• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pērn

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:48, 15.04.2024


Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pagājušajā gadā, pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.


Foto: LETA

Viņš skaidroja, ka sals ir kaitējis ziemāju un rapšu sējumiem, tostarp īpaši skarba situācija ir novērojama Vidzemē. Šie apstākļi mainīs darbu intensitāti uz lauka - daudz vairāk darba būs jāiegulda pavasara sējā.

Tomēr Lazdiņš arī atzīmēja, ka šobrīd, ņemot vērā Latvijas klimatiskos apstākļus, vēl ir pāragri vērtēt situāciju.

Lazdiņš skaidroja, ka šobrīd pavasara sējas situācija būtiski atšķiras katrā reģionā, piemēram, Zemgalē ir iesēti apmēram 90% vasaras sējumu, Kurzemē aptuveni - 70%, savukārt Vidzemē un Latgalē ir vietas, kur sēja vēl nav sākta pārāk lielā mitruma dēļ.

Tajā pašā laikā viņš atzina, ka šogad sējumus labvēlīgi ietekmē optimālais nokrišņu daudzums, kā arī temperatūras līmeņa stabilitāte, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad šajā laikā bija nokrišņu deficīts.

Savukārt zemnieku saimniecības "Bračas" agronome Elīza Ilze Malceniece pauda, ka šobrīd ir sākti burkānu, pupu un zirņu sējas darbi, tostarp vietām tie ir jau noslēgušies. Savukārt siltumnīcās dēstu kastēs audzē kāpostus, puravus un citus kultūraugus.

Jau vēstīts, ka vasarāju graudaugu sējumu platība 2023.gadā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pieauga par 20 200 hektāru jeb 7,5%, sasniedzot 288 500 hektāru. Kopumā graudaugu sējumu platība pērn Latvijā palielinājās par 17 200 hektāru jeb 2,2% un veidoja 797 400 hektāru.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.

Ekonomika Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību

Mazajiem lauksaimniekiem jāatvieglo saimniekošana laukos, jo Latvijas lauksaimniecības nozari veido 64% mazo saimniecību, pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).