• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 07:32, 28.06.2024


Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.



Urāns nav klinšaina planēta kā Zeme; tas ir ledus gigants, līdzīgs Neptūnam. Urāns ir arī vienīgā planēta Saules sistēmā, kas griežas uz sāniem, un tās rotācija ir ļoti ātra - viena diena uz Urāna ilgst tikai 17 Zemes stundas.

Kad kosmosa kuģis sasniegs galamērķi, būs jāpārvar Urāna gredzeni, no kuriem ir 13. Tie nav tik lieli kā Saturna gredzeni. Urāna ārējie gredzeni ir diezgan spilgti, bet iekšējie gredzeni ir tik tikko pamanāmi.

Tuvāk planētai varēs redzēt Urāna zilo atmosfēru. Tomēr īstās problēmas sāksies vēlāk. Urānam nav cietas virsmas, uz kuras nolaisties - tā ir toksisku gāzu bumba ap ledus kodolu.

Urāna atmosfēras augšējos slāņos temperatūra ir -224 °C. No šī brīža kosmosa ceļotājiem būs tikai 54,4 minūtes, lai sasniegtu planētas ledaino kodolu. Aukstums pievienos nepatīkamu smaku, jo augšējos atmosfēras mākoņos ir sērūdeņradis, kas ir toksisks un slikti smaržo.

Tālāk atmosfēra sastāv no 82% ūdeņraža, 15% hēlija un neliela daudzuma metāna, kas piešķir Urānam tā zilo krāsu. Atmosfēra kļūst ļoti blīva, un kosmosa kuģis peldēs tālāk. Temperatūra nedaudz paaugstināsies līdz -208 °C, un apakšējos slāņos tā var sasniegt -153 °C.

Tad laikapstākļi var pasliktināties, līstot dimantu lietum. Urāna atmosfēra ir bagāta ar metānu, kura molekulas sadalās un kristalizējas dimantos zem augsta spiediena.

Bet visļaunākais būs vējš, kas var sasniegt līdz pat 900 km/h. Šis vēja ātrums ir 3,5 reizes lielāks nekā 5. kategorijas viesuļvētra uz Zemes.

Kad spiediens sasniegs 100 reižu lielāku vērtību nekā Zemes atmosfēras spiediens, tas būs drošs signāls, ka misija tuvojas mantijai. Urāna apvalks sastāv no ūdens, amonjaka un metāna ledus. Šī vieta ir tumša un auksta, un spiediens kļūs tik liels, ka tas sagraus iebrucējus, pirms tie sasniegs kodolu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.

Interesanti fakti Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Daugavpilī pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords

Daugavpilī šodien pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Lasiet arī

Interesanti fakti Saules magnētiskais lauks drīz mainīsies: kā tas ietekmēs Zemi

Pēdējo reizi šāds notikums notika 2013. gadā, un tas nozīmē, ka drīz pienāks zvaigznes aktivitātes maksimums.

Interesanti fakti Uz Mēness plāno izurbt 5 km caurumu, lai atrastu kaut ko, kas dabā neeksistē

Zinātnieki ierosinājuši veikt neparastu eksperimentu uz Mēness, kas apvienos divas pašlaik nesavienojamas teorijas.

Pasaule Lidmašīnas avārijā ASV gājis bojā bijušais misijas Apollo 8 astronauts (VIDEO)

ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) misijas "Apollo 8" bijušais astronauts Viljams Enderss, kurš 1968.gadā no Mēness orbītas nofotografēja ikonisko Zemes attēlu "Earthrise", piektdien gāja bojā 90 gadu vecumā, kad viņa vadītā lidmašīna nogāzās ūdeņos Vašingtonas štatā pie Sanhuanas salām.

Interesanti fakti Japāna plāno uzbūvēt kosmosa liftu uz Marsu: kas ir zināms

Japānas kompānija Obayashi Corporation gatavojas izveidot unikālu transportlīdzekli, kas spēs pārvietoties no Zemes uz kosmosu.