• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KNAB: Pieaug iedzīvotāju izpratne par trauksmes celšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 10:14, 02.05.2024


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizvien biežāk saņem saturiski kvalitatīvus ziņojumus, kuros iedzīvotāji informē par iespējamām darba vietās novērotajām pretlikumībām, kas norāda uz iedzīvotāju izpratnes palielināšanos par Trauksmes celšanas likuma mērķi un trauksmes cēlēja ziņojuma būtību, aģentūrai LETA pavēstīja KNAB pārstāvji.


Foto: LETA

KNAB no 2019.gada 1.maija līdz 2024.gada pirmajam ceturksnim saņēmis 297 ziņojumus, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi, un 94 no tiem atzīti par trauksmes cēlēju ziņojumiem. Visbiežāk trauksmes cēlēji KNAB ziņo par valsts amatpersonu iespējamu atrašanos interešu konfliktā.

Trauksmes cēlēju aizsardzības regulējums paredz vairākus trauksmes celšanas veidus. Iedzīvotāji var celt trauksmi, izmantojot darbavietas iekšējos ziņošanas mehānismus, kā arī vēršoties kompetentajā institūcijā vai trauksmes cēlēju kontaktpunktā - Valsts kancelejā. Lai atvieglotu trauksmes cēlēja ziņojuma iesniegšanu, pērn KNAB ar Eiropas Ekonomikas zonas grantu atbalstu izveidoja jaunu tiešsaistes ziņošanas platformu un tās mobilās lietotnes versiju "Ziņo KNAB!".

KNAB atgādina, ka gan trauksmes celšanas gadījumā, gan citu pārkāpuma ziņojumu iesniegšanā īpaši svarīga ir diskrēta ziņošana. Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamām pretlikumībām darbavietā vai citos apstākļos, vēlams neizpaust citām personām savu nodomu par ziņojuma iesniegšanu, bet gan nekavējoties informēt kompetentās iestādes. Gadījumā, ja trauksmes cēlējiem pirms ziņojuma iesniegšanas ir kādas neskaidrības, KNAB aicina sazināties ar iestādes kontaktpersonu trauksmes celšanas jautājumos, rakstot uz e-pasta adresi trauksme@knab.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 67356161.

KNAB atzinīgi novērtē katra trauksmes cēlēja izvēli nepaciest pārkāpumus un pateicas par līdzšinējo iesaisti cīņā pret korupciju, ziņojot par iespējamiem likumpārkāpumiem darbavietās. KNAB aicina iedzīvotājus arī turpmāk nepalikt vienaldzīgiem un iestāties pret negodprātīgām darbībām.

Šodien aprit pieci gadi, kopš spēkā stājies Trauksmes celšanas likums, kas paredz iespēju nodarbinātajiem celt trauksmi par darbavietā novērotiem iespējamiem pārkāpumiem, kas varētu ietekmēt plašākas sabiedrības intereses. KNAB šo piecu gadu laikā ierindojies līderpozīcijā starp 44 trauksmes celšanas kompetentajām iestādēm, kuras visbiežāk saņem ziņojumus, kas noformēti kā trauksmes cēlēju ziņojumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Slovākijas premjerministrs ievainots apšaudē (VIDEO)

Slovākijas mediji ziņo, ka premjerministrs Roberts Fico ticis ievainots apšaudē un nogādāts slimnīcā.

Kriminālziņas Atbildīgā komisija neatbalsta Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, balsīm daloties uz pusēm, šodien atbalstu nesaņēma valdības virzītais Rēzeknes pilsētas domes atlaišanas likumprojekts.

Kriminālziņas Rīgā dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks

Rīgā kādā ražotnē otrdien dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Kriminālziņas Kurzemē atrasts šogad jau otrs jaundzimušā līķis

Aizvadītās nedēļas nogalē Kurzemē atrasts šogad jau otrs jaundzimušā bērna līķis, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Madara Šeršņova.

Lasiet arī

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Sabiedrība KNAB atsevišķu Saeimas deputātu braucienā uz Ķīnu pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus pārbaudē par atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.

Sabiedrība Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo CVK priekšsēdētāju

Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju un diviem esošiem komisijas darbiniekiem lietā par krāpšanu lielā apmērā.

Kriminālziņas KNAB lūdz apsūdzēt maksātnespējas administratoru par pilnvaru pārsniegšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguvis pietiekamus pierādījumus maksātnespējas procesa administratora iespējamai ilgstošai dienesta pilnvaru pārsniegšanai mantkārīgā nolūkā, informē KNAB.