• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sievietes ir labāk pielāgojušās kosmosa apstākļiem

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:58, 18.06.2024


Jauns pētījums parādīja, ka sieviešu ķermenis efektīvāk tiek galā ar kosmosa ceļojumu izaicinājumiem nekā vīriešu ķermenis, raksta "Futurism".



Liela mēroga pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā "Nature", taču tie joprojām ir provizoriski. Autori cer, ka viņu atklājumi varētu būt izrāviens maz pētītajā jomā par to, kā cilvēka ķermenis reaģē uz ilgtermiņa kosmosa lidojumu ietekmi.

Kosmosā gandrīz nav gravitācijas, kas rada problēmas gandrīz ar katru mūsu ķermeņa mehānismu. Atmosfēras trūkums padara mūs neaizsargātus pret kosmisko starojumu, un mikrogravitācija var izraisīt neparastu šķidrumu plūsmu mūsu ķermenī, radot bīstamu nelīdzsvarotību.

Cilvēka ķermenis ir pakļauts milzīgam stresam ārpus planētas, uz kuras mēs esam attīstījušies, un tiek apspriests, ka mūsu trauslā biomehānika nav paredzēta ilgiem kosmosa ceļojumiem.

Jaunākie pētījumi cenšas atspēkot šo pārliecību. Dati liecina, ka cilvēki ļoti labi atgūstas no kosmosa lidojumiem.

"Nav nekāda iemesla, kāpēc mēs nevarētu droši nokļūt uz Marsu un atpakaļ," sacīja pētījuma galvenais autors Kristofers Meisons, "Weill Cornell Medicine" fizioloģijas un biofizikas profesors.

Jaunais pētījums tika balstīts uz datiem, kas savākti 2021. gada civilās kosmosa misijas "Inspiration4" laikā, ko vadīja "SpaceX". Apkalpē bija četri cilvēki, kuriem nebija nekāda sakara ar astronautiku. Dati tika iegūti no bioloģiskajiem paraugiem, kas tika savākti pirms, trīs dienu laikā un pēc Zemes orbītā veikta lidojuma.

Pētnieki uzskata, ka šādiem paraugiem ir vairāk kopīga ar vidusmēra cilvēku nekā datiem no augsti apmācītiem astronautiem. Neskatoties uz to, pētījumā tika iekļauti arī dati no 64 NASA astronautiem.

Galvenā uzmanība tika pievērsta gēnu aktivitātei un cilvēka imūnsistēmas reakcijai. Rezultātā zinātnieki atklāja, ka sievietes, atgriežoties uz Zemes, ātrāk atgūstas no lidojuma kosmosā nekā vīrieši.

"Kopumā vīriešus, visticamāk, ietekmēja kosmosa lidojumi visos šūnu veidos un mēros," raksta pētījuma autori.

Meisons norāda, ka atšķirība ir saistīta ar sieviešu spēju izturēt grūtniecības radīto stresu. Tas palīdz viņām labāk panest fizioloģijas un šķidruma dinamikas izmaiņas.

Pētījumā konstatēts, ka cilvēka hromosomu telomēri, kas ar vecumu kļūst īsāki, sāk pagarināties pat pēc trīs dienām kosmosā. Dažas imūnsistēmas daļas tika aktivizētas, un tika novērots pretiekaisuma citokīnu proteīnu pieaugums, kamēr balto asins šūnu skaits tika nedaudz nomākts.

Kopumā abu dzimumu kosmosa ceļotāju sniegums izskatās daudzsološs. Lielākā daļa izmaiņu, ko cilvēka ķermenis piedzīvo kosmosā, tiek atgriezeniskas tikai trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās uz Zemes.

Tiesa, zinātnieki vēl nav devuši atbildi, kas notiks ar cilvēkiem, kuriem nebūs iespējas atgriezties uz Zemes, lai dotu savam ķermenim atpūtu un atveseļošanos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Svētdiena aizritēs bez lietus

Diennakts gaišās stundas aizritēs bez lietus, un debesis brīžiem skaidrosies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Interesanti fakti Saeimā būs jauns Administrācijas juridiskais direktors

Saeima ir izsludinājusi konkursu uz Administrācijas juridiskā direktora amatu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Interesanti fakti Kurzemes Rucāva kļūs par sēņotāju centru (+VIDEO)

Latvijas Mikologu biedrība sāks apzināt līdz mūsdienām saglabāto un ar sēnēm saistīto nemateriālo kultūras mantojumu.

Interesanti fakti «X» atjauninājums ļauj apiet platformas aizliegumu Brazilijā

Īlona Maska sociālo mediju platforma "X" ir veikusi automātisku atjauninājumu tālruņu lietotnēs, kas ļauj apiet šīs platformas aizliegumu Brazīlijā, trešdien paziņoja Brazīlijas interneta pakalpojumu sniedzēju asociācija.

Lasiet arī

Interesanti fakti Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu metodi, kā Marsu padarīt apdzīvojamu

Pētījuma autori uzskata, ka Marsu padarīt viesmīlīgāku ir vieglāk, nekā varētu šķist, raksta Focus.

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.