• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ārsti: pesticīdi cilvēkiem izraisa nopietnas slimības (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:08, 29.04.2024


"Ir pierādīts, ka pat relatīvi nelielu devu uzņemšana atstāj nelabvēlīgu ietekmi", - pauž mediķi.


Zemniekiem jāpāriet uz bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem.

Latvijas Ārstu biedrība vēstulē Saeimai norāda uz pēdējiem pētījumiem saistībā ar pesticīdu lietošanu lauksaimniecībā un to ietekmi uz cilvēku veselību, Pesticīdi ir konstanti klātesoši iekštelpu putekļos neatkarīgi no sezonalitātes mājās, kuras atrodas līdz 250 m attālumā no laukiem, kurus apstrādā ar pesticīdiem. Tādējādi šādā attālumā esošo māju iedzīvotāji tiek pakļauti pastāvīgai pesticīdu ekspozīcijai, kas rada būtiskus ilgtermiņa riskus veselībai ne tikai esošajai, bet arī nākamajai paaudzei.

Globāli ik gadu reģistrē ap 380 miljoniem akūtu saindēšanos ar pesticīdiem, no smagām saindēšanās formām katru gadu mirst ap 20 000 cilvēku, no kuriem teju puse ir lauksaimniecībā strādājošie.

"Ir pierādīts, ka pat relatīvi nelielu devu, bet regulāra pesticīdu uzņemšana (ieelpošana, ādas kontakts, apēšana) atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka veselību ilgtermiņā, izraisot elpošanas, endokrīnās, reproduktīvās, nervu, imūnās un citu sistēmu bojājumu. Pesticīdu ekspozīcija grūtniecības laikā rada nopietnus veselības draudus auglim. Onkoloģisko, autoimūno, neirodeģenratīvo slimību un pāru neauglības "uzplaukums" globāli saistāms ar intensīvo pesticīdu lietošanu lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā. Uzskatam, ka pesticīdu lietošanas ierobežošana ir būtisks priekšnoteikums ikviena Latvijas iedzīvotāja veselības saglabāšanā un nākamo paaudžu veselības nodrošināšanā, " norāda Ilze Aizsilniece, Latvijas Ārstu biedrības prezidente.

Latvijas Ārstu biedrība aicina noteikt pesticīdu lietošanas aizliegumu vismaz 25 metru attālumā no cilvēku mītnēm. Lauksaimniekiem, kuri plāno izmantot pesticīdus, herbicīdus, insekticīdus un fungicīdus, šādā lauksaimniecības zemju tuvumā dzīvojošie iedzīvotāji rakstiski, kā arī izmantojot attiecīgās pašvaldības oficiālās informācijas vietnes jāinformē vismaz vienu nedēļu pirms plānotā līdzekļa lietošanas. Paziņojamajai informācijai jāietver ziņas par dienu, laiku un kādu augu aizsardzības līdzekli plānots izmantot. Pesticīdu lietošana apdzīvotās teritorijās, piemēram, pilsētās un ciemos, nav pieļaujama.

Latvijas Ārstu biedrība uzskata, ka viennozīmīgi nedrīkstētu pieļaut situāciju, kurā lauksaimniecībā iesaistītie uzņēmēji var izmantot pesticīdu iegādei subsīdijas. Pēc būtības Latvijas iedzīvotāju nodokļu nauda tiek izmantota viņu veselības pasliktināšanai. Ne mazāk svarīgi ir informēt un izglītot Latvijas iedzīvotājus par pesticīdu ietekmi uz vidi un viņu veselību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Veselība Latvijā sāk piedāvāt īpaši saudzīgu redzes lāzerkorekciju

Procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Veselība Daudzām sievietēm svarīgākais: ko iesaka darīt Latvijas ginekologi (+VIDEO)

Regulāri vingrojot, iespējams nostiprināt muskulatūru.

Veselība Pareizā palaga izvēle

Pareizi izvēlēti palagi nodrošina ievērojamu komfortu un labklājību guļamistabā. Piemēroti izvēlēti palagi var uzlabot miega kvalitāti, nodrošinot atbalstu ķermenim un mazinot spriedzi muskuļos, palīdz nomierināt prātu un sekmē dziļu, atjaunojošu miegu.

Lasiet arī