• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:37, 02.04.2024


Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.


Foto: LETA

Atbalsts pieejams valsts un Eiropas Savienības (ES) pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" un atbalsta apmērs saimnieciskās darbības attīstībai ir līdz 30 tūkstošiem eiro.

Pēc pirmās projektu iesniegumu pieņemšanas kārtas Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) secināja, ka ir nepieciešami grozījumi noteikumos "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" 2023.-2027.gadam", lai precizētu attiecināmo izmaksu pozīcijas, projektu iesniegumā norādāmo informāciju, kā arī atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Grozījumi paredz palielināt lietotas tehnikas uz iekārtu vecumu no pieciem gadiem līdz 10 gadiem, tādā veidā ļaujot lauksaimniekiem iegādāties tehniku par pieņemamāku cenu. Tāpat precizēta arī atbalsta intensitāte, nosakot, ka 50% atbalsta intensitāte tiek piemērota lauksaimniecībā izmantojamiem traktoriem, savukārt pārējiem ieguldījumiem piemērojama 85% atbalsta intensitāte.

Tāpat grozījumi paredz svītrot prasību par pārskata iesniegšanu pēc projekta pabeigšanas. Turpmāk Lauku atbalsta dienests (LAD) visā uzraudzības periodā pārbaudīs un uzraudzīs saimnieciskās darbības rādītājus ar datu bāzēs esošo informāciju.

Uz atbalstu mazā saimniecība var pretendēt, ja gada kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā gadā nepārsniedz 15 000 eiro, saimniecība ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā vai saimnieciskā darbība ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, kā arī ja dzīvesvieta vai juridiskā adrese ir deklarēta lauku teritorijā. Tāpat kopējā īpašumā esošās un nomātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība nevar pārsniegt 100 hektārus.

Grozījumi paredz, ka plānošanas periodā mazā saimniecība var iesniegt vairākus projektus. Projektam ir jābūt saistītam ar lauksaimniecības produktu ražošanu, kā arī projekts var būt vērsts uz tūristu apmeklējumiem, piedāvājot savu saražoto produkciju. Šādi ieguldījumi nedrīkst pārsniegt 40% no projekta attiecināmajiem izdevumiem. Tāpat var tikt veikti ieguldījumi klimata pārmaiņu mazināšanā, lauksaimniecības dzīvnieku labturībā, energoefektivitātes palielināšanā vai atjaunīgās enerģijas izmantošanā.

Lai īstenotu projektu, mazajai saimniecībai jāizvirza sasniedzamais projekta īstenošanas mērķis, kas pēc atbalsta saņēmēja izvēles var būt apgrozījuma palielinājums vai ražošanas resursu ražošanas efektivitāte, vai citi izaugsmes rādītāji, kas saistīti ar konkurētspēju vai produktivitāti.

Projektu iesniegumu pieņemšanas kārta pasākuma atbalstam plānota šā gada maija beigās vai jūnija sākumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Atlīdzībās lauksaimnieki šogad saņēma gandrīz deviņus miljonus eiro

Apdrošinātāji atlīdzībās par izsalušajiem ziemāju sējumiem un citiem kultūru bojājumiem šogad līdz šim lauksaimniekiem izmaksājuši kopumā gandrīz deviņus miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

Sabiedrība Pļaujas laikā zemnieki tiek mudināti saudzēt dzīvnieku pasauli (+VIDEO)

Vēlams zālājā atstāt nenopļautus laukumus – drošības salas.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.