• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā apkarot ēnu ekonomiku? Finanšu ministrija piedāvā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 15:29, 30.07.2023

Andris Ērglis


“Pateicoties” ēnu ekonomikai Latvijas budžets zaudē simtiem miljonu eiro katru gadu!


Foto: Valsts policija

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā vēl joprojām samērā liels. Atbilstoši ēnu ekonomikas pētnieka prof. A. Saukas un viņa komandas aplēsēm ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir robežās no 2 līdz 3,6 miljardiem euro!

Pēc VID novērtējuma datiem potenciāli iekasējamā summa no ēnu ekonomikas 2020. gadā ir 980 milj. euro. VID aprēķinātā potenciāli iekasējamā summa (PVN, IIN, VSAOI, akcīzes nodokļu zudums) veido 3,2 % no IKP. (2020. gada IKP ir 30 265 milj. euro). Saskaņā ar VID rīcībā esošajiem datiem par potenciāli iekasējamo nodokļu kopsummu, ēnu ekonomikas apjoms 2020.gadā aplēšams 3,2 miljardu euro līmenī.

Pirms dažām dienām Finanšu ministrija iesniedza valdībai Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027.gadam. Plāna mērķis ir, koncentrējoties uz apzinātiem ēnu ekonomiku ietekmējošiem faktoriem un konstatētajiem riskiem, sadarbībā ar nozaru ministrijām, sociālajiem un sadarbības partneriem, īstenot mērķtiecīgus ēnu ekonomiku samazinošos pasākumus prioritārajās tautsaimniecības nozarēs un horizontālos pasākumus uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un labprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšanai.

1.priekšlikums - Ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu! Mērķis - lai samazinātu iespēju slēpt ienākumus, un VID gūtu priekšstatu par fiziskās personas ar IIN apliekamo mantisko stāvokli un tā izmaiņām kopsakarā ar personas attiecīgajā taksācijas gadā veiktajiem darījumiem un gūtajiem ienākumiem, paplašināt sniedzamās informācijas apjomu fiziskajām personām.

2. priekšlikums - Valsts un privātā sektora partnerības stiprināšana: reitinga izmantošana publiskajos iepirkumos, ES finansējuma apguvē un publiskajās procedūrās.

3. priekšlikums - Skaidras naudas aprites ierobežošana. Noteikt skaidras naudas iemaksas sliekšņa deklarācijas (ziņošana par skaidras naudas iemaksām bankomātos). Izstrādāt normatīvo regulējumu, kurā kredītiestādēm noteikts pienākums sniegt reizi ceturksnī informāciju VID par iemaksu bankomātos vai kredītiestāžu filiālēs virs minimālās algas apmēra mēnesī.

4. priekšlikums - Bezskaidras naudas darījumu izmantošanas veicināšana.

Plāns satur arī citus pasākumus, bet termiņi to ieviešanai atšķiras. Skaidrs, ka plašas diskusijas gaidāmas gan par priekšlikumu ieviest ikgadējo vispārējo iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu, gan par piedāvājumu vēl ierobežot skaidras naudas apriti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Ēnu ekonomikas pieaugums Latvijā ir lēnāks nekā Lietuvā un Igaunijā

Jaunākā ēnu ekonomikas pētījuma secinājumi liecina, ka Latvijā 2021.gadā ēnu ekonomikas pieaugums esot bijis lēnāks nekā Lietuvā un Igaunijā, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja profesors "SSE Riga" profesors un Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka.

Sabiedrība Finanšu ministrija sola, ka banku sektors kļūs klientiem draudzīgāks

Uzraudzības laikā novērots, ka atsevišķās situācijās sektora dalībnieki īsteno striktākus riska pārvaldības pasākumus nekā būtu nepieciešams.

Ekonomika Finanšu ministrija cer uz ekonomikas drīzu atkopšanos

FM ieskatā to veicinās arī Eiropas ekonomikas atgūšanās, izaugsmei eirozonā sasniedzot 1,2% pēc jaunākajām Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm.

Ekonomika FM aicina Rēzeknes pašvaldību sniegt papildu informāciju

Finanšu ministrijas (FM) eksperti ir veikuši saņemtā Rēzeknes pašvaldības finanšu stabilizācijas pieteikuma vērtējumu un aicina Rēzeknes pašvaldību iesniegt precizētu un papildinātu informāciju, lai varētu detalizēti izvērtēt pamatojumu pašvaldības finanšu stabilizācijas pieteikumam, informēja FM pārstāvji.