• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: 34% Latvijas iedzīvotāju uzturā lieto ne vairāk kā divas olas nedēļā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:56, 17.04.2022


34% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzturā lieto ne vairāk kā divas olas nedēļā, un tikai 2% vispār nelieto olas uzturā, secināts "Mēness aptiekas" rīkotajā aptaujā.


Foto: LETA

Starp tiem, kuri norādījuši, ka uzturā lieto ne vairāk kā divas olas nedēļā, visvairāk jeb 42% - ir vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem, bet reģionālā griezumā nav konstatētas ievērojamas atšķirības.

Vēl 22% respondentu norādījuši, ka katru dienu apēd pa vienai olai, un šāds paradums vairāk vērojams vecumā no 30 līdz 74 gadiem. Turklāt Zemgalē 30% aptaujāto apstiprinājuši, ka katru dienu uzturā lieto vismaz vienu olu, bet, piemēram, iedzīvotājiem Vidzemē, Rīgā šāds paradums vērojams pat uz pusi mazākā apmērā.

Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem vērojams, ka gados jaunie cilvēki olas uzturā patērē vismazāk, piemēram, starp visām vecuma grupām šajā respondenti visbiežāk jeb 25% gadījumos atbildējuši, ka olas lieto tikai kā ēdiena sastāvdaļu, bet ne atsevišķi. Savukārt atšķirībā no jauniešiem tikai 12% līdz 15% gados vecāki cilvēki izmanto olas kā ēdiena sastāvdaļu.

Tāpat iedzīvotāji Latgalē norādījuši visbiežāk (21%), ka olas lieto tikai kā ēdiena sastāvdaļu. Salīdzinoši vismazāk ir to iedzīvotāju, kuri olas nelieto uzturā - tikai 2%, bet arī šajā gadījumā gados jaunākie visbiežāk sacījuši, ka olas nelieto, savukārt vecumā no 60-74 gadiem tādu atbilžu nav bijis.

"Veselības centru apvienības" uztura speciāliste Anita Baumane, komentējot aptaujas datus, atzīst, ka nav skaidrs, kāpēc gados jauni cilvēki norādījuši, ka olas ēd retāk, un vairāk tikai kāda ēdiena sastāvā, jo olās ir uzturvielas un vitamīni, ko jauniešiem būtu svarīgi uzņemt regulāri.

Viņa norādīja, ka olbaltumvielas, kas veido, atjauno un aizsargā organisma audus, ir svarīgas augšanas un attīstības procesos.

Vienlaikus viņa atzīmē, ka pieaug dažādu alerģiju, tostarp arī no olām, biežums, tādēļ, ja rodas aizdomas par alerģiju, viņa iesaka vērsties pie alergologa, nevis pašiem uzreiz noteikt diagnozi. Tas īpaši attiecināms uz bērniem mazā vecumā.

Sākot no septiņu mēnešu vecuma, zīdainim var piedāvāt nogaršot termiski apstrādātu olu - gan dzeltenumu, gan baltumu, vislabāk cieti novārītu. Pirmajā reizē tā varētu būt aptuveni viena ceturtā daļa no tējkarotes. Attiecīgi, ja alerģiskas reakcijas nenovēro, daudzumu pakāpeniski var palielināt, nepārsniedzot trīs līdz piecas olas nedēļā, skaidro Baumane.

Savukārt gados vecākiem cilvēkiem nepieciešamība pēc olbaltumvielām nedaudz palielinās. Attiecīgi, lai saglabātu optimālu muskuļu masu un labu veselību, katru dienu pietiekamā daudzumā jāuzņem olbaltumvielas.

"Mēness aptiekas" iedzīvotāju aptauja sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" šogad martā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā ar plašu programmu svinēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu

Rīgā ar plašu programmu svinēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienu.

Sabiedrība Kariņam atjaunots Saeimas deputāta mandāts

Bijušajam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) pēc demisijas šodien tika atjaunots Saeimas deputāta mandāts.

Sabiedrība Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu

Svētdien, 28.aprīlī, Ķegumā un Ogres novada pagastos beigs apkures sezonu, informēja pašvaldības siltumražošanas uzņēmums SIA "MS siltums".

Sabiedrība Kampars Kadžuļa pārmetumus sauc par absurdiem un nepatiesiem

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumi, ka "Vienotības" politiķi centušies ietekmēt balsu skaitīšanas rezultātus 2014.gada Saeimas vēlēšanās, ir absurdi un nepatiesi, paziņoja bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri apšauba «Rīgas Dzemdību nama» atbilstību mūsdienu prasībām

Veselības ministrija (VM) ir vērsusies pie Rīgas pašvaldības, aicinot pašvaldību būtiski mainīt traumatoloģijas pacientu aprūpi Rīgā un apšaubot "Rīgas Dzemdību nama" atbilstību mūsdienu prasībām.

Sabiedrība Paliatīvās aprūpes pakalpojumus pacienti varēs saņemt dzīvesvietā

Valdība otrdien, 20.februārī, apstiprināja Paliatīvās aprūpes noteikumus, kas nosaka kārtību paliatīvās aprūpes organizēšanai, saņemšanai un finansēšanai, lai nodrošinātu jauna pakalpojuma - paliatīvā aprūpe pacienta dzīvesvietā ieviešanu.

Veselība Kā turpmāk finansēs veselības aprūpi? Uzzināsim pēc gada

Deputāti lēma nevirzīt izskatīšanai parlamentā iepriekš no 13.Saeimas pārņemto likuma projektu, ar kuru bija plānots ieviest vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Sabiedrība Iedzīvotāji kā svarīgākās problēmas valstī izceļ inflāciju un veselības aprūpi

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju par svarīgāko problēmu valstī uzskata cenu pieaugumu, inflāciju un dzīves dārdzību, liecina "Eirobarometra" 2023.gada rudens aptauja.