• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ANO: Pēdējie astoņi gadi bijuši karstākie kopš 2015.gada

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:38, 06.11.2022


Katrs no pēdējiem astoņiem gadiem bijis karstāks nekā jebkuri citi gadi pirms 2015.gada, svētdien paziņoja ANO.



Jūras līmeņa celšanās, ledāju kušana, lietavas, karstuma viļņi un to izraisītās nāvējošās katastrofas ir paātrinājušās, teikts Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ziņojumā, kas izplatīts laikā, kad Šarm eš Šeihā, Ēģiptē, sācies ANO klimata samits COP27.

"Sākoties COP27, mūsu planēta sūta briesmu signālu," sacīja ANO vadītājs Antoniu Gutērrešs, raksturojot ziņojumu kā "klimata haosa hroniku".

Kopš 19.gadsimta beigām Zeme ir sasilusi par vairāk nekā 1,1 grādu pēc Celsija, un aptuveni puse no šī pieauguma ir notikusi pēdējo 30 gadu laikā, teikts ziņojumā.

COP27 tiks lemts par tālākiem soļiem klimatneitralitātes sasniegšanā.

Konferences mērķis ir pāriet no plānošanas uz rīcību, lai lemtu par drosmīgiem globāliem soļiem klimata pārmaiņu mazināšanā. Saskaroties ar pieaugošo enerģētikas krīzi, rekordlielu siltumnīcefekta gāzu koncentrāciju un pieaugošiem ārkārtējiem laikapstākļiem. COP27 cenšas atjaunot solidaritāti starp valstīm, lai turpinātu darbu pie Parīzes nolīguma īstenošanas nosacījumiem.

COP 27 tematiskās dienās aptvers finanšu, zinātnes, jaunatnes un sabiedrības iesaisti, dabas, enerģētikas, ūdens, bioloģiskās daudzveidības, risinājumu un citas tematiskās jomas divu nedēļu garumā.

Konferencē piedalās 197 valstis, kas ir ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām līgumslēdzējas puses kā arī dažādu organizāciju, - uzņēmēju, nevalstiskā sektora un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Iepriekšējā ANO Klimata konferencē COP26 Glāzgovā atkārtoti apstiprināja ilgtermiņa globālo mērķi saskaņā ar konvenciju un temperatūras ierobežošanas mērķi saskaņā ar Parīzes nolīgumu un atzina, ka ir jāveic steidzami pasākumi, lai globālās temperatūras kāpums nepārsniegtu 1,5°C robežu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.

Sabiedrība Izpirkuma maksa par Grētu Tūnbergu: Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO (+VIDEO)

Tādā veidā mūsu valsts palīdz novērst klimata pārmaiņu sekas.

Pasaule Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO Klimata kontā

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto informatīvo ziņojumu, kas paredz veikt vienreizēju iemaksu 100 000 eiro apmērā Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Centrālā ārkārtējās reaģēšanas fonda (CERF) Klimata kontā, lai nodrošinātu Latvijas dalību CERF fonda darbībā.