• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Abu Meri: divu grozu veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:37, 05.03.2024


Tā saucamais "divu grozu" veselības aprūpes pakalpojumu modelis ir novecojis, un tam nav politiskā atbalsta, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), komentējot lēmumu minēto modeli atlikt vēl uz pusotru gadu.


Foto: LETA

Veselības ministrs sacīja, ka šobrīd šim modelim nav vienota atbalsta nedz koalīcijā, nedz ārpus tās, bet, viņaprāt, ir svarīgi panākt kompromisu. Tāpat ministrs norādīja, ka "divu grozu" modelis ir veidots pirms septiņiem astoņiem gadiem, un tas vairs precīzi nesaskaņojas ar jaunajām idejām par veselības nozares finansējuma stabilizēšanu.

"Šobrīd mums nav vienotība par to, ka šī sistēma, kas pieņemta 12.Saeimā ir ļoti laba. Man liekas, ka ir jāmeklē kompromiss un labāks variants. Tas neizslēdz to, ka nākamajā veselības aprūpes finansēšanas modelī būs daļa no "divu grozu" modeļa idejām, bet tomēr mums ir jāiezīmē normāls budžets, lai saprastu, no kurienes veselībai nāks nauda," sacīja Abu Meri.

Ministrs paskaidroja, ka šobrīd nozarei nauda tiek piešķirta no kopēja budžeta, taču VM vēlas izstrādāt tādu modeli, kurā daļa finansējuma veidojas no nodokļiem, un otra daļa - no valsts dotācijām. Lai to nodrošinātu, Veselības ministrija (VM) iecerējusi veidot apdrošināšanas fondu, kura finansējuma bāzi veidotu daļa no iedzīvotāju iemaksātajiem nodokļiem. Ja VM virzās ar šo ieceri, tad tā vairs nav saskaņojama ar grozu sistēmu.

"Mums ir jāveido modelis, kas vienmēr iezīmē konkrētu naudu, kas nāk no esošā nodokļa. Es uzsveru, tas nav papildu nodoklis, bet pašreizējais, kas aizietu uz to fondu. Un tad valsts nāk klāt ar papildu naudu tām grupām, kuras neiemaksā fondā, piemēram, bērni, invalīdi un citas grupas," klāstīja Abu Meri.

Ministrs šobrīd nevarēja pateikt, cik procentus no nodokļiem varētu atvēlēt fondam. Par to vēl jādiskutē gan ar Labklājības un Finanšu ministriju, gan ar koalīcijas partneriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri: No 1.janvāra veselības joma saņems 167 miljonus eiro

No 1.janvāra veselības aprūpes joma saņems 167 miljonus eiro no 2024.gadā papildu paredzētajiem 275 miljoniem eiro, šodien debatēs par nākamā gada budžeta projektu Saeimā pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Veselība Abu Meri satraukts par jauniešu neveselīgo dzīvesveidu

Situācija veselīga dzīvesveida paradumos, īpaši jauniešu vidū, ir kritiska, šodien Uztura padomes sēdes laikā atzina veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Abu Meri: ārstniecības iestāžu pārvaldībā iespējami daudzi uzlabojumi

Publiskā sektora ārstniecības iestādēm ir daudz kas uzlabojams pārvaldībā, lai spētu caurskatāmi un efektīvi nodrošināt pacientam pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu, šādu vērtējumu pēc "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības" apmeklējuma izteica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).