• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa: Lemberga ietekmes gadījumā konkrēto ministru varēs atsaukt no amata

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:00, 30.08.2023


Ja tiks manīta sankcijām pakļautas personas, tajā skaitā, Ventspils politiķa Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"/ZZS) ietekme uz kādu ministru, tad Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) patur sev tiesības attiecīgo ministru atsaukt no amata.


Foto: LETA

To šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidenta amatam nominētā Siliņa.

Šāds nosacījums būšot iekļauts valdības veidošanas dokumentos un attieksies uz visiem ministriem neatkarīgi no pārstāvētas partijas.

Vaicāta, vai šajos dokumentos tiks tieši pieminēts arī Lemberga uzvārds, Siliņa norādīja, ka tas vēl tiks izrunāts. Būtiska ir jebkuras sankcionētas personas "nostatīšana no valdības darba", uzsvēra Ministru prezidenta amata kandidāte.

"Jaunās vienotības" politiķe arī "gana cieti" uztur nosacījumu, ka Saeimā neievēlētas, mandātus neieguvušas personas nevarēs piedalīties nedz valdības veidošanas sarunās, nedz koalīcijas darbā.

Tāpat Siliņas ieskatā "Apvienotajam sarakstam" (AS) ir jāuzņemas sava veida atbildība par "Lemberga faktoru", jo tieši viņi ir ļoti signalizējuši par iespējamiem "draudiem", tāpat AS rindās ir gana daudz tādu, kuri agrāk ir strādājuši kopā ar Lembergu.

"Tas, manuprāt, ir arī viņu ["Apvienotā saraksta"] izaicinājums parādīt sabiedrības acīs, ka tie cilvēki, kuri ir strādājuši ar Lembergu, varēs nodrošināt pietiekoši lielu neatkarību no viņa," sacīja premjera amata kandidāte.

Kā ziņots, JV virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa vēl gaida AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem". Siliņa esot gatava uzklausīt AS pārstāvjus, reizē solot "iet uz priekšu" ar valdības veidošanu.

Valsts prezidents ir uzsvēris, ka no partijām vēl sagaida centienus izveidot plašāku valdošo koalīciju, vienlaikus neievelkot garumā sarunu procesu un gala vienošanās panākšanu.

Par sarunu turpināšanu ar Nacionālo apvienību (NA) ziņots netiek, lai arī pati NA uzskata, ka koalīcijas veidošanas sarunas nav pametusi.

Pēc Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas Valsts prezidents nākamās valdības veidošanu uzticēja Siliņai, kura publiski pauda, ka grib panākt plašu piecu partiju koalīciju, tomēr politiķi faktiski uz reiz atzina, ka tik plašu koalīciju uzveidot neizdosies.

JV virzītā premjera amata kandidāte Siliņa otrdien piedāvāja AS iekļauties koalīcijā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem". Viņas skatījumā, NA sevi no iekļaušanās valdošajā koalīcijā esot atstatījusi, novelkot "sarkano līniju" kopīgam darbam ar "Progresīvajiem". NA gan šādai pozīcijai nepiekrīt un uzstāj, ka esot gatavi iekļauties valdībā, tikai "aiz borta" esot jāatstāj "Progresīvie".

AS šādam koalīcijas variantam nav piekritis, solot piedāvāt savu valdības modeli, kuru vadītu Siliņa, taču pagaidām tas publiski nav darīts zināms. Līdz šim AS aizstāvēja līdzšinējā koalīcijas modeļa, kurā strādāja JV, AS un NA, saglabāšanu, un arī plašākas koalīcijas gadījumā tās politiķi pauduši simpātijas sadarbības turpināšanai ar NA.

Iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, ZZS un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku - "Progresīvos" vai NA - iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Sabiedrība Kariņš: Jaunās valdības personālijās «zili brīnumi un pārsteigumi» nebūs

"Jaunās vienotības" (JV) virzītās premjera amata kandidātes Evikas Siliņas veidotās jaunās valdības personālijās "zili brīnumi un pārsteigumi" nebūs, trešdien TV3 izteicās demisionējušais premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Sabiedrība Brigmanis: ZZS ir izturējusi pārbaudījumus, esot opozīcijā

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir izturējusi pārbaudījumus, esot opozīcijā, trešdienas rītā intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Saeimas deputāts Augusts Brigmanis (ZZS).

Sabiedrība Zatlers: Šī Saeimas sasaukuma laikā varam sagaidīt vēl vienu valdību

Šī Saeimas sasaukuma laikā varam sagaidīt vēl vienu valdību, šādu viedokli intervijā TV3 pauda eksprezidents Valdis Zatlers, pieļaujot, ka valstij šādas izmaiņas varbūt pat būtu vēlamas.

Sabiedrība Siliņa: Pie valdības veidošanas turpinās strādāt JV, ZZS un Progresīvie

Pie nākamās valdības veidošanas pirmdien turpinās strādāt "Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie", šodien preses konferencē kopā ar citiem JV politiķiem paziņoja Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV).