• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kijeva: Krievijas armija okupētajās teritorijās izmanto «Starlink»

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:36, 11.02.2024


Krievijas bruņotie spēki militāro operāciju laikā okupētajās Ukrainas teritorijās izmanto satelītinterneta sistēmas "Starlink" termināļus, paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.



"Jā, ir fiksēti gadījumi, kad Krievijas okupanti izmanto šīs ierīces. Tas sāk iegūt sistēmisku raksturu," portālam "RBK-Ukraina" sacīja Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs.

Ukrainas izlūkdienests sociālajos tīklos publiskojis pārtvertās Krievijas karavīru sarunas. Tās liecina, ka "Starlink" termināļus izmanto Krievijas 83.desanta brigāde, kas piedalās karadarbībā Kļiščijivkas un Andrijivkas apkaimē Doneckas apgabalā.

To, ka Krievijas bruņotie spēki lieto "Starlink" internetu frontes līnijā, iepriekš ziņoja tīmekļa vietne "Defense One". Žurnālistu sarunbiedri Ukrainā sacīja, ka Krievijas karavīri pirmo reizi "Starlink" pakalpojumus saziņai sākuši izmantot pirms vairākiem mēnešiem. Tiek uzskatīts, ka "Starlink" termināļi ar aktivizētiem kontiem tiek masveidā piegādāti Krievijai caur Dubaiju.

Īlona Maska uzņēmums "SpaceX", kas nodrošina "Starlink" satelītinternetu, paziņoja, ka tas nesadarbojas ar Krievijas valdību un bruņotajiem spēkiem un "Starlink" pakalpojums Krievijā nav pieejams. Uzņēmums arī norādīja, ka tas nedarbojas Dubaijā.

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam, "SpaceX" Ukrainā izvērsa "Starlink" tīklu un piegādāja tūkstošiem satelītinterneta termināļu kā ziedojumu vai piegādes, ko apmaksāja ASV valdība un brīvprātīgie.

Voltera Aizeksona sarakstītajā Maska biogrāfijā teikts, ka 2022.gadā "SpaceX" dibinātājs slepeni uzdevis atslēgt "Starlink" satelītus netālu no okupētās Krimas piekrastes, lai kavētu Ukrainas bruņoto spēku uzbrukumu Krievijas flotei. Masks paziņoja, ka "Starlink" nedarbojas Krimā, un noraidīja Ukrainas armijas lūgumu ieslēgt sistēmu, norādot, ka tādējādi viņa uzņēmums "būtu tieši iesaistīts karā un konflikta eskalācijā".

2023.gada februārī "SpaceX" aizliedza Ukrainas bruņotajiem spēkiem izmantot "Starlink" uzbrukuma nolūkā, tostarp dronu vadībai. Tā paša gada jūlijā laikraksts "The New York Times". atsaucoties uz cilvēkiem, kas bija informēti par situāciju, rakstīja, ka "SpaceX "ierobežo satelītu darbību karadarbības zonā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā 35% iedzīvotāju bez interneta spētu izturēt ne ilgāk par trim stundām

Latvijā 35% iedzīvotāju atzinuši, ka darba dienas vakaros bez piekļuves internetam spētu izturēt ne ilgāk par trīs stundām, liecina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojuma sniedzēja "Bite" veiktā aptauja.

Ekonomika X sāk iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par pamatfunkcijām

Miljardierim Īlonam Maskam piederošā sociālās saziņas platforma "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter", izmēģinājuma režīmā Jaunzēlandē un Filipīnās sākusi iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par tādām pamatfunkcijām kā ierakstu publiskošana.

Sabiedrība Latvijā 58% iedzīvotāju iepērkas internetā, jo tas ietaupa laiku

Vairāk nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju par galveno priekšrocību, iepērkoties internetā, uzskata ietaupīto laiku, secināts bankas "Citadele" tiešsaistes maksājumu risinājuma "Klix" veiktajā aptaujā.

Ekonomika ES ievieš jaunus noteikumus tehnoloģiju uzņēmumiem

Eiropas Savienībā (ES) piektdien stājies spēkā stājies Digitālo pakalpojumu akta (DSA) pirmais posms, kura nolūks ir panākt, lai pasaulē lielākie tehnoloģiju uzņēmumi apkarotu nelikumīgu saturu un garantētu lietotāju drošību internetā.