• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Maxima aplikācijas viltojums - kāds varētu būt krāpnieku mērķis? Uzmanies!

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 19:41, 04.07.2020


Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" mobilās lietotnes viltojuma krāpnieku mērķis, visticamāk, varētu būt agresīva reklāmnaudas pelnīšana, uzskata informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" speciālisti.



Vienlaikus "Cert.lv" atzīmēja, ka viltotās lietotnes pieprasītās piekļuves tiesības ir pārāk mazas, lai tā varētu izplatīt ļaunatūru.

"Cert.lv" speciālisti norādīja, ka mobilo lietotņu kopēšana un viltošana nav jaunums. Arī krāpnieki seko līdzi tendencēm, un gaida, kad parādīsies kāda jauna un populāra lietotne, lai to nokopētu un varētu pelnīt ar agresīvām reklāmām.

Viņi skaidroja, ka citreiz ļaundari var savā labā izmantot arī oriģinālo lietotņu promo kampaņas, kas vēsta, ka drīzumā tiks publicēta kāda ilgi gaidīta lietotne, un tās atbalstītāji "deg nepacietībā" to lejupieladēt savās viedierīcēs. Kā uzsvēra drošības speciālisti, ļaundariem atliek vien pasteigties, un izlaist lietotni pirms oriģinālās, kā tas bija video spēles "Fortnite" lietotnes gadījumā 2018.gadā.

"Cert.lv" piebilda, ka cita populāra krāpnieku stratēģija ir veidot viltus lietotnes pasaulē populāriem zīmoliem, kuriem pašiem savas lietotnes vēl nav.

Pēc "Cert.lv" speciālistu sacītā, institūcija neapkopo statistiku par Latvijā bāzētu uzņēmumu un organizāciju lietotņu viltošanas biežumu. Ar šādiem incidentiem saskaras reti, - iespējams, tādēļ, ka Latvijā radītu lietotņu lejupielāžu skaits ļaundariem nešķiet tik interesants, jo parasti tiek kopētas un viltotas starptautiski pazīstamas lietotnes. "Maxima" gadījumā - šis zīmols ir atpazīstams visās trīs Baltijas valstīs, līdz ar to arī lietotāju skaits ir ievērojami lielāks un ļaundariem interesantāks, skaidroja speciālisti.

Runājot par krāpnieku ieguvumiem, "Cert.lv" drošības speciālisti norādīja, ka tie ir dažādi, atkarīgs no katra konkrētā gadījuma. Dažas viltus lietotnes radītas ar mērķi, lai pelnītu uz agresīvām reklāmām, citas, piemēram, banku trojāni (banking trojans) ir radīti, lai zagtu naudu no lietotāju banku kontiem.

Viltus lietotnes var saturēt arī ļaunatūru, kas zog lietotāju piekļuves datus (sociālajiem tīkliem, e-pastam) un citu sensitīvu informāciju, vai arī nošifrē iekārtas datus un pēc tam pieprasa izpirkumu, skaidroja "Cert.lv".

"Cert.lv" speciālisti mobilās lietotnes patērētājiem iesaka regulāri atjaunināt iekārtu un lietotnes, dzēst tās lietotnes, kas ikdienā netiek izmantotas, kā arī lietotnes lejupielādēt tikai no oficiāliem avotiem.

"Gan "Google Play", gan "App Store" regulāri veic uzlabojumus, lai savlaicīgi izķertu šādas viltus lietotnes, tomēr ļaundariem ik pa laikam izdodas šos mehānismus apiet. Tādēļ ir svarīgi, lietotājam pamanot šādas viltus lietotnes, ziņot attiecīgajai platformai, lai tā pēc iespējas ātrāk varētu reaģēt un dzēst kaitīgo lietotni," pauda eksperti.

Savukārt uzņēmumiem un organizācijām "Cert.lv" iesaka regulāri sekot līdzi, vai neparādās piederošās lietotnes dublikāti. Ja tādi parādās, nepieciešams operatīvi ziņot attiecīgajai platformai. Tāpat aicināti informāciju par lietotni norādīt arī savā oficiālajā vietnē - vēlams viegli pārredzamā un atrodamā vietā.

LETA jau ziņoja, ka "Maxima Latvija" brīdina par mobilo lietotņu veikalos parādījušos ļaunprātīgu uzņēmuma jaunās lietotnes kopiju, kas nav saistīta ar "Maxima Latvija". Kompānijā pieļāva, ka viltus lietotne ar oriģinālajai identisku vizuālo noformējumu vāc lietotāju datus. Lietotnes kopijas nosaukums ir "Maxima Latvija" un kā tās izstrādātājs ir norādīts "VD studio".

Savukārt orģinālās lietotnes, kas ļauj veikalos par pirkumiem norēķināties ar telefonu, nosaukums ir "Maxima" un tās izstrādātājs ir "Maxima Latvija".

Lietotņu veikala "Google Play" informācija liecina, ka "VD studio" izstrādājis vairākas lietotnes spēļu, finanšu pakalpojumu, transporta, dzīvesstila un mazumtirdzniecības kategorijās. Nevienai no lietotnēm nav papildus informācijas, lietotāju vērtējuma un lejupielādes. Vienīgā lietotne, kurai ir vairāk nekā 100 lejupielāžu un 12 vienas zvaigznītes vērtējumi ir "Maxima Eesti". Lietotņu veikalā "AppStore" izstrādātājs "VD studio" nav atrodams.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Sports Madrides Real futbolisti kļūst par Spānijas čempioniem

Madrides "Real" futbolisti sestdien savā laukumā svinēja uzvaru un 36.reizi kļuva par Spānijas čempioniem.

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Sports Rihardam Bukartam hat-trick graujošā Latvijas hokejistu uzvarā

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien "Arēnā Rīga" ar graujošu uzvaru pār Norvēģiju noslēdza pārbaudes spēļu sēriju pirms pasaules čempionāta, Rihardam Bukartam izceļoties ar trim gūtiem vārtiem.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.