• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:09, 29.04.2024


Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.


Foto: LETA

Siltumnīcefektu gāzu (SEG) emisijas rodas dažādos sektoros, piemēram, rūpniecībā, lauksaimniecībā, enerģētikā. Tās tiek aprēķinātas katram sektoram atsevišķi. No šiem aprēķiniem tiek iegūts konkrēts SEG apmērs katrā apakšsektorā, ko izmanto SEG emisiju ziņošanai.

Katrā sektorā atsevišķi tiek prognozētas arī nākotnes SEG emisijas. Taču sektori savstarpēji mijiedarbojas, piemēram, pieaugot bioloģisko atkritumu kompostēšanai, rodas izejvielas biogāzes ražošanai un ir nepieciešams meklēt tās realizācijas iespējas, savukārt enerģētikā, aktīvāk izmantojot koksni, samazinās meža resursi un līdz ar to var samazināties meža sektora spējas akumulēt SEG emisijas.

Valsts pētījumu programmas "Klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēma" projektā "Klimata neitralitātes lēmumu modeļi darbībā" zinātnieki izstrādās integrētu lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmu, kas aptvers tautsaimniecību kopumā.

Galvenā uzmanība tiks pievērsta politikas lēmumu ietekmes modelēšanai dažādās nozarēs - enerģētikā, rūpnieciskajos procesos, lauksaimniecībā, zemes izmantojuma, zemes izmantojuma maiņas un mežsaimniecības un atkritumu apsaimniekošanā un arī visos sektoros kopumā, nosakot mijiedarbības. Izmantojot sistēmdinamikas modelēšanas pieeju, tiks vērtēti dažādu klimata politikas pasākumu ekonomiskie, sociālie, tehnoloģiskie, vides un klimata aspekti. Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai, analizējot izmaksu ziņā optimālus risinājumus.

Zinātnieki šobrīd veic priekšizpēti - analizē esošo klimata politiku, vērtē instrumentus, SEG emisiju aprēķinu modeli, apzina citu valstu pieredzi, tostarp citur jau eksistējošus rīkus. Uzmanība tiek pievērsta arī klimata pārmaiņu mazināšanas un pielāgošanās instrumentiem, kā arī inovatīvu klimata tehnoloģiju apzināšanai un novērtēšanai visās tautsaimniecības nozarēs. Priekšizpētē iegūtā informācija un zinātnieku kompetence, regulāri izstrādājot risinājumus dažādu tautsaimniecības sektoru attīstības modelēšanai, būs pamats jaunā instrumenta izveidei.

RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) zinātnieki ir izstrādājuši enerģētikas modelēšanas rīkus, kā arī modelējuši ilgtspējīga transporta un klimata politiku. Pētīts arī lauksaimniecības un atkritumu apsaimniekošanas sektors.

Projekts "Klimata neitralitātes lēmumu modeļi darbībā" tiks īstenots līdz 2026.gada februārim. Tā kopējais budžets ir 1,16 miljoni eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Trešdien laikapstākļus nosaka plašs anticiklons

Trešdien Latvijā saule mīsies ar mākoņiem, atsevišķās vietās gaidāms īslaicīgs lietus, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Partiju reitingā līderos izvirzās NA un ZZS

Partiju Saeimas vēlēšanu reitingā līderos izvirzījusies "Nacionālā apvienība" (NA) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktās pētījuma centra SKDS aptaujas dati.

Sabiedrība Vai likumu pārkāpj deputātu kandidātu debates krievu valodā?

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes paziņojums par plānotajām priekšvēlēšanu debatēm.

Sabiedrība Aizsardzības ministrija atklāj informatīvo kampaņu «Bruņojies ar zināšanām»

Aizsardzības ministrija (AM) otrdien atklāj informatīvo kampaņu "Bruņojies ar zināšanām", aģentūrai LETA pavēstīja AM.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.

Sabiedrība Izpirkuma maksa par Grētu Tūnbergu: Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO (+VIDEO)

Tādā veidā mūsu valsts palīdz novērst klimata pārmaiņu sekas.

Pasaule Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO Klimata kontā

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto informatīvo ziņojumu, kas paredz veikt vienreizēju iemaksu 100 000 eiro apmērā Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Centrālā ārkārtējās reaģēšanas fonda (CERF) Klimata kontā, lai nodrošinātu Latvijas dalību CERF fonda darbībā.