• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Labas ziņas Latvijas skolēniem, kuri izvēlējās spāņu valodu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:14, 28.04.2024


Tuvākā nākotnē būs vismaz 50 jauni skolotāji.


Servantesa valoda mūsu valstī kļūst arvien populārāka.

"Katru gadu interese par spāņu valodu Latvijā pieaug, par ko liecina spāņu valodas olimpiādes rekordlielais dalībnieku skaits šogad, kopā pulcinot 221 skolēnus no deviņpadsmit Latvijas skolām, kā arī interese no dažādām skolām, kuras meklē spāņu valodas skolotājus," par ko stāsta Fransisko, jo šādus zvanus viņš saņemot diezgan bieži. Savukārt Spānijas vēstnieks Latvijā Manuels Alama Oreness aicina Latvijā dzīvojošus cilvēkus, kuriem ir spāņu valodas zināšanas, apsvērt domu kļūt par spāņu valodas skolotājiem, jo, kā zināms, pēc nesen veiktās Izglītības un Zinātnes ministrijas aptaujas datiem Latvijā 79 skolas plāno nodrošināt spāņu valodu apguvi, kamēr patreiz tās ir aptuveni trīsdesmit skolas. Tādējādi tiek lēsts, ka tuvākā nākotnē būs nepieciešami vismaz 50 jauni spāņu valodas skolotāji.

Latvijas skolas vienojas kopīgā slavenā spāņu rakstnieka Migela de Servantesa darba "Dons Kihots" lasījumā. Spāņu valodas skolotājs Fransisko Nunjess Romero Olmo katru gadu organizē atklāto spāņu valodas olimpiādi idusskolēniem Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā jau kopš 2019.gada. Projektā tika uzrunātas Latvijas skolas, kurās tiek mācīta spāņu valoda, jo ideja bija radīt video spāņu valodā, kas vienlaikus noder arī kā treniņš un motivators piedalīties ikgadējā olimpiādē, kā arī veicināt jauniešos interesi par spāņu literatūru.

IZM piedāvā no 2026./2027. mācību gada no skolām prasīt, ka pamatizglītības pakāpē kā otrā svešvaloda skolēniem pakāpeniski ir jāpiedāvā viena no Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstu oficiālajām valodām, vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā. Krievu valodas starp šādām valodām nav.

Projekts paredz pakāpeniskas pārejas īstenošanu, svešvalodas apguvei 5. klasē atvēlot lielāku stundu skaitu nedēļā, nekā tas ir pašreiz no 4. klases. 2027./2028. mācību gadā otras svešvalodas apguve būtu īstenojama 5. un 6. klasē, 2028./2029. mācību gadā – 5., 6. un 7. klasē, 2029./2030. mācību gadā – 5., 6., 7. un 8. klasē, bet 2030./2031. mācību gadā visā pamatskolas posmā (5.–9. klasē).

Tiem skolēniem, kuri līdz 2025. gada 1. septembrim būs uzsākuši otrās svešvalodas apguvi, kas nav viena no ES vai EEZ oficiālajām valodām vai svešvaloda, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā, skolām būs jānodrošina tās apguve līdz pamatizglītības posma beigām. Tas attieksies arī uz krievu valodas kā otras svešvalodas apguvi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās

Mācību "Namejs 2024" laikā šonedēļ Rīgā būs vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās, informē Rīgas dome.

Sabiedrība Prezidents iesniedz iniciatīvu par algu iesaldēšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 65. pantu Valsts prezidents ir nosūtījis izskatīšanai likumprojektu "Grozījums Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā" un lūdz šo likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Sabiedrība Saeimā iesniedz iniciatīvu par pensiju 2. līmeņa iemaksu nesamazināšanu

Iniciatīva, kuras mērķis ir nosargāt Latvijas iedzīvotāju nākotnes pensiju uzkrājumus no to iztērēšanas šodienas valsts budžeta izmaksu segšanas vajadzībām, sasniedza vajadzīgo 10 tūkstošu parakstu slieksni visstraujāk platformas ManaBalss.lv pastāvēšanas vēsturē.

Sabiedrība Vidzemes jaunieši aicināti uz Zinātnieku nakti Valmierā (+VIDEO)

Visā Eiropā zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārā veidā iepazīstina ar dažādām nozarēm.

Lasiet arī