• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekmanis: Kritēriji valsts finansējuma sadalei federācijai ir katastrofāli

Teksta izmērs Aa Aa
Sports
LETA 20:12, 02.11.2023


Kritēriji valsts finansējuma sadalei Latvijas Bobsleja un skeletona federācijai (LBSF) ir katastrofāli, ceturtdien LBSF pirmssezonas preses konferencē paziņoja LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.


Foto: LETA

Viņš atgādināja 2018.gada normatīvo aktu izmaiņas sponsorēšanas jautājumos, pēc kurām atbalstītāju skaits ir ievērojami samazinājies.

"Komunicējot ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), tagad piemērotie kritēriji, lai dalītu valsts naudu, mums ir katastrofāli. Šajos kritērijos liels īpatsvars ir masveidībai, bērnu un jauniešu sportam, sportistu skaitam, kas mums pēc definīcijas par mūsu sporta veida bīstamību un pieejamību nav iespējama," teica Ekmanis.

"No tā var sanākt, ka mēs, ledus trases sporta veidi, starp kuriem ir bobslejs ar augstākajiem sportiskajiem sasniegumiem Latvijā šogad - ar izcīnītu otro vietu pasaules čempionātā - neesam prioritāro sporta veidu sarakstā. Es uzskatu, ka tas nav normāli," pauda LBSF ģenerālsekretārs.

Ekmanis esot šokēts par Fiskālās disciplīnas padomes secinājumu, ka sporta finansējums nonāk dārgos nišas sporta veidos, un ieteikumu to iztērēt citādi.

"Tad, kad neprofesionāļi, ne nozares speciālisti, sāk regulēt, kā attīstīt sportu Latvijā, tas ir pilnīgi nepieņemami un stulbi," sacīja Ekmanis. "Es labprāt no padomes redzētu datus, cik eiro Latvija ir nopelnījusi no katra Eiropas fondu saņemtā finansējuma eiro. Es varu apliecināt tikai to, ka mēs par savu sporta veidu cīnīsimies līdz galam."

Jau ziņots, ka pirms sezonas LBSF ir saglabājusi savu ģenerālsponsoru - tehnoloģiju kompāniju "Tet", kā arī piesaistījusi apdrošināšanas kompāniju "Balcia Insurance" un uzņēmumu "Salmo", kas bobslejistus ietērps "Norfin" līnijas apģērbā.

"Bez atbalstītāju palīdzības mēs "noietu pa burbuli". Šobrīd esam sarežģītos apstākļos," teica Ekmanis, pateicoties atbalstītājiem.

Tikmēr par 25-30% samazinājies valsts atbalsts, un, ņemot vērā inflāciju, šis samazinājums esot jūtams vēl vairāk. Cenas ir īpaši augušas izmitināšanai un loģistikai, un no šīm izmaksām federācija ir atkarīga tiešā veidā, sacīja Ekmanis.

"Olimpiskajās spēlēs mūsu līdzjutēji no bobslejistiem gaida sasniegumus, un tas ir jāsadzird arī politiskā līmenī - tas ir svarīgi. Jauda mums ir," preses konferencē teica LBSF prezidents Ansis Zeltiņš, norādot uz valsts finansējuma nozīmi.

Arī treneris Sandis Prūsis izteica sarūgtinājumu par izpratnes trūkumu "varas gaiteņos". "Nepamet sajūta, ka kāds jau mums to bedri drīz būs izracis, skujas jau izkaisītas, bet nekrologs vēl tiek gatavots," viņš sacīja.

2023./2024.gada Pasaules kausa izcīņas sezona sāksies novembra vidū Ķīnā ar sacensībām Pekinas olimpisko spēļu trasē Jaņcjinā, bet noslēgsies tikai marta pēdējā nedēļas nogalē Leikplesidas trasē ASV. Arī šogad Pasaules kausa tūre sastāv no astoņiem posmiem, sestais posms februāra sākumā notiks Siguldas trasē, kur vienlaicīgi tiks sadalītas arī Eiropas čempionāta medaļas bobslejā un skeletonā, atskaitot bobsleja četriniekus, kur medaļas tiks dalītas decembra vidū Austrijas trasē Insbrukā.

Savukārt decembra vidū Sigulda uzņems Eiropas kausa posmu bobslejā. Sezonas kulminācija - pasaules čempionāts - februāra beigās un marta sākumā risināsies Vinterbergas trasē Vācijā.

Arī šogad Pasaules kausa sacensību braucienus Latvijā varēs redzēt tiešraidē, sacensības translējot kanālam "Go3 Sport Open".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sports Ostapenko iekļūst Madrides WTA 1000 turnīra astotdaļfinālā

Latvijas tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko sestdien sasniedza Madrides "WTA 1000" turnīra vienspēļu sacensību astotdaļfinālu.

Sports Latvijas hokejisti zaudē pirmajā no divām pārbaudes spēlēm ar Šveices izlasi

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Lozannā pārbaudes mačā ar rezultātu 1:5 (0:1, 0:4, 1:0) zaudēja Šveices valstsvienībai.

Sports Ostapenko pārliecinoši iekļūst Madrides «WTA 1000» turnīra trešajā kārtā

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko trešdien sasniedza Madrides "WTA 1000" turnīra vienspēļu sacensību trešo kārtu.

Sports Latvijas hokeja izlase aizvada pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Lozannā aizvadīs pirmo no divām pārbaudes spēlēm ar Šveici.

Lasiet arī

Sports Cipuļa un Kalendas četrinieku ekipāžas startēs Pasaules kausā bobslejā

Latvijas pilotu Emīla Cipuļa un Jēkaba Kalendas pilotētās četrinieku ekipāžas šodien Altenbergas trasē Vācijā startēs Pasaules kausa bobslejā sestajā posmā, kas vienlaikus ir Eiropas čempionāts.

Sports Siguldā sākas Eiropas kausu posmi skeletonā un bobslejā

Šodien Siguldā sāksies Eiropas kausu posmi skeletonā un bobslejā.

Sports Laikraksts: Ķibermanis šosezon nestartēs

Latvijas bobsleja pilots Oskars Ķibermanis šosezon, visticamāk, nestartēs, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Sports Pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā Latvijā nenotiks

2021.gada pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā notiks Vācijas pilsētā Altenbergā, otrdien paziņoja Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF).