• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LPS atbalsta GMI celšanu līdz 109 eiro un trūcīgā statusam - 218 eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:12, 04.08.2020


Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde atbalsta garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa celšanu līdz 109 eiro un trūcīgas personas ienākumu līmeņa noteikšanu 218 eiro apmērā, šodien pēc tikšanās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) aģentūru LETA informēja LPS.



LETA jau ziņoja, ka šodien notika LPS valdes un Petravičas tikšanās. Tās laikā ministre informēja par diviem piedāvātajiem variantiem GMI līmeņa un trūcīgas personas ienākumu līmeņa celšanai.

Kā pirmais variants tiek piedāvāts GMI palielināt līdz 109 eiro, bet trūcīgas personas ienākumu līmeni noteikt 218 eiro apmērā. Otrs variants paredz GMI celt līdz 164 eiro un noteikt vienādus trūcīgo un maznodrošināto personu ienākumu līmeņus - katru 270 eiro apmērā.

Kopumā pirmā varianta īstenošanai nākamajam gadam papildus nepieciešami 25 miljoni eiro, bet otrajam variantam - 40 miljoni eiro.

Diskusiju rezultātā LPS valde atbalstīja kopīga darba turpināšanu pie Satversmes tiesas sprieduma izpildes un LM izstrādāto priekšlikumu virzīšanu turpmākai apspriešanai valdībā un Saeimā, kā reālāko iespējamo akcentējot pirmo variantu.

LPS valde uzsvēra arī nepieciešamību aktīvi iesaistīt pašvaldības likumdošanas izmaiņu izstrādāšanas procesā, sniedzot savu palīdzību kvalitatīvu dokumentu izstrādē. Tāpat jāturpina diskusijās par iespējamā valsts līdzfinansējuma nodrošināšanu GMI un dzīvokļa pabalsta izmaksai situācijā, ja pašvaldībām strauji krītas ieņēmumi vai palielinās GMI līmeņa pieprasījumu skaits.

Vienlaikus LPS valde norāda, ka LM piedāvājums Satversmes tiesas sprieduma izpildei ir jāskata kopā ar risinājumiem nabadzības mazināšanā valstī, akcentējot ekonomiskās situācijas uzlabošanu un sekmējot nodarbinātību valstī un pašvaldībās.

Pabalstu izmaksai ir jābūt mērķētai, lai to saņemtu tā sabiedrības daļa, kura patiesi nekādi nevar un nespēj sev nodrošināt iztiku, uzsvēra LPS.

Plānotās izmaiņas likumdošanā virzīs apstiprināšanai valdībā līdz šī gada augusta beigām un paredzēts šo jautājumu iekļaut arī gaidāmajās sarunās par nākamā gada valsts budžetu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu pašreizējais GMI līmenis nākamā gada 1. janvārī vairs nebūs spēkā, tāpēc jārod risinājums, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam nodrošināt iztikas līdzekļus un cilvēka cienīgu dzīvi


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Sports Latvijas hokejisti pārbaudes spēlē negūst vārtus un papildlaikā zaudē norvēģiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Rīgā priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:1) papildlaikā zaudēja Norvēģijai.

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).