• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vecpils iedzīvotāji Kurzemē atceras kolhoza laikus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
liepajniekiem.lv 11:51, 02.05.2024


Pēteris Lācis izveidoja "Ziedu" par vadošo saimniecību.


Dižlāņu muižas ēka.

Atmiņu cikla “Reiz Vecpilī…” sestā pēcpusdiena bija tik kupli apmeklēta kā neviena iepriekšējā. Šoreiz cilvēkus sapulcināja kopīgas atmiņas par kolhozu “Zieds”. Ar to saistītas vairākas vecpilnieku paaudzes, tāpēc arī tāda interese.

Pasākumu ievadīja Vecpils senlietu krātuves vadītāja Dzintra Lāce ar nelielu priekšlasījumu par kolhoza “Zieds” izveidošanu, tā sākuma gadiem, kad priekšsēdētājs bija Žanis Stiebrs, un turpmākajām desmitgadēm.

Pa vidu sprēgāja klausītāju replikas par pieminētiem cilvēkiem, jo viņi labi pazīstami. Un Dz. Lāce zināja papildināt, jo kolhoza norisēs bijusi iekšā.

Viņa ir nākamā priekšsēdētāja Pētera Lāča sieva, kā arī strādājusi par skolotāju Vecpils pamatskolā, vēlāk par kolhoza partijas pirmorganizācijas sekretāri.

Vecpils (senāk arī Dižlāņi un Lāņi) ir apdzīvota vieta Dienvidkurzemes novada Vecpils pagastā, pagasta centrs. Izvietojusies pagasta ziemeļrietumu daļā Lāņupes krastos autoceļu V1195 (Cīrava-Vecpils-Stroķi) un V1203 (Vecpils-Padone) krustojumā 27,5 km no novada centra Grobiņas un 188 km no Rīgas. Ciemā atrodas pasta nodaļa, kultūras un atpūtas centrs (bijusī pamatskola), saieta nams un bibliotēka. 17. gadsimtā celtā Vecpils katoļu baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Vecpils (Altenburg) Livonijas laikā bija pilstiesas centrs. Lāņupes labajā krastā bijusī Vecpils muiža Otrā pasaules kara laikā nopostīta. Mūsdienu apdzīvotā vieta izveidojās pēc Otrā pasaules kara upes kreisajā krastā ap bijušo Dižlāņu (Groß-Lahnen) muižas centru.


Dzintra Lāce uz Vecpili atbrauca līdzi dzīvesbiedram Pēterim Lācim, ko uzaicināja kolhozā par agronomu.
Dzintra Lāce uz Vecpili atbrauca līdzi dzīvesbiedram Pēterim Lācim, ko uzaicināja kolhozā par agronomu.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Aiztur divas personas aizdomās par informācijas vākšanu un nodošanu Krievijai

Kā liecina Valsts drošības dienesta izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un Krievijas specdienestiem nodeva neizpaužamas ziņas.

Sabiedrība IeM: Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila

Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Lasiet arī