• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 13:49, 02.05.2024


Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.


Foto: LETA

Savukārt nākamgad Latvijas ekonomikai lēsta 2,9% izaugsme.

Novembrī OECD prognozēja, ka Latvijas IKP šogad un nākamgad palielināsies attiecīgi par 1,9% un 2,7%.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, šogad pieaugs par 1,7%, bet nākamgad palielināsies par 2,4%. Savukārt bezdarba līmenis Latvijā, pēc OECD aplēsēm, šogad un nākamajā gadā veidos attiecīgi 6,7% un 6,6%.

OECD norāda, ka inflācijas kritums un atalgojumu pieaugums veicinās iedzīvotāju ienākumu un patēriņa izdevumu kāpumu. Valsts investīcijas palielināsies, pateicoties Eiropas Savienības līdzekļu apguvei, bet procentu likmju samazināšanās veicinās investīcijas uzņēmējdarbībā un nekustamajos īpašumos. Vienlaikus eksports palielināsies, ņemot vērā galveno eksporta tirgu atveseļošanos. Pamatinflācija saglabāsies augsta saistībā ar spēcīgu atalgojumu kāpumu, ņemot vērā darbaspēka trūkumu, kā arī minimālās algas un atalgojuma palielināšanos sabiedriskajā sektorā. Tikmēr pieaugošie ģeopolitiskie riski varētu kavēt ekonomikas izaugsmi.

Lietuvai OECD šogad prognozē Baltijas valstīs otru straujāko ekonomikas izaugsmi 1,7% apmērā, bet nākamgad tiek gaidīta 3,1% augšupeja. Šogad Lietuvā tiek lēsts patēriņa cenu kāpums 1,8% apmērā, bet nākamgad tiek prognozēts 2,6% pieaugums. Savukārt bezdarbs Lietuvā, pēc OECD aplēsēm, šogad un nākamgad veidos attiecīgi 6,8% un 6%.

Igaunijai OECD šogad prognozē IKP kritumu par 0,4%, bet nākamgad Igaunijas ekonomikā prognozēts pieaugums par 2,6%. Patēriņa cenu kāpumu organizācija šogad Igaunijā prognozē 3,9% apmērā, bet nākamgad 2,1% apmērā. Prognozēs teikts, ka bezdarba līmenis Igaunijā šogad un nākamajā gadā būs attiecīgi 7% un 6,8%.

OECD prognozē, ka pasaules ekonomikas izaugsme šogad veidos 3,1%, tādējādi tai saglabājoties nemainīgai salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Nākamgad pasaules ekonomikā gaidāma izaugsmes paātrināšanās līdz 3,2%.

Organizācija norāda, ka globālajā ekonomikā novērojams piesardzīgs optimists, neskatoties uz mērenu izaugsmi un ģeopolitisko risku radītajiem draudiem.

Eirozonas ekonomikā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 0,7%, bet nākamgad - par 1,5%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 0,2% apmērā, kas nākamgad paātrināsies līdz 1,1%.

Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu attiecīgi 2,6% un 1,8% apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Ekonomika Pašvaldības Vidzemes tirgus atdzīvojas jaunā veidolā (+VIDEO)

Ēku autors bija Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings.

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Lasiet arī

Ekonomika EM: ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%

Būtiski nepasliktinoties norisēm ārējā vidē, paredzams, ka ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle.

Ekonomika Latvijas IKP pērn provizoriski sarucis par 0,6%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, samazinājies par 0,6%, salīdzinot ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Vācijas ekonomikai pērn trīs gados pirmā lejupslīde

Vācijas ekonomika pērn samazinājusies par 0,3% salīdzinājumā ar 1,8% izaugsmi 2022.gadā, tādējādi reģistrēts pirmais kritums kopš 2020.gada, liecina valsts statistikas biroja "Destatis" sākotnējie dati.

Ekonomika S&P apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu A+ līmenī

Kredītreitingu aģentūra "S&P Global" ("S&P") apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu "A+" līmenī, saglabājot negatīvu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informē Valsts kasē.