• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:37, 01.03.2024


Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.


Atkritumu jomā vēl ir daudz darāmā.

Latvijas uzņēmumiem kā lielam un aktīvam ekonomikas dalībniekam ir būtiska loma valsts ilgtspējas mērķu īstenošanā, kaut arī ne visi var atļauties investēt ilgtspējas pasākumos un daudziem trūkst izpratnes par ilgtspēju kā būtisku biznesa daļu, liecina valstī aptauja.

Katrs trešais uzņēmums norāda uz nepieciešamību pēc atbalsta - finansējuma, kreditēšanas atlaidēm, kā arī nodokļu atlaidēm, bet katrs piektais nemaz nevar īsti pateikt, kāds atbalsts tam būtu vajadzīgs.

Pētījums liecina, ka TOP 3 ilgtspējas aktivitātes Latvijas uzņēmumos ir atkritumu šķirošana (76%), ūdens un enerģijas taupīšanas pasākumi (69%) un atkritumu daudzuma samazināšana (62%). Tikai 29% uzņēmumu cenšas mazināt savu ietekmi uz vidi, un tikai katrs piektais jeb 21% ir pārgājis uz zaļajiem transportlīdzekļiem, kamēr 34% aptaujāto uzņēmumu pat neplāno to darīt.

Starp lielajiem uzņēmumiem (vairāk nekā 250 darbinieku un apgrozījums virs 50 miljoniem eiro gadā) un mazajiem vai vidējiem uzņēmumiem (1-250 darbinieki un apgrozījums līdz 50 miljoniem eiro) vērojamas lielas atšķirības attieksmē pret ilgtspēju: ilgtspējas aktivitātes ietekmes uz vidi mazināšanai īsteno 44% lielo uzņēmumu un tikai 17% mazo un vidējo uzņēmumu. Daļēji tas ir rocības jautājums, piemēram, 55% lielo uzņēmumu un tikai 23% mazo uzņēmumu investē tehnoloģijās emisiju samazināšanai, taču vienlaikus būtiska ir arī uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi ikdienas darbā.

Mazie un vidējie uzņēmumi daudz biežāk nekā lielie uzņēmumi uzskata, ka ilgtspēja ir tikai moderns trends, kas nav svarīgs viņu darbībai, jo ir veicami citi, svarīgāki uzdevumi un ilgtspējas jautājumi nav prioritāšu sarakstā. Mazajos un vidējos uzņēmumos arī krietni retāk (vidēji 67%) nekā lielajos uzņēmumos (84%) darbinieki tiek izglītoti par ilgtspējas jautājumiem. Ņemot vērā, ka vairāk nekā 90% uzņēmumu Latvijā ir mazie un vidējie uzņēmumi, tam ir būtiska ietekme uz kopējo ilgtspējas mērķu īstenošanu.

"Tā kā Latvijā ir ļoti daudz mazo un vidējo uzņēmumu, arī viņu ietekme uz vidi ir iespaidīga. Lai visa valsts kopā - gan privātais, gan publiskais sektors - varētu sasniegt klimata mērķus, ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, cik vien iespējams, jāatbalsta, jāizglīto un jāmaina uztvere par to, kas ir ilgtspējas aktivitātes un kāpēc tā ir akūta realitāte. Lai arī ilgtspējas prasības tūlītēji neskars mazos un vidējos uzņēmumus, ar savu veikumu ilgtspējas jomā arvien biežāk prasīs dalīties sadarbības partneri, uz kuriem šīs prasības attiecas. Turklāt pārmaiņas ekonomikā radīs vēl nepieredzētas biznesa iespējas, kuras ir vērts izmantot," saka igtspējas eksperts Viktors Toropovs.

Tāpat aptauja rāda, ka tikai 20% uzņēmumu ar ilgtspējas uzdevumu risināšanu tiek galā pašu spēkiem un viņiem valsts vai pašvaldību atbalsts nav vajadzīgs. Apmēram trešajai daļai aktuāls būtu finansiāls atbalsts - kreditēšanas atlaides (21%) un nodokļu samazinājumi vai atlaides (13%). Savukārt 22% aptaujāto nemaz nezina, kāds atbalsts viņiem būtu vajadzīgs ceļā uz ilgtspējas mērķu sasniegšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.

Sabiedrība Siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu

Atkritumu apsaimniekotājs "CleanR" siltumenerģijā pārstrādās vairāk nekā 16 000 izvesto svētku eglīšu, pauda uzņēmuma sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.