• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:37, 02.04.2024


Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.


Foto: LETA

Atbalsts pieejams valsts un Eiropas Savienības (ES) pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" un atbalsta apmērs saimnieciskās darbības attīstībai ir līdz 30 tūkstošiem eiro.

Pēc pirmās projektu iesniegumu pieņemšanas kārtas Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) secināja, ka ir nepieciešami grozījumi noteikumos "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" 2023.-2027.gadam", lai precizētu attiecināmo izmaksu pozīcijas, projektu iesniegumā norādāmo informāciju, kā arī atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Grozījumi paredz palielināt lietotas tehnikas uz iekārtu vecumu no pieciem gadiem līdz 10 gadiem, tādā veidā ļaujot lauksaimniekiem iegādāties tehniku par pieņemamāku cenu. Tāpat precizēta arī atbalsta intensitāte, nosakot, ka 50% atbalsta intensitāte tiek piemērota lauksaimniecībā izmantojamiem traktoriem, savukārt pārējiem ieguldījumiem piemērojama 85% atbalsta intensitāte.

Tāpat grozījumi paredz svītrot prasību par pārskata iesniegšanu pēc projekta pabeigšanas. Turpmāk Lauku atbalsta dienests (LAD) visā uzraudzības periodā pārbaudīs un uzraudzīs saimnieciskās darbības rādītājus ar datu bāzēs esošo informāciju.

Uz atbalstu mazā saimniecība var pretendēt, ja gada kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā gadā nepārsniedz 15 000 eiro, saimniecība ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā vai saimnieciskā darbība ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, kā arī ja dzīvesvieta vai juridiskā adrese ir deklarēta lauku teritorijā. Tāpat kopējā īpašumā esošās un nomātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība nevar pārsniegt 100 hektārus.

Grozījumi paredz, ka plānošanas periodā mazā saimniecība var iesniegt vairākus projektus. Projektam ir jābūt saistītam ar lauksaimniecības produktu ražošanu, kā arī projekts var būt vērsts uz tūristu apmeklējumiem, piedāvājot savu saražoto produkciju. Šādi ieguldījumi nedrīkst pārsniegt 40% no projekta attiecināmajiem izdevumiem. Tāpat var tikt veikti ieguldījumi klimata pārmaiņu mazināšanā, lauksaimniecības dzīvnieku labturībā, energoefektivitātes palielināšanā vai atjaunīgās enerģijas izmantošanā.

Lai īstenotu projektu, mazajai saimniecībai jāizvirza sasniedzamais projekta īstenošanas mērķis, kas pēc atbalsta saņēmēja izvēles var būt apgrozījuma palielinājums vai ražošanas resursu ražošanas efektivitāte, vai citi izaugsmes rādītāji, kas saistīti ar konkurētspēju vai produktivitāti.

Projektu iesniegumu pieņemšanas kārta pasākuma atbalstam plānota šā gada maija beigās vai jūnija sākumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.

Ekonomika Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību

Mazajiem lauksaimniekiem jāatvieglo saimniekošana laukos, jo Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību, pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).