• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ukrainas uzņēmēji stāstīs Latvijai, kā viņi palīdz armijai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:53, 14.04.2024


Jaunuzņēmumu loma kara apstākļos izrādījās ļoti būtiska.


Karojošās valsts uzņēmumi strādā frontes vajadzībām.

Vairāk nekā 30 jaunuzņēmumu delegācija no Ukrainas ieradīsies Rīgā, lai iepazītos ar Baltijas reģiona jaunuzņēmumu ekosistēmu un piedalītos jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferencē "TechChill". Konferences fokusā šogad ir militārās un aizsardzības tehnoloģijas. Organizatori atzīst - Ukrainas jaunuzņēmumu dalība atgādina, ka šis karš ir mainījis gan militāro tehnoloģiju nozari, gan arī tās attīstību. Par inovatīvu ideju autoru uzdevumu ir kļuvusi tādu iespēju meklēšana, kas var sargāt un glābt dzīvības.

"Līdz šim mēs domājām, ka militārās un aizsardzības tehnoloģijas ir ļoti jutīga un neaizskarama tēma. Tas ir kaut kas par ieročiem, konfilktiem, uzbrukumu. Taču karš Ukrainā parādīja, ka mūsdienās militārais konflikts ir tehnoloģiju karš. Tostarp inovatīvu uzņēmumu tehnoloģijās balstīti risinājumi var glābt dzīvības," saka jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences "TechChill" vadītāja Annija Mežgaile.

Jaunuzņēmumu loma Ukrainā kara apstākļos izrādījās ļoti būtiska. Tieši jaunuzņēmumi līdz ar kara sākumu pēkšņi kļuva par vidutājiem starp privāto, publisko sektoru un valsts iestādēm, rosinot izmantot inovācijas, lai radītu dažādus drošības risinājumus. Šajā pieredzē uz "TechChill" skatuves dalīsies trīs Ukrainas jaunuzņēmumi - "Mantis Analytics", "FarsightVision" un "Buntar Aerospace". "Mantis Analytics" ir mākslīgajā intelektā balstīta fiziskā un informācijas riska vadības platforma. Jaunuzņēmums "FarsightVision" tika nodibināts 2023.gada nogalē ar mērķi palīdzēt Ukrainas aizsardzības spēkiem vienkāršot darbu ar kartēšanas datu iegūšanu. Savukārt "Buntar Aerospace" izstrādā dažādus risinājumus dronu vadīšanai un kontrolei sarežģītos apstākļos.

Iespēja Ukrainas jaunuzņēmumiem iepazīt Baltijas reģionu un brauciens uz Rīgu ir vairāku veiksmīgu apstākļu sakritība, kam savu roku pielikusi ukrainiete Valērija Čobotoka (Valeria Chobotok). Viņa strādā "TechChill" komandā kopš 2022.gada un ir atbildīga par partnerībām: "Attīstot savu biznesu, mēs Ukrainā nekad nedomājam lokāli. Vienmēr domājam par to, kā mūsu produktu padarīt interesantu globālai auditorijai. Baltijas valstis ir jauns tirgus daudziem Ukrainas jaunuzņēmumiem, kur parādīt savas idejas. Konference ir lieliska iespēja satikt arī savu potenciālo investoru. Šai idejai noticēja vairākas Ukrainas jaunuzņēmumu ekosistēmas organizācijas, kas kopīgi radīja iespēju tieši šogad organizēt šo braucienu."

Ar uzņēmējiem no Ukrainas un viņu biznesa idejām ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties pasākumā pirms "TechChill" konferences. 17.aprīlī Fantadromā, kas atrodas Jaunajā Teikā, notiks daudzi bezmaksas konferences ieskaņas pasākumi. Arī ikvienam konferences apmeklētājam būs iespēja satikt jaunuzņēmumus no Ukrainas, kas savus produktus demonstrēs īpašā stendā. Vairāki no viņiem jau iekļuvuši arī "50 Founders Battle" prezentāciju sacensības ("pitch competition") finālā un kāps uz skatuves, lai cīnītos par kādu no balvām, ko sarūpējuši organizatori.

Jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences "TechChill" šogad notiks 13. reizi no 17. līdz 19.aprīlim Fantadromā un Hanzas Peronā. Arī šogad pasākums gaida ierodamies aptuveni 2300 viesu, no kuriem vairāk kā 200 pārstāv investīciju fondus no visas Eiropas. Kā ierasts, apmeklētāju vidū ir gan jaunuzņēmumi, gan vietējie uzņēmēji, investori un inovatīvu ideju autori.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī