• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tarifu palielināšanas plāni veselības nozarē pagaidām neskaidri

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 14:25, 24.06.2020


No nākošā gada budžeta iespējām būs atkarīgs tas, cik lielā mērā būs iespējams veikt izmaiņas dažādu manipulāciju apmaksā, aģentūrai LETA uzsvēra Veselības ministrijas komunikāciju speciāliste Anna Strapcāne.



Viņa akcentēja, ka iemesls tam, ka daļa šobrīd noteikto tarifu neatbilst slimnīcu patiesajām izmaksām, ir nepietiekamais finansējums veselības nozarei.

Patlaban finansējums nepieciešams, piemēram, oftalmoloģijas tarifu paaugstināšanai, ķirurģijas tarifu paaugstināšanai, speciālistu aprūpes epizožu tarifu paaugstināšanai, ēdināšanas izdevumu segšanai stacionāriem pacientiem, kā arī citām jomām, atzīmēja ministrijas pārstāve.

Strapcāne uzsvēra, ka Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests (NVD) regulāri veic darbu gan pie esošu tarifu pārrēķiniem, lai pēc iespējas tuvinātu tarifus pakalpojumu pašizmaksai. Tostarp tiekot strādāts pie jaunu pakalpojumu iekļaušanas valsts apmaksājamo klāstā.

Piemēram, pašreiz NVD sadarbībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem sadarbojas, lai aprēķinātu nepieciešamo finansējumu endovaskulāru trombektomiju apmaksai, norādīja Strapcāne.

Kā vēstīts, Stradiņa slimnīcas padomes loceklis un ekonomikas maģistrs Juris Lapše iepriekš norādīja, ka tarifi par manipulācijām un gultas dienu izmaksas daudzos gadījumos nesedz pašizmaksu.

"Šī situācija nav ne caurspīdīga, ne ilgtspējīga," raksturojot iestādes finansiālo situāciju, norādīja Lapše. Viņš pie tam atzīmēja, ka patlaban šo zaudējumu sekas tiek segtas ar valdības iesaisti, proti, palielinot slimnīcas kapitālu ar tiešiem maksājumiem.

"Mums ir jāmeklē visi iespējamie ceļi, kā šos ierobežotos resursus izmantot pēc iespējas efektīvāk" runājot par padomes mērķi, uzsvēra Lapše.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Sports Madrides Real futbolisti kļūst par Spānijas čempioniem

Madrides "Real" futbolisti sestdien savā laukumā svinēja uzvaru un 36.reizi kļuva par Spānijas čempioniem.

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.

Sports Rihardam Bukartam hat-trick graujošā Latvijas hokejistu uzvarā

Latvijas vīriešu hokeja izlase sestdien "Arēnā Rīga" ar graujošu uzvaru pār Norvēģiju noslēdza pārbaudes spēļu sēriju pirms pasaules čempionāta, Rihardam Bukartam izceļoties ar trim gūtiem vārtiem.

Sabiedrība KM: Saziņa latviešu valodā norisinās pēc būtības oficiālos gadījumos

Saziņa tikai vai pārsvarā latviešu valodā valstī pēc būtības norisinās oficiālos gadījumos - mācību iestādēs, valsts un pašvaldību iestādēs, darbā apspriežu un sanāksmju laikā, kā arī veselības aprūpes iestādēs, secināts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.