• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:36, 20.02.2024


Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.



VM norāda, ka, ņemot vērā pacienta un tuvinieku vajadzības, paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ir jauns valsts apmaksāts veselības aprūpes pakalpojums, kas tika sākts šā gada sākumā, turpinot sekmīgi īstenoto pilotprojektu, kas pakalpojumu iedzīvotājiem nodrošināja Dienvidkurzemē. Paliatīvā aprūpe ir tādu pacientu aprūpe, kuru slimība ir dzīvildzi ierobežojoša un nav radikāli ārstējama, tās mērķis ir novērst vai mazināt slimības radītās ciešanas un sniegt atbalstu pacienta ģimenei.

"Jaunu pakalpojumu ieviešana, vispirms īstenojot pilotprojektus, ir ļoti laba prakse. Viesojoties Dienvidkurzemē, pārliecinājos cik svarīgi gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem, gan arī veselības pakalpojuma sniedzējiem ir paliatīvās aprūpes pakalpojuma pieejamība dzīvesvietā. Mums ir jāciena pacienta izvēli būt mājās, tādēļ esmu gandarīts, ka šodien valdībā mēs speram soli tādas veselības aprūpes virzienā, kuras centrā ir cilvēks," norāda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Pēc viņa paustā, Latvijā būs nodrošinātas īpaši apmācīta speciālistu komanda: ārsti, ārstu palīgi, medmāsas, sociālais darbinieks, kā arī psiholoģiskā atbalsta sniedzēji - psihologs vai kapelāns, lai būtu atbalsts gan pacientam, gan viņa tuvākajiem līdzcilvēkiem.

Paliatīvā aprūpe mājās ietver gan veselības, gan sociālo komponenti, tādējādi pakalpojums pacientam un ģimenei tiek nodrošināts koordinētā un integrētā veidā. Tā ietver pakalpojuma organizēšanas koordinatora diennakts atbalstu, tajā skaitā par nepieciešamajiem dokumentiem, pacienta vajadzību izvērtēšanu un sociālās aprūpes un terapijas (ārstniecības) plāna sastādīšanu, īstenošanu un aktualizēšanu, kā arī ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu pieejamību diennakts režīmā konsultācijām pacientam un tuviniekiem.

Tāpat pakalpojums ietver pacienta transportēšanu uz ārstniecības iestādi un atpakaļ uz mājām, tehniskos palīglīdzekļus, tai skaitā piegādi un apmācību, kā arī to nomaiņu, psihosociālo rehabilitāciju pacientam un tuviniekiem, kas dzīvo kopā ar pacientu, un sociālo aprūpi.

Lai uzsāktu pakalpojumu, iepriekš paliatīvās aprūpes jēdziens ietverts Ārstniecības likumā, kā arī Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. VM skaidro, ka Ministru kabineta noteikumi bija jāpieņem, lai noteiktu paliatīvās aprūpes organizēšanas, saņemšanas un finansēšanas kārtību.

Kopējais pieejamais finansējums VM un Labklājības ministrijas budžetos paliatīvo pakalpojumu nodrošināšanai 2024.gadā ir 16,2 miljoni eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri: divu grozu veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis

Tā saucamais "divu grozu" veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis, un tam nav politiskā atbalsta, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot lēmumu minēto modeli atlikt vēl uz pusotru gadu.

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.