• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vairāk nekā 50% darba pretendentu interesējas par priekšrocībām (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:41, 15.04.2024


Uzņēmumi Latvijā, kas piedāvās plašāku labumu grozu un jēgpilnus projektus būs konkurētspējīgāki un pievilcīgāki.


Uzņēmumi sacenšas par jauniem speciālistiem.

Neraugoties uz to, ka atalgojums joprojām ir galvenais faktors darbinieku piesaistē, pēdējos gados būtiski pieaug papildu labumu programmu nozīme, kam šobrīd var būt pat izšķiroša loma, izvēloties jaunu darba vietu, pauž eksperte Endija Kaševska.

"Darba tirgū arvien vairāk tiek izceltas dažādās darbinieku vajadzības un prioritātes, tāpēc darba devējiem nepārtraukti jādomā, kā dažādot labumu groza saturu, lai piesaistītu jaunus talantus un gādātu par esošo darbinieku lojalitāti. Iespējams, arī Latvijā nonāksim globālu tendenču redzeslokā, pakāpeniski ieviešot darbiniekiem individualizētus labumu grozus. Mazākos biznesos, kur darbinieku loks ir šaurāks, šāda pieeja jau vērojama, tikmēr lielie uzņēmumi meklē veidus, kā savā piedāvājumā atšķirties".

Aizvadīto gadu laikā darbinieku prioritātes un vajadzības ir strauji mainījušās, tāpēc tradicionāls labumu grozs, kur ietilps tikai standartizēti ieguvumi kā, piemēram, veselības apdrošināšana vai iespēja apmeklēt konferences, vairs pilnībā nepilda motivācijas un lojalitātes veicināšanas funkciju, jo neatbilst visu darbinieku daudzveidīgajām nepieciešamībām un prasībām. Ja vienam darbiniekam ir svarīgs elastīgs darba grafiks, citam tās būs iemaksas pensiju fondā vai apmācību iespējas, kas tiks novērtētas visaugstāk.

To, ka darbinieku vidū ir pieaugusi interese par labākiem kopējiem ieguvumiem darba vietā, ne tikai algu kā galveno faktoru, apliecina arī organizācijas "Consumer Affairs" 2023.gada ziņojums - 42% darbinieku, kuri vēlas mainīt darbu, to dara, lai atrastu darba vietu, kas piedāvā plašākas lojalitātes programmas priekšrocības.

Savukārt starptautiskās personāla atlases aģentūras "Tiger Recruitment" 2023.gada veiktajā aptaujā 53% darbinieku atzina, ka papildu labumu grozs ir galvenais faktors, kas viņus piesaista un notur esošajā darba vietā. Turklāt tā ir arī galvenā prioritāte, meklējot savu nākamo darba vietu. Alga bija tikai otrs svarīgākais faktors (41%), kam sekoja darba devēja apņemšanās nodrošināt dažādību, vienlīdzību un iekļaušanu (37%).

Globālās tendences apliecina, ka uzņēmumi jau pielāgojas esošajai situācijai un pārskata savu piedāvāto labumu groza saturu. Globālās platformas "Forbes Advisor" 2023.gada ziņojums liecina, ka 62% darba devēju jau ir veikuši izmaiņas savās lojalitātes programmas, reaģējot uz mainīgajām darba tirgus prasībām un cenšoties piesaistīt un saglabāt talantus.

Lai kāda būtu uzņēmumu nostāja attiecībā uz labumu grozu, ir jāsaprot, ka uzņēmumi Latvijā, kas piedāvās plašāku labumu grozu un jēgpilnus projektus būs konkurētspējīgāki un pievilcīgāki gan esošo, gan potenciālo darbinieku vidū. Turklāt prognozējams, ka turpmākajos gados diskusijas par individualizētiem labumu groziem pieaugs, jo vienota pieeja vairs nespēs pilnībā apmierināt visu darbinieku vajadzības, arī tādēļ, ka tik šaurā darba tirgū kā Latvijā talantu piesaiste ir konstants izaicinājums, kas nemitīgi nāk ar jaunām prasībām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Āboltiņa nekomentē iespējamo aicinājumu viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus

Vēstnieces amats liedzot Solvitai Āboltiņa komentēt iekšpolitikas norises, tostarp iespējamo aicinājumu 12.Saeimas viltot Saeimas vēlēšanu rezultātus viņai par labu.

Sabiedrība Aptauja: kādas skolas ir piemērotas skolēniem un vecākiem Latvijā (+VIDEO)

Kā nozīmīgus izvēles kritērijus min profesionāli skolotāji.

.

Sabiedrība Trīs lietas, ko vēlas darbinieki

Katrs piektais uzņēmums seko līdzi darbinieku vēlmēm, veicot ikgadējos darbinieku apmierinātības mērījumus. Pārliecinošs vairākums - 91% aptaujāto uzņēmumu - darbinieku labbūtības iniciatīvām atvēl līdz 10 000 EUR gadā, 7% uzņēmumu darbinieku labbūtībai atvēlētais gada budžets ir 10 001 - 30 000 EUR robežās, savukārt pavisam niecīga uzņēmumu daļa (0,29%) - velta vairāk nekā 100 000 EUR ik gadu.

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Aptauja: daudzi darbinieki Latvijā nesaņem emocionālu atlīdzību (+VIDEO)

"Vadītājiem nav jāgaida kāds īpašs brīdis vai pārrunu process, lai sniegtu konstruktīvu atgriezenisko saiti".

Ekonomika Pētījums: teju puse iedzīvotāju mainījuši darbu neatbilstoša atalgojuma dēļ

Latvijā teju puse jeb 49% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem par visizplatītāko iemeslu darba maiņai atzīst neatbilstošu atalgojumu, liecina uzņēmuma "Evolution Latvia" un platformas "Visas iespējas" īstenotā indeksa "Jaunatne. Darbs. Vide" veiktais pētījums, kas tapis sadarbībā ar kompāniju "Norstat".

Ekonomika Gorkšs: Latvijā jāmazina ieradums strādājošajiem ņemt darba nespējas lapas

Latvijā būtu jāmazina ieradums strādājošajiem ņemt darba nespējas lapas, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.

Ekonomika Aicina darba devējus piedāvāt darba vietas skolēniem vasarā

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) aicina darba devējus līdz 19.aprīlim piedāvāt darba vietas skolēniem šī gada vasarai.