• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Grobiņai drīzumā tiks samazināts siltuma tarifs (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
liepajniekiem.lv 07:12, 26.03.2024


Jaunā apstiprinātā maksa stāsies spēkā, kad noslēgsies pilnā tarifu projekta izvērtēšana.


Vējdzirnavas Grobiņā.

“Grobiņas namserviss” iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunu siltumapgādes pakalpojuma tarifa aprēķinu Grobiņā, Kapsēdē, Cimdeniekos un Robežniekos.

Piedāvātais tarifs, kas saistīts ar kurināmā izmaksu samazinājumu, ir 93,20 eiro par megavatstundu līdzšinējo 97,48 eiro vietā.

Šis ir jau otrais tarifa projekts, ko “Grobiņas namserviss” iesniedzis regulatoram.

Pirmajā, ko komisija saņēma pērn 27. septembrī, bija paredzēts vienādot maksu visās teritorijās, kurās ir “Grobiņas namsaimnieka” katlumājas.

Tas paredzēja maksas izmaiņas vairākos pagastos. Dažviet tā būtu samazināta pat ievērojami, piemēram, Durbē, kamēr Nīcā uzņēmums plānoja 60% pieaugumu.

Digital Matter icon
“Grobiņas namservisa” sabiedrisko pakalpojumu eksperte, finansiste Irita Vītola pērn portālam liepajniekiem.lv paskaidroja, ka jaunie tarifi saistīti ar izmaiņām uzņēmumā un, apkalpojot jaunas teritorijas, maksu plānots aprēķināt vienādu visās pakalpojuma nodrošināšanas vietās.

“Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iesniegtie tarifi varētu stāties spēkā no 1. janvāra,” rudenī sacīja I. Vītola.

Taču jauns tarifs līdz ar jaunā gada sākumu spēkā nestājās, septembrī iesniegtais tarifa projekts netika apstiprināts un līdz šai dienai apkures izmaksas Dienvidkurzemē nav mainījušās.

Portāls vērsās pie regulatora, lai noskaidrotu, kāpēc “Grobiņas namserviss” iesniedzis jaunu tarifu un kas noticis ar veco projektu. Tāpat – kāpēc tagadējais piedāvājums attiecas tikai uz daļu apdzīvotu vietu, kurās komersants nodrošina siltumu?

Digital Matter icon
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta vietnieks Aivis Reinholds atbildēja, ka “Grobiņas namserviss” septembrī iesniedza pilno tarifu projektu tāpēc, ka pievienoja jaunas katlumājas un uzņēmumam mainījās siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Tarifu projekts paredzēja, ka turpmāk visā teritorijā būs vienots siltumapgādes tarifs.

“Grobiņas namserviss” “Latvijas Vēstnesī” ziņoja, ka maksa stāsies spēkā 1. janvārī.

A. Reinholds paskaidroja, ka šī informācija ir indikatīva, jo, vērtējot pilno tarifu ar detalizētu izmaksu analīzi, parasti regulatoram rodas jautājumi komersantam. Savukārt jaunas informācijas sagatavošana prasa papildu laiku.

“Tā kā pilnā tarifu vērtēšana ieilga, tad, mainoties kurināmā cenai, tika izmantota komersantam iepriekš izsniegtā atļauja noteikt pašnoteiktos tarifus, kad spēkā esošā tarifa ietvaros maina tikai kurināmā cenu. Šādas tarifa izmaiņas tika iesniegtas SPRK 5. martā, un tuvākajā padomes sēdē pašnoteiktais tarifs tiks izvērtēts,” regulatora pārstāvis skaidroja.

Taču pat šāda tarifa apstiprināšanas gadījumā maksa neattieksies uz visu “Grobiņas namservisa” darbības teritoriju, bet tikai uz tām četrām teritorijām, kurām esošais tarifs jau bija apstiprināts regulatorā.

Attiecīgi šis tarifs Grobiņā, Kapsēdē, Cimdeniekos un Robežniekos varētu stāties spēkā 1. maijā.

Savukārt teritorijām, kuras “Grobiņas namservisam” pievienoja vēlāk un kurām tarifus iepriekš apstiprināja pašvaldība, regulators nevar apstiprināt pašnoteiktos tarifus. Tur jaunā apstiprinātā maksa stāsies spēkā, kad noslēgsies pilnā tarifu projekta izvērtēšana.

Esot atlicis vēl saņemt un izvērtēt pamatojumu par atsevišķām izdevumu pozīcijām, par to, kad izvērtēšana varētu būt pabeigta, portālam liepajniekiem.lv paskaidroja A. Reinholds.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos

Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026.gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.

Ekonomika Valmiera par 4,5 miljoniem eiro sāka jaunas katlumājas būvniecību (+VIDEO)

Viens no projekta mērķiem ir nodrošināt stabilu un drošu siltumapgādi par pieņemamu cenu.

Ekonomika «Šajā sezonā siltumapgādes tarifi - stipri zemāki nekā pagājušajā gadā» (+VIDEO)

Nezināmais jautājums - kāda šogad būs ziema, cik tā būs auksta un gara - pauž KEM.

Sabiedrība Eksperti skaidro, cik maksāsim par apkuri šajā sezonā

Latvijā šajā apkures sezonā iedzīvotājiem gaidāmi mazāki rēķini nekā pagājušajā gadā, prognozē starptautiskā biokurināmā biržas "Baltpool" pārstāvji.