• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 13:31, 29.04.2024


Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.


Virkne skolu valstī atbilst vismodernākajām prasībām.

Vecāki, raksturojot ideālo skolu, ir salīdzoši vienisprāt un norāda uz vairākiem būtiskiem kritērijiem - skolā un tās apkārtnē ir droša vide (45%), profesionāli skolotāji (44%), kvalitatīva mācību programma (43%), bez zināšanu apguves skola velta uzmanību skolēnu caurviju prasmju apguvei (42%), ērti sasniedzama, piemēram, tuvu mājai, darbavietai (42%), modernas mācīšanās metodes, t.sk. jaunākās tehnoloģijas (36%), liecina Latvijā veiktais pētījums "Vecāku skolu izvēles kritēriji un gaidas".

Savukārt atbildot uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem izvēlējās vispārējās izglītības iestādi savam bērnam, vecāki (63%) kā galveno norāda visērtāko atrašanās vietu (tuvu mājām vai darbavietai). Kā citus nozīmīgus skolas izvēles kritērijus vecāki min profesionāli skolotāji un skolas administrācija (25%), skolas piedāvātās plašās iespējas, piemēram, ārpusskolas aktivitātes, pagarinātā grupa, interešu izglītības pulciņi (24%), labs materiāltehniskais nodrošinājums, piemēram, skolas telpu stāvoklis, moderno tehnoloģiju izmantošana (23%), droša fiziskā un emocionālā vide (21%).

"Kā liecina aptauja, ja vecākiem nebūtu būtiska skolas atrašanās vieta, viņi savam bērnam skolu izvēlētos pēc citiem, skolas kvalitāti raksturojošiem rādītājiem. To apliecina arī vecāku atbildes uz jautājumu par ideālo skolu, kur vecāki atzīst, ka ērti sasniedzama skola ir tikai viens no ideālās skolas kritērijiem," stāsta eksperts Valdis Vancovičs.

"Priecājos, ka vecāki, raksturojot ideālo skolu, vēlas redzēt lielāku uzsvaru uz skolēnu caurviju prasmju apguvi, piemēram, kritisko domāšanu, spēju risināt konfliktus un strādāt komandā, komunikācijas prasmēm, līderību. Šīs ir prasmes, kuras atzīst par nozīmīgām darba devēji gan pasaulē, gan Latvijā un nākotnē to nozīme arvien pieaugs".

"Pēc mūsu aptaujām redzam, ka joprojām vecāku uzskatā viņu bērniem trūkst zināšanu par finansēm un naudas lietām un arī skolā ne vienmēr tās zināšanas var iegūt. Pēdējā laikā savos uzdevumus čempionāta dalībniekiem fokusējamies tieši uz kiberdrošību, kas ir daļa no finanšu pratības", saka eksperts Arnis Škapars.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Otrdien būs silts un daļēji mākoņains laiks

Otrdienas pēcpusdienā Latvijā, izņemot lielu daļu piekrastes, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +17..+21 grādam, siltākais laiks gaidāms Kurzemē, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Mirusi bijusī LIVA direktore Laima Grebska

Piektdien, 10.maijā mirusi Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas ilggadējā direktore, bijusī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) prezidente Laima Grebska, informēja Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolā.

Sabiedrība Par seksuālu uzmākšanos draudēs administratīvais sods

Starp seksuālās uzmākšanās viediem deputāti min arī intensīvu skatīšanās uz personas intīmām zonām un seksuālu žestu / darbības demonstrēšanu.

Sabiedrība «Nepārprotama divvalodības veicināšana»

Valsts valodas centra reakcija uz SEPLP ieceri noturēt sabiedriskajā televīzijā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Lasiet arī

Sabiedrība 3045 pedagogi izmantojuši atbalsta pasākumus pārejai uz mācībām latviešu valodā

Atbalsta pasākumus pārejā uz mācībām valsts valodā 2023.gadā izmantojuši 3045 pedagogi, tai skaitā 1216 pirmsskolas pedagogi, liecina Latviešu valodas aģentūras (LVA) apkopotie dati.

Interesanti fakti Pētījums: Vairumam vecāku skolas izvēlē bērnam būtiska ir tās atrašanās vieta

Izvēloties skolu bērnam, 63% vecāku ir svarīgi, lai tā būtu pēc iespējas tuvāk mājām vai darbavietai, liecina pētījums par vecāku gaidām skolas izvēlē.

Sabiedrība No nākamā mācību gada likvidēs Stalbes pamatskolu Cēsu novadā

No nākamā mācību gada likvidēs Stalbes pamatskolu Cēsu novadā, ceturtdien nolēma pašvaldības deputāti.

Sabiedrība Logina:Katrā skolā jāizveido skaidra sistēma drošas studiju vides nodrošināšanai

Katrā skolā jāizveido skaidru sistēmu, kurā vērsties, piemēram, seksuālas uzmākšanās gadījumos, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica kultūras ministre Agnese Logina (P), runājot par drošas studiju vides nodrošināšanu.