• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Deputāti kā problēmu Latvijā akcentē vardarbību pret sievietēm un bērniem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 14:18, 21.03.2024


Saeimas deputāti šodien debatēs par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu kā būtisku problēmu valstī akcentēja vardarbību pret bērniem un sievietēm, tostarp izceļot seksuālu vardarbību.


Foto: iStock

Deputāte Leila Rasima (P) uzsvēra, ka Stambulas konvencijas ratificēšana nav panaceja un pati par sevi neko neatrisina. Tiesībsargam būtu vairāk jāpievēršas seksuālajai vardarbībai izglītības iestādēs, kā arī naida runai, kas noved pie vardarbības.

Turpinot diskusiju, deputāte Līga Kozlovska (ZZS) pievērsās seksuālās vardarbības cēloņiem. Viņa uzskata, ka viens no tiem ir atkarību pieaugums jauniešu vidū, bet vēl būtiskāks esot bijušo valdību "ļoti sliktais lēmums" izslēgt veselības mācību no izglītības programmas. Kozlovska vēlas, lai jautājums par veselības mācību, kā noteiktu izglītības formu bērniem jau no pirmsskolas vecuma, ir viens no galvenajiem uzdevumiem.

"Izpratnes trūkums sabiedrībā noved pie tā, ka cilvēku prātos darbojas tikai fizioloģiskie procesi - dzimumdziņa, vardarbība pret otru cilvēku. Ja meitenes baidīsies runāt, ka pret viņām notiek vardarbība, tad mūsu sabiedrība ir slima, un mums tas ir jāatzīst," pauda Kozlovska.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) piekrita kolēģēm par vardarbības aktualitāti, taču savā runā fokusējās uz ģimenēm. Bērziņš uzskata, ka vislielākā vardarbība notiek tieši ģimenēs, vistuvāko cilvēku starpā. Deputāts aicināja visus cienīt vienam otru.

Savukārt opozīcijas deputāts Aleksandrs Kiršteins pārmeta tiesībsargam "kreiso aktīvismu", norādot, ka "pieminēt sievietes ir labi, bet kāpēc netiek runāts arī par vīriešiem". Kiršteins uzskata, ka tiesībsargam vajadzētu analizēt Eiropas Centrālās bankas sniegtos datus, kas atspoguļo tiesību pārkāpumus pret noguldītājiem. Tas savukārt novedot pie mazo uzņēmumu bankrota, iedzīvotāju aizbraukšanas un citām sekām, kas patiesi ir būtiskas.

Kiršteins kritizēja arī tiesībsarga pasivitāti skolu tīkla optimizēšanās jautājumā, paužot pārliecību, ka bērnu tiesību aizstāvība nenorit pēc būtības. "Tas, ka mazo skolu slēgšana ir noziegums, to jūs no šī tiesībsarga nedzirdēsiet. Tas, ka bērnus 60 minūtes ved kā kartupeļu maisus uz skolu - tas tiesībsargu neinteresē," kolēģus emocionāli uzrunāja Kiršteins.

Atbildot uz atsevišķiem izteikumiem, tiesībsargs skaidroja, ka pats nosaka darba prioritātes, reizē Tiesībsarga birojs savu pieeju veido arī atziņās no starptautiskās sabiedrības.

Jansons uzsvēra, ka jautājumos, kur debatēs kritika tika veltīta viņa virzienā, ir runa par iepriekšējo parlamentu sasaukumu neizdarītajiem mājasdarbiem. Tiesībsargs norādīja, ka par 13.Saeimā nepaveiktajiem jautājumiem vērsās 14.Saeimā, bet viņš ar skumjām secina, ka no parlamenta uz to nav bijusi reakcija.

"Ja kādi likumi netiek ievēroti, prasiet no valdības, ministriem, ierēdniecības," tā deputātus iesaistīties cilvēktiesību nodrošināšanā aicināja Jansons.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Lasiet arī

Kriminālziņas Rosina apsūdzēt policistu par nepamatotu vardarbību pret aizturēto

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina prokuratūru apsūdzēt kādu Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes darbinieku par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pielietojot vardarbību.

Sports Pieciem Kanādas hokejistiem uzrādīs apsūdzības par seksuālu vardarbību

Pieciem Kanādas hokejistiem, kuri pārstāvēja Kanādas valstsvienību 2018.gada pasaules junioru čempionātā, tiks uzrādītas apsūdzības seksuālās vardarbības lietā par notikušo 2018.gada pasaules čempionāta laikā.

Kriminālziņas No noziedzīgiem nodarījumiem Latvijā vidēji gadā cieš 523 bērni

Valdība šodien pieņēma zināšanai Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto ziņojumu par bērnu stāvokli valstī 2021. un 2022.gadā.

Sabiedrība LM sola sniegt mērķtiecīgu atbalstu no vardarbības cietušajām personām

Labklājības ministrija (LM) ir apņēmusies sniegt mērķtiecīgu atbalstu gan no vardarbības cietušajām, gan vardarbību veikušajām personām, paredz Ministru kabinetā apstiprinātais valdības rīcības plāns.