• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ārstējas, bet nemaksā

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 13:14, 06.12.2023


Pacienti slimnīcām ir parādā miljoniem.



Vairāk nekā 320 000 eiro - tāda ir kopējā summa, kuru pacienti šogad palikuši parādā Stradiņa slimnīcai. Tā esot milzīga nauda, kas lieti noderētu saimnieciskai darbībai. Iemesli kādēļ veidojas parādi, esot dažādi, piemēram, neizdodas nekādi sazināties ar laikus nesamaksājušo pacientu. PSKUS pārstāve Janita Veinberga skaidro esošo situāciju.

"Viena problēma, ko mēs esam apzinājušies, ir trešo valstu pilsoņi. [..] rēķini trešo valstu pilsoņiem var būt arī 8000 eiro. Pēc tam tas ir nopietns un sarežģīts darbs kā mēs šo summu priekš slimnīcas atgūstam."

Parādnieki ir ne tikai lielajās slimnīcās. Tas skar arī veselības aprūpes iestādes ārpus Rīgas. Piemēram, Vidzemes slimnīcai pacienti šobrīd ir parādā aptuveni 229 000 eiro. Līdzīgi arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Tur pēdējo piecu gadu laikā pacienti palikuši parādā gandrīz 300 000 eiro. Šogad - gandrīz 85 000 eiro. Raidījums 360TV Ziņneši sazinājās ar Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāju Intu Vaivodi, kas apstiprināja pieejamo informāciju.

PSKUS pārstāve uzsver, ka ar parādniekiem cīnās, sūtot reizi mēnesī īsziņas, tas dodot gaidīto rezultātu.

"Pieredze rāda, ka šī pirmā daļa tiek samaksāta un pēc tam nereti pacients nonāk parādnieku sarakstā, jo atlikušās daļas netiek samaksātas. Pārsvarā pacienti slimnīcām ir parādā pacienta līdzmaksājumu stacionārā - sākot no 10 līdz 200 eiro."

Kad slimnīcas pašas galā vairs netiek, iesaista parādu piedzinēju kompānijas. Vidzemes slimnīca katru mēnesi atguvējiem nodod apmēram 40 rēķinus.

Parādu piedziņas kompāniju pakalpojumus izmanto vairākas slimnīcas. No uzrunātajām to gan nedara Stradiņos. Tā vietā par parādniekiem ziņo citām iestādēm.

"Kas tālāk šim cilvēkam apgrūtina tik vienkāršu un triviālu lietu kā mobilā telefona iegāde uz nomaksu. Tālāk jau pakalpojumu sniedzēji redz, ka persona ir parādnieku sarakstā kaut kur."

Pēc sarunām ar lielākajām slimnīcām, raidījums secina, ka Latvijas slimnīcu sistēmā tiesāšanās nav bieža prakse, jo viss tiek nokārtots mierīgā ceļā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.