• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Orgānu transplantācijas operācijas gaida 128 pacienti

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:53, 03.04.2024


Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) pērn veiktas 78 transplantācijas operācijas, bet šobrīd gaidīšanas sarakstā atrodas 128 pacienti, kuriem akūti tās ir nepieciešamas.


Foto: LETA

Transplantācija ir operācija, kuras laikā donora audi vai orgāni tiek pārstādīti hroniski smagi slima cilvēka - recipienta - organismā, lai atjaunotu attiecīgā orgāna funkciju. PSKUS 2023.gadā kopumā veiktas 78 dzīvību glābjošas un dzīves kvalitāti uzlabojošas transplantācijas operācijas - trīs sirds transplantācijas operācijas, jaunu orgānu saņēma 49 nieru pacienti, veikta viena aknu transplantācijas operācija, kā arī 25 pacientiem sniegta iespēja uzlabot redzi.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos slimnīcā notikušas 10 transplantācijas operācijas - līdz 2024.gada 2.aprīlim veikta viena sirds transplantācijas operācija, četras nieru transplantācijas operācijas, viena aknu transplantācijas operācija un četras radzenes transplantācijas.

Tomēr donoru orgānu pieejamība Latvijā ir kritiski zema - ir izveidots īpašs gaidīšanas saraksts, kurā iekļauti tie pacienti, kam akūti nepieciešama transplantācijas operācija. Šajā sarakstā šobrīd kopumā gaida 128 pacienti - 13 cilvēki gaida uz sirds transplantāciju, 76 cilvēki gaida uz nieres transplantāciju, septiņi cilvēki uz aknas transplantāciju un 31 cilvēks uz radzenes transplantāciju.

PSKUS galvenā ārste profesore Eva Strīķe norāda, ka transplantācija ir viena no visprogresīvākajām medicīnas jomām, kas dod iespēju atjaunot veselību un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi tiem, kuriem citādi nebūtu nekādu izredžu. Turklāt ar katru gadu spēja precīzāk piemeklēt donora orgānus saņēmējiem uzlabojoties, pateicoties dažādu procesu un tehnoloģiju attīstībai.

"Mūsu zināšanas par imūnsistēmu ir ļāvušas izstrādāt efektīvas terapijas, kas uzlabo donoru orgānu saņēmēju dzīves ilgumu un kvalitāti. Taču, neskatoties uz šiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem, transplantācijas veiksmes atslēga ir gatavība dalīties ar visdārgāko - iespēju dot kādam dzīvot. Tāpēc aicinu katru apsvērt savu lēmumu par orgānu donāciju, apzinoties tā nozīmīgumu cilvēkiem, kuriem tā var būt vienīgā cerība un jaunu dzīves sākumu," viņa saka.

Arī Nacionālā transplantācijas koordinācijas dienesta vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Vilmanis norāda, ka transplantācija ir viens no lielākajiem sasniegumiem mūsdienu medicīnā, kas var izglābt kāda cilvēka dzīvību un ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti, salīdzinot kāda bijusi pirms tam. Tomēr viņš atzīst, ka šis process ir pilnībā atkarīgs no donoru un viņu ģimenes locekļu veikt šo cita cilvēka dzīvību glābjošo ziedojumu.

Latvijā orgānu transplantācija ir 100% valsts apmaksāta ārstēšana un to nodrošina Latvijas Transplantācijas centrs sadarbībā ar aknu, sirds un radzenes transplantācijas vienības speciālistiem.

Orgānu transplantācija ir labākais, vai pat vienīgais ārstēšanas veids dažādu orgānu mazspēju gala stadijā. Tā sniedz iespēju izglābt dzīvību situācijās, kad nepastāv citas līdzvērtīgas ārstēšanas iespējas.

PSKUS atgādina, ka orgānu ziedošana ir iespējama gan dzīves laikā, gan pēc nāves. Dzīves laikā ir iespējams ziedot vienu nieri un daļu aknas. Savukārt pēc nāves cilvēks var izglābt vismaz astoņu citu cilvēku dzīvības vai atgriezt cilvēkiem dzīves kvalitāti, ziedojot divas nieres, aknas, sirdi, plaušas, zarnas, aizkuņģa dziedzeri, tievās zarnas, radzenes, kaulus un cīpslas. Stradiņa slimnīcā tiek nodrošināta sirds, aknu, nieru un radzenes transplantācija.

Ikvienam valsts iedzīvotājam ir iespēja izteikt savu gribu par orgānu ziedošanu pēc savas nāves, veicot atbilstošu atzīmi valsts E-veselības sistēmas tīmekļvietnē "www.eveseliba.gov.lv" vai mutiski informējot savus tuvākos cilvēkus, lai šo atbildību neatstātu uz savu radinieku pleciem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa «Verde» otrā ēka

Ekspluatācijā nodota biroju kompleksa "Verde" otrā ēka, informē biroju kompleksa attīstītāja "Capitalica Asset Management" pārstāvji.

Sabiedrība Valsts prezidenta kancelejas vadītāja no bijušā dzīvesbiedra saņēmusi 31000 eiro

Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Gunda Reire pērn no bijušā dzīvesbiedra, Saeimas deputāta, bijušā finanšu ministra Jāņa Reira (JV) saņēmusi ap 31 000 eiro, no kuriem 5960 eiro veido uzturlīdzekļi, liecina viņas amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Tērvetes parks kļūs apmeklētājiem pieejamāks (+VIDEO)

Sprīdītis kļuvis par dabas skaistuma atjaunošanas simbolu.

Sabiedrība Prezidents nosauc galveno budžeta jostu savilkšanas gadījumā

Ja saistībā ar neiepriecinošiem finanšu rādītājiem nāksies īstenot tā dēvētos budžeta konsolidācijas pasākumus, tad galvenais ir, lai neciestu iekšējā un ārējā drošība, izglītība, valsts konkurētspēja un arī veselības aprūpe, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Lasiet arī

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.

Sabiedrība Paplašina valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu

Šogad tiks paplašināts valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību.