzdevumi," sacīja pētījuma autori.

Tomēr pietiek tikai ar 100 gramiem Mēness iežu, lai atrastu protonu sabrukšanas pēdas ar tādu pašu precizitāti vai pat lielāku nekā uz Zemes.

"Tā vietā, lai uz Zemes izveidotu detektorus, kas sver tūkstošiem tonnu un darbinātu tos vairākus gadus, jūs varat analizēt nelielus minerālu paraugus, kas reģistrē daļiņu mijiedarbību to struktūrā simtiem miljonu gadu," saka Deivids Voterss no Londonas Universitātes koledžas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.

Interesanti fakti Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.

Lasiet arī

Interesanti fakti Sievietes ir labāk pielāgojušās kosmosa apstākļiem

Jauns pētījums parādīja, ka sieviešu ķermenis efektīvāk tiek galā ar kosmosa ceļojumu izaicinājumiem nekā vīriešu ķermenis, raksta "Futurism".

Interesanti fakti Saules magnētiskais lauks drīz mainīsies: kā tas ietekmēs Zemi

Pēdējo reizi šāds notikums notika 2013. gadā, un tas nozīmē, ka drīz pienāks zvaigznes aktivitātes maksimums.

Pasaule Lidmašīnas avārijā ASV gājis bojā bijušais misijas Apollo 8 astronauts (VIDEO)

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misijas "Apollo 8" bijušais astronauts Viljams Enderss, kurš 1968.gadā no Mēness orbītas nofotografēja ikonisko Zemes attēlu "Earthrise", piektdien gāja bojā 90 gadu vecumā, kad viņa vadītā lidmašīna nogāzās ūdeņos Vašingtonas štatā pie Sanhuanas salām.

Interesanti fakti Japāna plāno uzbūvēt kosmosa liftu uz Marsu: kas ir zināms

Japānas kompānija Obayashi Corporation gatavojas izveidot unikālu transportlīdzekli, kas spēs pārvietoties no Zemes uz kosmosu.