• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 14:37, 25.04.2024


"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".


Galvenā kļūda ir tā, ka vīrieši vēl darba vecumā neiedomājas sākt pārbaudīt prostatas specifisko antigēnu jeb PSA.

"Uroloģijas pacienti ir ne tikai vīrieši, bet arī sievietes, savukārt vīriešu vidū bieži daudz ko vājina vai izjauc pavirša attieksme pret savu veselību – tā, it kā īstam vecim vienkārši “jāturas”, kamēr saļimst kādā darbā, bet tāds nav atbildīgs vecis, jo nevesels vecis nevar kārtīgi parūpēties par to, kas viņam uzticēts. Savā ziņā daži pagātnes priekšstati ir bērnišķīgi maldīgi, un vīrietim jāspēj būt atbildīgam, tostarp, arī par savu veselību, no kā atkarīgas citas viņa spējas," vietnei medicine.lv skaidroja Latvijas Urologu asociācijas valdes loceklis, urologs Pēteris Vaganovs.

"Visbiežākā slimība, ar ko slimo visi – sievietes un vīrieši – ir nierakmeņi. Ar nierakmeņiem slimo aptuveni 10% no populācijas, neatkarīgi no dzimuma. Starp veselajiem mēdz būt tāds maldīgs priekšstats, it kā urologs būtu vīriešu ārsts, taču tā nav, un tieši sieviešu vidū urologi visbiežāk sastopas ar urīnceļu iekaisumiem. Tos un īpaši komplicētas urīnceļu infekcijas gadījumus sievietēm ārstē urologs, nevis ginekologs. Nereti pēc dzemdībām, īpaši pēc traumatiskām dzemdībām, ir saturēšanas problēmas, mazā iegurņa funkcionālās problēmas, kur reizēm saskaras uroloģija ar ginekoloģiju".

"Urīnceļu funkcionālās problēmas vairāk gadās tieši sievietēm, bet pieminētie nierakmeņi – abiem dzimumiem. Savukārt biežākās slimības vīriešiem pēc 40 gadiem aptuveni 50% vīriešu ir urinēšanas traucējumi, kas ir saistīti ar labdabīgas prostatas palielināšanos – ar priekšdziedzeri, kas ir tīri vīriešu slimība, jo tāds priekšdziedzeris ir tikai vīriešiem, tas varētu būt viens biežākajiem vīriešu labdabīgajiem audzējiem. Tāpat, ja nemaldos, pirms dažiem gadiem plaušu vēzi apsteidza ļaundabīgs priekšdziedzera audzējs jeb prostatas vēzis, kas arī būtu starp biežākajām slimībām, ar ko uroloģijā mēs sastopamies".

"Netrūkst maldīgu priekšstatu par to pašu prostatu. Pirmais mīts par prostatu būs, – man nekādu sūdzību nav, tātad ar prostatu droši vien man viss ir kārtībā. Tā ir pilnīga aplamība, jo prostata sastāv no divām daļām – ir iekšējā un ārējā daļa. Iekšējā jeb tā saucamā adenomatozā daļa parasti ir labdabīga, caur to iet urīnizvadkanāls, un tas ir tas, kas vīriešiem mēdz traucēt brīvi urinēt, liek celties naktī. Šie simptomi vairumā gadījumu ir saistīti ar labdabīgu prostatas palielināšanos. Taču prostatai ir arī garoza jeb ārējā daļa, perifērā zona, kurā mēdz attīstīties prostatas vēzis. Tā atrodas starp taisno zarnu un prostatu, un tur vēzis līdz pēdējai stadijai nerada nekādus sajūtamus simptomus. Pirmie simptomi parādās jau tad, kad ir metastāzes, kad ir patoloģiski lūzumi kaulos. Tāpēc ir jāiet regulāri pārbaudīties, turklāt pārbaudīšanās ir asins analīze! Tā nav nekāda pirksta bāšana dibenā vai kāds pazemojošs izmeklējums, bet gan parasta asins analīze no vēnas, kuru var uztaisīt reizi gadā. Ja 50 gadu vecumā tā būs laba, tad urologs vēlēsies redzēt tikai reizi piecos gados, bet tad, kad ir 45–50 gadi, pie urologa vienreiz ir jāatnāk un jāuztaisa šī PSA (prostatas specifiskā antigēna) asins analīze, kura pašam cilvēkam nemaksā neko, jo tā ir iekļauta valsts apmaksājamo analīžu klāstā. Tātad sūdzības var nenozīmēt, ka ir vēzis, un otrādi – kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

"Otrs mīts, ar ko sastopas pacienti un veselības aprūpes speciālisti, ir uzskats, ka prostatas vēzis ir vecu cilvēku slimība. Realitātē par prostatas vēzi ir jāuztraucas tad, kad vīrietim ir no 45 līdz 70–75 gadiem. Pēc 70 gadiem baigi uztraukties par prostatas vēzi vairs nevajag, jo tad parasti tas noris ļoti lēni, salīdzinoši labdabīgi, neizraisot simptomus un neapdraudot kopējo mūža ilgumu. Galvenā kļūda ir tā, ka vīrieši vēl darba vecumā neiedomājas sākt pārbaudīt prostatas specifisko antigēnu jeb PSA. Gadās, kad ģimenē opītim, kuram ir 90 gadi, simts un viena cita slimība, uztaisa PSA analīzes, konstatē, ka tas ir paaugstināts, un tad visi uztraucas paši, satrauc opīti, skrien uz slimnīcu (ļoti bieži arī zaļā koridora ietvaros mēs sastopam šādus cilvēkus), bet tad, kad tas sešdesmitgadīgais dēls viņu ir atvedis, es pajautāju, kāds viņam pašam ir PSA… Viņš apjūk un saka, ka neesot nekādu sūdzību, lai gan patiesībā nevis deviņdesmitgadīgajam kungam ir jāuztraucas par savu PSA, bet tieši viņa dēlam un varbūt jau mazdēlam".

"Trešais mīts slēpjas bailēs no urologa, ka urologs tevi pataisīs par impotentu, nevarīgu, tev būs jāstaigā ar stomu un maisiņu. Jo savlaicīgāk atnāksiet pie urologa, jo labāk mēs sakopsim jūsu veselību. Piemēram, mēs diagnosticēsim prostatas vēzi vēl tikai sākuma stadijā, un varbūt tas ir zema riska vēzis, iespējams, to var novērot, un nemaz nav jāoperē. Tāpat, ja mēs laikus konstatēsim, piemēram, agresīvu audzēju, vēl ļoti mazu, kamēr tas vēl nav izaudzis līdz urīna saturēšanas muskuļiem, kamēr nav izaudzis līdz nerviem, kas nodrošina, lai dzimumloceklis veic erekciju, mēs varam laikus ārstēt, kas tieši saglabās gan potenci, gan urīna saturēšanu, gan vispārējo dzīves kvalitāti. Jo ielaistāka slimība būs, jo drīzāk šis pacients nokļūs līdz erekcijas traucējumiem vai urīna nesaturēšanu. Pareizi būtu savlaicīgi atnākt pārbaudīties un varbūt noskaidrot, ka viss ir kārtībā un nākamos piecus gadus dzīvot neuztraucoties par prostatu".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Interesanti fakti Ko latviešiem darīt lidmašīnā, kamēr viņi lido uz kūrortu (+VIDEO)

Svarigs padoms: ierobežojiet kofeīna un alkohola patēriņu.

Kriminālziņas Valdība plāno precizēt Sankciju koordinācijas padomes uzdevumus

Valdība ar grozījumiem Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā precizēs Sankciju koordinācijas padomes (SKP) uzdevumus, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto noteikumu grozījumu anotācijas Tiesību aktu portālā.

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.