• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperti skaidro, cik maksāsim par apkuri šajā sezonā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 11:30, 01.11.2023


Latvijā šajā apkures sezonā iedzīvotājiem gaidāmi mazāki rēķini nekā pagājušajā gadā, prognozē starptautiskā biokurināmā biržas "Baltpool" pārstāvji.


Foto: Freepik

"Baltpool" norāda, ka 2023.gada oktobrī Latvijā vidējā apkures cena bija 9,05 centi par par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 19% mazāka, salīdzinot ar cenu pagājušās apkures sezonas beigās, kad cena bija 11,99 centi par kWh.

Vidējā apkures cena Latvijā tiek noteikta, ņemot vērā visu valsts pilsētu apkures cenas, taču visvairāk to ietekmē cenas lielākajās pilsētās. Rīgā noteiktā apkures cena ir 8,76 centi par kWh, Daugavpilī - 8,53 centi par kWh, Liepājā - 9,17 centi par kWh, Jūrmalā - 9,15 centi par kWh, bet Jelgavā - 7,24 centi par kWh.

Pēc "Baltpool" tirdzniecības vadītāja Vaidota Jonuša minētā, kara Ukrainā izraisītais nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis pērn rudenī emocionāli ietekmēja energoresursu tirgus - rekordlielos apmēros sadārdzinājās biokurināmais, dabasgāze. Biokurināmā cena tirgū pieauga arī importa no Baltkrievijas aizlieguma dēļ. Tomēr vēlāk spriedze tirgū mazinājās un biokurināmā cenas tirgū sāka strauji pazemināties - līdz sezonas beigām Latvijas tirgū tās pazeminājās par 51%.

"Skatoties uz šīs apkures sezonas perspektīvām, varam garantēt, ka gaida mierīgāks gads. Faktoru, kas satrauca pērn, šogad nav - biokurināmā tirgū izejvielu piedāvājums no vietējiem ražotājiem ir pietiekams, nav gaidāmi pārsteigumi arī dabasgāzes tirgū - Eiropā krātuves ir piepildītas maksimāli, un gāzes cenas ir sasniegušas zemāko līmeni," min "Baltpool" pārstāvis.

Prognozējot apkures cenu, nozīmīgs faktors ir arī vidējā gaisa temperatūra apkures sezonas laikā. Arī iepriekšējā apkures sezonā laika apstākļi bija pietiekami silti, kas mazināja nepieciešamību pēc biokurināmā un pazemināja tā cenu tirgū. Šogad Eiropas Savienības klimata aģentūra "Copernicus" Eiropā prognozē siltāku ziemu, nekā ierasts.

"Baltpool" pārstāvji vienlaikus norāda, neņemot vērā aizvien zemākās apkures cenas, lēta biokurināmā dēļ tirgū var izveidoties pirms dažiem gadiem pastāvējušais stāvoklis, kad lētā Baltkrievijas biokurināmā importa dēļ vietējais tirgus stagnēja. Taču, pēc izejvielu importa no Baltkrievijas apturēšanas, vietējam tirgum bija nepieciešami pieci mēneši, lai nodrošinātu pietiekamu biokurināmā piedāvājumu un tādējādi stabilizētu situāciju tirgū.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Ekonomika Rīga pamazām mainīs apkures sistēmu: kas ir svarīgi zināt (+VIDEO)

Līdz šim laikam uzstādītās iekārtas varēs darboties līdz sava kalpošanas laika beigām.

Ekonomika Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos

Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026.gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.

Ekonomika Valmiera par 4,5 miljoniem eiro sāka jaunas katlumājas būvniecību (+VIDEO)

Viens no projekta mērķiem ir nodrošināt stabilu un drošu siltumapgādi par pieņemamu cenu.

Ekonomika «Šajā sezonā siltumapgādes tarifi - stipri zemāki nekā pagājušajā gadā» (+VIDEO)

Nezināmais jautājums - kāda šogad būs ziema, cik tā būs auksta un gara - pauž KEM.