• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju plāno strādāt arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:04, 13.11.2023


Sasniedzot pensijas vecumu, 31% Latvijas iedzīvotāju plāno turpināt strādāt pilnas vai nepilnas slodzes darbu, un tas ir otrais augstākais rādītājs starp Baltijas valstīm, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.


Foto: pixabay

Visbiežāk turpināt pilnas vai nepilnas slodzes darbu pēc pensijas vecuma sasniegšanas plāno iedzīvotāji Igaunijā - 33%, savukārt Lietuvā - 25%.

Latvijas respondentu vidū 17% norāda, ka arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas plāno strādāt pilnas slodzes darbu. Vīriešiem šādi plāni ir uz pusi biežāk nekā sievietēm (21% pret 14%). Igaunijā pilnas slodzes darbu pensijas vecumā apsver 18%, savukārt Lietuvā - 12% respondentu.

Aptaujas dati liecina - jo lielāks pašreizējais ikmēneša atalgojums, jo lielāka vēlme turpināt strādāt pilna laika darbu arī pensijas vecumā, proti, starp tiem, kas šobrīd mēnesī saņem vairāk par 1500 eiro, 24% domā turpināt pilna laika darbu arī pensijā.

Strādāt nepilnas slodzes darbu vai meklēt citas nepilna laika piepelnīšanās iespējas vecumdienās plāno 14% - šī vēlme izteikti populārāka ir iedzīvotājiem, kuri dzīvo Rīgā un ir reģistrējuši saimniecisko darbību. Lietuvā gadījuma darbus pensijā meklēs 13%, kamēr Igaunijā - 18%.

Vēl piektā daļa jeb 20% respondentu norāda, ka nav izlēmuši par darba turpināšanu pēc pensijas vecuma sasniegšanas. 30% par to vēl nedomā, jo uzskata, ka pensija joprojām ir pārāk tālā nākotnē. Izteikti populāra šī doma ir iedzīvotājiem, kuri ir jaunāki par 40 gadiem.

Tikai 7% gadījumu iedzīvotāji atzīst, ka, dodoties pensijā, neplāno turpināt darba gaitas. Visbiežāk šādu atbildi snieguši iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem, kvalificēti speciālisti, kā arī tie, kuru ikmēneša ienākumi ir robežās no 1000 līdz 1251 eiro.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par iedzīvotāju plāniem strādāt pensijas vecumā banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2023.gada septembrī, tiešsaistē aptaujājot 1009 iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Opozicija vēlas, lai debates notiek tikai valsts valodā

Opozīcijā esošie "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) sagatavojuši grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas liegtu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Sabiedrība Āgenskalna tirgū gaidāms īpašs pasākums - Ukrainas diena!

Latvijā dzīvojošie ukraiņi aicinās kopā gatavot, dziedāt, dejot un piedalīties dažādās radošajās darbnīcās.

Sabiedrība Aiztur divas personas aizdomās par informācijas vākšanu un nodošanu Krievijai

Kā liecina Valsts drošības dienesta izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un Krievijas specdienestiem nodeva neizpaužamas ziņas.

Sabiedrība IeM: Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila

Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā gada sākumā bija nodarbināti 8700 Ukrainas valstspiederīgo

Latvijā šā gada sākumā kā darba ņēmēji bija reģistrēti 8700 Ukrainas valstspiederīgo, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē, atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta datiem.

Sabiedrība Vairāk nekā 50% darba pretendentu interesējas par priekšrocībām (+VIDEO)

Uzņēmumi Latvijā, kas piedāvās plašāku labumu grozu un jēgpilnus projektus būs konkurētspējīgāki un pievilcīgāki.

Sabiedrība LDDK: darbnespējas lapu apmaksas apmēri Latvijā - 5 reizes lielāki, nekā Lietuvā

Darba devējam ir jāvelta laiks, lai uzlabotu vidi un rūpētos par to, lai apstākļi veicinātu produktivitāti.

Sabiedrība Aptauja: daudzi darbinieki Latvijā nesaņem emocionālu atlīdzību (+VIDEO)

"Vadītājiem nav jāgaida kāds īpašs brīdis vai pārrunu process, lai sniegtu konstruktīvu atgriezenisko saiti".