• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 16:45, 20.02.2024


Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.



Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 20.februārī, lēma aicināt Veselības ministriju līdz nākamā gada februārim izstrādāt jaunu veselības aprūpes finansēšanas modeli.

“Ir jābūt skaidriem un godīgiem kritērijiem, kā valsts iedzīvotājiem nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumus. Pagaidām, kamēr šāds risinājums vēl nav rasts, jāsaglabā līdzšinējā pieeja,” pauž komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komisija sēdē lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem. Deputāti atzīmēja, ka arī tie cilvēki, kas gadiem dzīvo un strādā ārzemēs, var joprojām būt deklarēti Latvijā. Līdz ar to likumprojekts iecerēto – paātrināt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību cilvēkiem, kas tiešām dzīvo mūsu valstī – var nesasniegt.

Likumprojekts bija izveidots kā alternatīva tā saucamajam veselības aprūpes pakalpojumu “grozu” principam. Tas paredz veselības aprūpes minimumu jeb “pamata grozu” un valsts obligāto veselības apdrošināšanu jeb “pilno grozu”. Princips paredzēja, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi būtu pieejami atkarībā no veiktajām sociālajām iemaksām. Šī modeļa ieviešana tika atlikta, un arī tagad komisija aicināja Veselības ministriju divu nedēļu laikā sagatavot likumprojektu, kas paredz tā atlikšanu līdz jauna veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrādei.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Veselība Ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē VM priekšlikumus

Abas ģimenes ārstu asociācijas atšķirīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, kas iekļauti saskaņošanai iesniegtajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība Kā tur pie igauņiem? Iepazīsies ar kaimiņu pieredzi māju apsaimniekošanas jomā

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, strādājot pie grozījumiem Dzīvokļa īpašuma likumā, otrdien, 6.februārī, plānojuši uzklausīt Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas redzējumu namu pārvaldīšanas nozares pilnveidošanai.

Sabiedrība Ministram būs tiesības anulēt pašvaldības deputāta pilnvaras

Komisija lūgs Saeimu likumprojektus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē skatīt jau rīt, 6.decembrī.

Sabiedrība Bargākus sodus valsts nodevējiem un spiegiem

Saeima rīt izskatīs un nodos atbildīgai komisijai pirmo Edgara Rinkēviča likumdošanas iniciatīvu.

Sabiedrība Deputāti aicina “aplikt” bankas ar jauno nodokli un palīdzēt kredītņēmējiem

Latvijā un pārējās Baltijas valstīs ir ļoti augsts īpatsvars kredītiem ar mainīgo procentu likmi, ko EURIBOR kāpums ietekmē visvairāk.