• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ījabs: Jaunajam CDU līderim Lašetam ir potenciāls kļūt par Vācijas kancleru

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 17:31, 18.01.2021


Jaunais Vācijas Kristīgi Demokrātiskās savienības (CDU) līderis, pašreizējās Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes premjerministrs Armīns Lašets ir spēcīgs nākamā Vācijas kanclera amata kandidāts, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (AP).


Foto: LETA

Viņš atzīmēja, ka patlaban kristīgie demokrāti ir pārliecinoši populārākā partija Vācijā un visdrīzāk tā šo pozīciju saglabās arī līdz rudenim. CDU ir krietni populārāka gan par Vācijas Sociāldemokrātu partiju (SPD), gan Vācijas Zaļo partiju. Tas, politiķa ieskatā, nozīmē, ka visdrīzāk nākamais kanclers būs no CDU un Kristīgi Sociālās savienības (CSU) apvienības.

Runājot par Lašetu, Ijabs pavēstīja, ka viņš ir Vācijas politikas veterāns, kuram karjeras laikā ir gājis ļoti dažādi. Pirmo reizi Bundestāgā viņš tika ievēlēts 1994.gadā un pēc tam ticis arī nepārvēlēts. EP deputāts sacīja, ka jaunais CDU līderis ir nepārprotami tuvs tautai, jo viņš ir atvērts un ar zināmu humora izjūtu.

"Manuprāt, vāciešiem viņš tīri labi patīk, salīdzinot ar Lašeta diviem lielajiem konkurentiem - konservatīvo juristu un politiķi Frīdrihu Mercu un Bavārijas premjerministru Markusu Zēderu. Domāju, ka Lašetam ir potenciāls kļūt par kancleru, jo viņš spēj apvienot dažādu partiju flangus," pauda politiķis.

Ijabs norādīja, ka Lašets ir "centrisks", jo no vienas puses viņš iestājās par imigrāciju un intensīvi aizstāvēja pašreizējās kancleres Angelas Merkeles "atvērto durvju" politiku, no otras puses viņš spēj sev piesaistīt arī konservatīvākus partijas biedrus.

Runājot par to, ko Lašeta kļūšana par Vācijas kancleru varētu nozīmēt Latvijai, Ijabs uzsvēra, ka tas ir drošības jautājums, jo Lašets bija viens no tiem, kurš dažādos veidos ir mēģinājis aizstāvēt pragmatiskas attiecības ar Krieviju, proti, viņš iestājās pret gāzesvada "Nord Stream 2" apturēšanu. Politiķis akcentēja, ka Lašets, protams, saprot, ka Vladimira Putina vadītā Krievija ir autoritāra valsts, tomēr viņš uzskatījis par nepieciešamu uzturēt ar Krieviju labas attiecības. Tomēr, kā uzsvēra Ijabs, nostājas dažādos jautājumos varētu mainīties, kad Lašets nonāktu kanclera krēslā.

Angela Merkel's heir apparent: Armin Laschet's rise to summit of German politics | Financial Times

Pēc EP deputāta paustā, ir būtiski, ka CDU un CSU spēj konsolidēti strādāt ar vienu līderi, lai Merkeles politika gan attiecībā uz Eiropas Savienību, gan attiecībā uz ekonomisko atgūšanos tiktu turpināta. Ijaba ieskatā Lašets visdrīzāk varētu kļūt par Merkeles darba turpinātāju visās jomās, kurās pašreizējā kanclere ir strādājusi.

Jautāts, vai Lašeta atbalsts "atvērto durvju" politikai nemazinās sabiedrības atbalstu viņa apstiprināšanai kanclera amatā, Ijabs norādīja, ka vācu vēlētāji, tāpat kā Lašets, uz šo jautājumu skatās kā uz ekonomisku ieguvumu. Politiķis uzsvēra, ka Lašets nav noliedzis, ka, piemēram, tie imigranti, kas pārkāpj likumu vai ir nonākuši Eiropā nelegāli, būtu jāidentificē un, iespējams, jādeportē.

"Viņš ir runājis par to, ka imigrantiem, ja viņi grib palikt Vācijā, Eiropā, jābūt lojāliem gan Eiropas, gan Vācijas pamatvērtībām. Vācijā un arī citviet viena no lielajām problēmām ir darba spēka trūkums, tāpēc imigrācija tiek traktēta tieši no ekonomiskās perspektīvas," teica Ijabs.

Tāpat viņš atzīmēja, ka jaunais CDU līderis nāk no ekonomiski attīstītās un industriālām tradīcijām bagātās Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes, kur ekonomiskā izaugsme ir prioritāte.

"Skaidrs arī tas, ka nākamajās vēlēšanās partijas "Alternatīva Vācijai" būs nozīmīgs spēlētājs un Lašetam nāksies ļoti skaidri argumentēt savu nostāju minētajos jautājumos. Ticami, ka nākamā kanclera tēma un ar to saistītās diskusijas nākamajos mēnešos tiks cilāta daudz un bieži," sacīja Ijabs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.

Pasaule Dienvidkoreja apspriež dalību aizsardzības paktā AUKUS

Dienvidkoreja apspriež dalību Austrālijas, Lielbritānijas un ASV aizsardzības paktā AUKUS, trešdien paziņojis Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Sins Vonsiks.

Pasaule Slovākija piešķīrusi aizsardzību Krievijas propagandas tīkla vadītājam

Slovākija piešķīrusi aizsardzību prokremliski noskaņotajam Ukrainas politiķim Artjomam Marčevskim, kuram Čehija piemērojusi sankcijas par Krievijas propagandas tīkla vadīšanu un anulēs uzturēšanās atļauju, otrdien ziņoja Čehijas laikraksts "Denik N".

Pasaule Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks

Krievijas Rjazaņas naftas pārstrādes rūpnīcā naktī pēc dronu uzbrukuma izcēlies ugunsgrēks, ziņoja platformas "Telegram" kanāls "Baza".

Lasiet arī

Sabiedrība Pētījums: Vācijas iedzīvotāju skaits līdz 2040.gadam pieaugs tikai par 0,6%

Vācijas iedzīvotāju skaits līdz 2040.gadam, domājams, palielināsies tikai par 0,6%, liecina otrdien publiskotais Bertelsmana fonda pētījums.

Pasaule Lietuvā ierodas pirmie Vācijas brigādes karavīri

Viļņā pirmdien ierodas pirmie karavīri no Vācijas brigādes, ko paredzēts dislocēt Lietuvā.

Pasaule Telekanāls: vācu uzņēmumi piedalās Mariupoles atjaunošanā

Vācijas uzņēmumi piedalās Krievijas karaspēka izpostītās un sagrābtās Mariupoles atjaunošanā, vēsta Vācijas telekanāls ARD.

Pasaule Vācijā stājas spēkā likums par marihuānas daļēju legalizāciju

Vācijā pirmdien spēkā stājās daļēja marihuānas legalizācija privātai lietošanai, kuru atbalstīja Vācijas kanclera Olafa Šolca kreisi centriskā valdība, bet kritizēja opozīcijas politiķi un mediķu organizācijas.