• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dažādās Rīgas nomalēs veidojas atšķirīgs klimats

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 06:38, 07.07.2023


Lielpilsētas ietekme uz nokrišņiem un temperatūru sniedzas pat līdz 30 km.


Beidzot putni pārstāja ciest no karstuma.

Jūlija sākumā lietusgāzes Latvijas galvaspilsētā ir biežas, taču, kā ziņo mūsu lasītāji, to intensitāte dažādās Rīgas vietās ir atšķirīga. Kāpēc tas tā ir? VS.LV sarunājās ar ekspertu hidrometeorologu Mihailu Borisovski.

"Nav nekas pārsteidzošs tajā, ka, piemēram, Juglu applūda, bet Imantā nav izlijusi ne pile. Atšķirībā no rudens-ziemas nokrišņiem vasaras lietusgāzēm, bieži vien ir lokāls raksturs. Vietām, brīžiem... Ne velti kolēģu vidū izskan joks: sinoptiķis, kurš iemācījies prasmīgi manipulēt ar vārdu “vietas”, ir panācis gandrīz simtprocentīgu savu prognožu pareizību.

Jokus pie malas, bet lielajās pilsētās lietaino dienu skaits un nokrišņu daudzums tiešām pieaug, salīdzinot ar apkārtni. Turklāt nokrišņu sadalījums pašā pilsētā ir atšķirīgs, īpaši vasarā. Tas viss ir rezultāts lielākam kondensācijas kodolu skaitam putekļainā un dūmakainā pilsētā, kā arī dažādu pilsētas rajonu attīstības atšķirībām.

Bet visnozīmīgākā ietekme uz nokrišņu nevienmērīgumu pilsētā ir vēja virzienam (gaisa mitrumu nesošo plūsmu kustībai) nokrišņu laikā. Fakts ir tāds, ka pilsēta aizkavē gaisa kustību, un jau zināmā attālumā no pilsētas pretvēja nomalēm rodas augšupejošas straumes, kas veicina mākoņu veidošanos un nokrišņus. Aizvējā un brīžiem jau pilsētas centrā nokrišņu daudzums samazinās.

Rīgā nokrišņi visbiežāk ir dienvidrietumu, retāk ziemeļrietumu vēja laikā. Pūšot dienvidu vējiem, nokrišņi ir ārkārtīgi reti. Vasarā ar ziemeļrietumu vējiem lietaino dienu skaits nedaudz samazinās un palielinās līdz ar rietumu vējiem.

To veicina arī Rīgas ģeogrāfiskais stāvoklis: līdzens līdzenums, tuvējo pauguru neesamība, kā arī zināma attāluma no Rīgas jūras līča.

Tomēr Rīgas jūras līcis joprojām ietekmē nokrišņu daudzumu Rīgā, īpaši ar ziemeļrietumu vējiem, kas pūš no līča gar Daugavas ieleju. Ja Rīgas jūrmalā vidēji gadā nokrīt 550-575 mm nokrišņu, tad jau 60 km uz austrumiem no Rīgas to daudzums pieaug līdz 700 mm. Citiem vārdiem sakot, Rīgas jūras līča ietekme uz nokrišņiem nedaudz atsver pašas Rīgas ietekmi.

Rīgā vidēji gadā nokrīt 650-660 mm nokrišņu. Taču šie skaitļi attiecas tikai uz pilsētas labā krasta centrālo daļu. Pēc mērījumiem bijušās Spilves lidostas teritorijā, nokrišņu daudzums samazinās līdz 578 mm, bet tālāk uz rietumiem (Imantā) - līdz 566 mm. Tikpat daudz krīt uz austrumiem no pilsētas, Juglas ezera apvidū. Tādējādi jau piepilsētas zonā uz rietumiem un austrumiem no Rīgas nokrišņu daudzums gadā samazinās par aptuveni 13%.

Uz ziemeļrietumiem un dienvidaustrumiem no Rīgas pilsētas ietekme uz nokrišņu daudzumu ir izsekojama daudz lielākā attālumā: vasarā - ap 30 km, ziemā - 10-15 km. Turklāt nokrišņu daudzums Rīgā salīdzinājumā ar apkārtni ir par 11% lielāks vasarā un par 20% lielāks ziemā".

Krišs ZIVERTS


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: šobrīd ceļošana grupās ir drošāka (+VIDEO)

Šādos kopīgos ceļojumos, ja vien cilvēks ir atvērts, viņš piedzīvo daudzas jaunas iepazīšanās.

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Vai ar oglekļa emisiju iespējams nopelnīt - stāsta VID (+VIDEO)

Lielāko un dinamiskāko vielas krātuvi Latvijā veido kokaudze.

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.

Sabiedrība Izpirkuma maksa par Grētu Tūnbergu: Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO (+VIDEO)

Tādā veidā mūsu valsts palīdz novērst klimata pārmaiņu sekas.