• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuvā ierodas pirmie Vācijas brigādes karavīri

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:46, 08.04.2024


Viļņā pirmdien ierodas pirmie karavīri no Vācijas brigādes, ko paredzēts dislocēt Lietuvā.



Pēc Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegtās informācijas, pirmie 20 karavīri tiks izvietoti Viļņā un veidos Vācijas brigādes galveno štāba elementu. Šīs militārpersonas būs atbildīgas par brigādes izvietošanas plānošanu Lietuvā, vienosies par prasībām militārajai infrastruktūrai, kā arī palīdzēs Vācijas karavīru pārdislocēšanā uz Lietuvu.

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns pirmdien Lietuvas sabiedriskajam radio sacīja, ka oktobrī ieradīsies vēl aptuveni 150 karavīru.

Lielākā daļa Vācijas brigādes karavīru ieradīsies 2025.gadā, un paredzams, ka pilnīgas operatīvās spējas tiks sasniegtas 2027.gadā, teica Kasčūns.

Ministrs norādīja, ka nepieciešamo apstākļu radīšana Vācijas karavīriem Lietuvai līdz 2027.gadam izmaksās aptuveni 800 miljonus eiro.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, pirmdien atvadu ceremonijā Berlīnē pavadot pirmos brigādes karavīrus, kas devās uz Lietuvu, uzsvēra, ka šī ir svarīga diena Bundesvēram.

"Šī ir pirmā reize, kad mēs pastāvīgi izvietojam šādu vienību ārpus Vācijas," sacīja Pistoriuss.

Viņš arī norādīja, ka Lietuvai vēl daudz darāmā, lai sagatavotu infrastruktūru Vācijas brigādei.

Jau vēstīts, ka Pistoriuss un toreizējais Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks 2023.gada decembrī Viļņā parakstīja plānu par Vācijas armijas brigādes izvietošanu Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļu dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027.gadam.

Atbilstoši plānam Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu, ieskaitot ģimenes locekļus.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos, kur būs dislocēti apmēram 80% brigādes karavīru, un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes militārpersonu dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026.gadam kaujas grupu plānots integrēt jaunajā brigādē.

Diskusijas par Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā sākās pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, un Berlīne par konkrētām saistībām paziņoja 2023.gada jūnijā. Mērķis ir stiprināt Lietuvas un visa NATO austrumu flanga drošību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Lasiet arī

Sabiedrība Pētījums: Vācijas iedzīvotāju skaits līdz 2040.gadam pieaugs tikai par 0,6%

Vācijas iedzīvotāju skaits līdz 2040.gadam, domājams, palielināsies tikai par 0,6%, liecina otrdien publiskotais Bertelsmana fonda pētījums.

Pasaule Telekanāls: vācu uzņēmumi piedalās Mariupoles atjaunošanā

Vācijas uzņēmumi piedalās Krievijas karaspēka izpostītās un sagrābtās Mariupoles atjaunošanā, vēsta Vācijas telekanāls ARD.

Pasaule Vācijā stājas spēkā likums par marihuānas daļēju legalizāciju

Vācijā pirmdien spēkā stājās daļēja marihuānas legalizācija privātai lietošanai, kuru atbalstīja Vācijas kanclera Olafa Šolca kreisi centriskā valdība, bet kritizēja opozīcijas politiķi un mediķu organizācijas.

Ekonomika Latvijā 34,3% lietotu automašīnu ievestas no Vācijas

Latvijā 34,3% lietotu automašīnu ievestas no Vācijas, pavēstīja automašīnu vēstures atskaišu izveides platformas "carVertical" pārstāvji, atsaucoties uz platformas datiem.