• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā 45% mazo un vidējo uzņēmumu šogad neplāno paplašināt uzņēmējdarbību

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:41, 24.07.2022


Latvijā 45% mazo un vidējo uzņēmumu šogad neplāno paplašināt uzņēmējdarbību augošās inflācijas dēļ, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz aptaujas, kas veikta sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", datiem.



Vienlaikus 39% respondentu kā iemeslu uzņēmējdarbības nepaplašināšanai minēja enerģijas cenas.

Aptaujā 49% mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju Latvijā prognozē, ka uzņēmuma panākumus šogad noteiks ekonomikas stabilitāte, aptuveni trešdaļa uzskata, ka visvairāk tos ietekmēs ar Covid-19 saistītie notikumi, bet 27% - piegādes ķēžu nepārtrauktība un stabilitāte.

"Luminor" Korporatīvā departamenta vadītāja Ilze Zoltnere norāda, ka uzņēmējdarbības vide jau iepriekš pandēmijas ietekmē un Ukrainā notiekošā kara dēļ izjūt lielus izaicinājumus. Aptauja pierāda, ka uzņēmēji turpina piedzīvot trauksmainu periodu un šobrīd īsteno nogaidīšanas stratēģiju, rūpīgi izvērtē iespējas un tuvākajā laikā neplāno strauju attīstību. Mazāk nekā piektā daļa mazo un vidējo uzņēmumu šogad sagaida lielākus pārdošanas apmērus, vienlaikus vairāk nekā trešdaļa cer, ka izdosies saglabāt uzņēmuma stabilitāti.

Aptaujā 40% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju norāda, ka Covid-19 ietekmē ir samazinājies uzņēmuma apgrozījums, vienlaikus gandrīz katrs trešais nav izjutis būtisku pandēmijas ietekmi uz biznesu, bet piektā daļa norāda, ka apgrozījums ir pieaudzis.

Tajā pašā laikā pārējās Baltijās valstīs pandēmijas ietekme uz uzņēmējdarbību nedaudz atšķiras - 40% Lietuvas mazo un vidēju uzņēmumu vadītāju atzinuši, ka Covid-19 nav būtiski ietekmējis viņu darbību, kamēr Igaunijā katrs ceturtais respondents atzīst, ka uzņēmuma apgrozījums ir pieaudzis.

Raugoties nākotnē, vairāk nekā puse mazo un vidējo uzņēmēju domā, ka arī 2023.gadā un turpmākajos gados viņu darbību ietekmēs inflācija un energoresursu cenas, kā arī notikumi, kas saistīti ar Covid-19 un karu Ukrainā.

Aptauja veikta 2022.gada maijā, aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju un finanšu direktoru Baltijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī