• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


"Cert.lv" martā reģistrējis 101 685 apdraudētas unikālas IP adreses

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:29, 19.04.2020


Latvijā šogad martā reģistrētas 101 685 unikālas IP adreses, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.



Apkopotie dati atklāj, ka 2020.gada martā unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 62 187 gadījumu. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 4993 gadījumi, bet 32 869 bija citi apdraudējuma gadījumi.

Vienlaikus 48 incidenti reģistrēti kā kaitīgs saturs, 34 incidenti - pakalpojuma pieejamības problēmas, 21 incidents - krāpšana, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošības jomā.

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Mirai" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 1327 gadījumi, kamēr 968 gadījumi bija "Minri" un 660 gadījumi bija "Compromised-..." ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Šodien Latvijā gaisa temperatūra būs +16…+21 grādu robežās

Svētdien īslaicīgs lietus gaidāms vienīgi Latvijas austrumu rajonos, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā internets pieejams 93,1% mājsaimniecību

Mājsaimniecību īpatsvars, kurās ir pieejams internets, 2023.gadā sasniedza 93,1%, kas ir par 1,7 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP), atsaucoties uz ikgadējās iedzīvotāju aptaujas par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) lietošanu mājsaimniecībās datiem.

Sabiedrība Latvijā 35% iedzīvotāju bez interneta spētu izturēt ne ilgāk par trim stundām

Latvijā 35% iedzīvotāju atzinuši, ka darba dienas vakaros bez piekļuves internetam spētu izturēt ne ilgāk par trīs stundām, liecina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojuma sniedzēja "Bite" veiktā aptauja.

Ekonomika X sāk iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par pamatfunkcijām

Miljardierim Īlonam Maskam piederošā sociālās saziņas platforma "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter", izmēģinājuma režīmā Jaunzēlandē un Filipīnās sākusi iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par tādām pamatfunkcijām kā ierakstu publiskošana.

Sabiedrība Latvijā 58% iedzīvotāju iepērkas internetā, jo tas ietaupa laiku

Vairāk nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju par galveno priekšrocību, iepērkoties internetā, uzskata ietaupīto laiku, secināts bankas "Citadele" tiešsaistes maksājumu risinājuma "Klix" veiktajā aptaujā.