• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dumpis: Ceļotāju testēšana dos efektu tad, ja to darīs visas valstis vienlaicīgi

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 23:50, 30.11.2021


Rīga, 30.nov., LETA. Veikt Covid-19 testus no citām valstīm ieceļojušajiem būtu efektīvi, ja to darītu visas valstis vienlaicīgi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Rīga, 30.nov., LETA. Veikt Covid-19 testus no citām valstīm ieceļojušajiem būtu efektīvi, ja to darītu visas valstis vienlaicīgi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Jautājumā par to, vai testēšana vispār dod efektu vienas valsts līmenī, Dumpis atzīmēja, ka būtu būtiski, ka to darītu visas valstis vienlaicīgi - tad šai pieejai būtu efekts. "Iespējams, ka tiešie lidojumi no Ēģiptes varētu mūs interesēt šādā kontekstā, bet, manuprāt, Eiropas Savienībā vienai valstij piemērot šādas prasības nav īsti pamatoti un arī nedos vajadzīgo efektu," pauda infektologs.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, runājot par jauno koronavīrusa variantu, norādīja, ka patlaban nav īsti konkrētas informācijas par to, kā vakcīnas pret to aizsargā, taču eksperte uzsvēra, ka abi mRNS jeb ziņneša vakcīnu ražotāji ir jau iepriekš pauduši gatavību nepieciešamības gadījumā pāris mēnešu laikā uzlabot savas vakcīnas.

Attiecībā pret citiem jaunā paveida aspektiem, Dumpis sacīja, ka ir dzirdēti viedokļi par to, ka šis koronavīruss nevarot īsti kļūt vēl lipīgāks savas uzbūves dēļ, taču profesors norādīja, ka šis taps zināms tuvāko nedēļu laikā.

Vaicāts prognozēt Covid-19 izplatību turpmākajā svētku sezonā, profesors norādīja, ka šobrīd reproduktivitātes koeficients nedaudz pieaudzis sakarā ar delta varianta izplatības kāpumu, taču, raugoties nākotnē, ja vakcinācija stagnēs un cilvēki neievēros noteiktos ierobežojumus, saslimstība visdrīzāk pieaugs.

"Šoziem mēs esam diezgan stipri pagājuši uz priekšu gan vakcinācijā, gan arī slimošanā, līdz ar to mūsu pretestības spējas uz nākamajiem variantiem tikai uzlabosies. Tā nebūs, ka šis jaunais variants nāks tādā tukšā vietā," izteicās eksperts.

Jau ziņots, ka, ieceļojot Latvijā, lidostā "Rīga" varēs veikt brīvprātīgu Covid-19 testu, paredz valdībā otrdien apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais SARS-CoV-2 vīrusa omikrona paveids un, lai iespēju robežās mazinātu šī vīrusa ievešanu Latvijas teritorijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Lasiet arī

Kultūra Bīskaps: Jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzu, sevišķi jaunu cilvēku vērtību sistēma ir degradējusies, sestdien Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgajā dievkalpojumā Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrālē sacīja Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Interesanti fakti Ko latviešiem darīt lidmašīnā, kamēr viņi lido uz kūrortu (+VIDEO)

Svarigs padoms: ierobežojiet kofeīna un alkohola patēriņu.

Kriminālziņas Valdība plāno precizēt Sankciju koordinācijas padomes uzdevumus

Valdība ar grozījumiem Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā precizēs Sankciju koordinācijas padomes (SKP) uzdevumus, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto noteikumu grozījumu anotācijas Tiesību aktu portālā.

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.