• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vēlas palielināt Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvaru veikalos

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 10:21, 02.04.2020


Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) ar pārtikas preču mazumtirdzniecības ķēžu pārstāvjiem un lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem sācis diskusiju par Latvijā ražotās pārtikas produkcijas īpatsvara palielināšanu veikalos, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).


Foto: LETA

Ministrijā norādīja, ka par Latvijā ražotās produkcijas realizācijas iespēju paplašināšanu, tostarp nepārtrauktu Latvijas dārzeņu un augļu pieejamību veikalos gan ārkārtējās situācijas laikā, gan arī turpmāk puses diskutēja trešdien, 1.aprīlī.

"Esmu sācis šo diskusiju, lai veidotu arvien jaunus atbalsta mehānismus pašmāju lauksaimniekiem, kā arī, lai padarītu Latvijas vietējo produkciju arvien pieejamāku sabiedrībai tirdzniecības vietās. Jo vairāk pašmāju produkcijas būs veikalu plauktos, jo lielāka iespēja un arī motivācija būs pircējiem izvēlēties tieši vietējo produktu. Turklāt Latvijas produkcijas īpatsvara palielināšana veikalu sortimentā jau tuvākajā laikā var būt pirmais solis šīs pieejas īstenošanai arī ilgtermiņā," pauda Gerhards.

ZM informēja, ka lauksaimnieku organizāciju pārstāvji pauda gatavību paplašināt to saimniecībās dārzeņu audzēšanu, panākot vienošanos ar pārtikas veikaliem par izaudzētās ražas īpatsvara palielināšanu to plauktos.

Ministrijā skaidroja - tas nozīmē, ka veiksmīgas sadarbības rezultātā dārzeņu audzētāji nepārtraukti piegādās veikaliem Latvijas lauksaimnieku dārzos un laukos augušus dārzeņus un augļus.

Savukārt tirdzniecības uzņēmumi uzsvēruši, ka ir svarīgi, lai Latvijas dārzeņi un augļi būtu augstvērtīgi un pircēji labprāt tos iegādātos.

Iepriekš biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji aģentūrai LETA pauda, ka Latvijā starp vietējo dārzeņu audzētājiem un tirgotājiem trūkst ilglaicīgas sadarbības - dārzeņu audzētāji rudenī lielu daļu produkcijas eksportē, bet pavasarī Latvijā tiek ievesti produkti no ārvalstīm.

"Zemnieku saeima" rosināja veikalu tīkliem, kā arī atsevišķiem veikaliem, slēgt līgumus ar Latvijas lauksaimniekiem par jaunās dārzeņu un augļu ražas piegādi regulārai produkcijas nodrošināšanai veikalu plauktos.

Vienlaikus "Zemnieku saeima" aicināja ZM uzņemties koordinēt sadarbības veidošanu starp pārtikas mazumtirdzniecības tīkliem un Latvijas lauksaimniekiem par augļu un dārzeņu piegādēm.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.