• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 20:18, 13.02.2024


Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026.gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.



Jaunu gāzes katlu uzstādīšanas atļaujas no 2026.gada 1.janvāra netiks izsniegtas, ja tam nebūs atbilstoša ekonomiskā pamatojuma aprēķina. Atļaujas var izmantot piecus gadus no izsniegšanas, tātad katlus varēs uzstādīt līdz 2031.gadam.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā, jau līdz šim bija pieņemti noteikumi par gaisa piesārņojumu teritoriālo zonējumu, savukārt no 2019.gada ir spēkā prasības pret akmeņogļu izmantošanu apkurei visās pilsētas zonās.

Kopā noteiktas trīs zonas, atkarībā no piesārņojuma daudzuma, un ņemot vērā ietekmei pakļauto iedzīvotāju skaitu, teritorijas izmantošanas veidu un centralizētās siltumapgādes sistēmas pieejamību.

Pirmās divas zonas ir noteiktas pilsētas centrā un tā tuvākajā apkārtnē - Teikā, Čiekurkalnā, tuvējā Pārdaugavā, Āgenskalnā, Bieriņos, Atgāzenē un citviet. Pārējā Rīgā noteikta trešā zona.

Jaunie noteikumi paredz, ka visās zonās būs aizliegts uzstādīt siltumapgādes sistēmas iekārtas, kurās izmanto akmeņogles, brūnogles, kūdru un šķidro kurināmo, tai skaitā dīzeļdegvielu.

Izmaiņas izjutīs tie iedzīvotāji, kuri būvē jaunu ēku vai veic apkures katlu nomaiņu. Prioritāte tiks dota centralizētai siltumapgādei vai bezemisiju situma avotiem.

Noteikumi neskars malkas krāšņu īpašniekus, biomasas kurināmā, gāzes katlu īpašniekus, kas neplāno un kuriem nav iespēju šobrīd mainīt savas apkures iekārtas, kā arī visus, kas izmanto centrālo apkuri.

Noteikumi tiks piemēroti brīdī, kad būs nepieciešams saņemt atļauju no Siltumapgādes jautājumu komisijas par jaunas apkures iekārtas uzstādīšanu.

Kā skaidro pašvaldībā, pilsēta ir noteikusi mērķus gaisa kvalitātes uzlabošanai un klimata pārmaiņu mazināšanai. Lai nebūtu jāveic uzstādīto iekārtu neplānota nomaiņa, paredzēts pāriet uz atjaunīgajiem energoresursiem pakāpeniski.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika Rīga pamazām mainīs apkures sistēmu: kas ir svarīgi zināt (+VIDEO)

Līdz šim laikam uzstādītās iekārtas varēs darboties līdz sava kalpošanas laika beigām.

Ekonomika Valmiera par 4,5 miljoniem eiro sāka jaunas katlumājas būvniecību (+VIDEO)

Viens no projekta mērķiem ir nodrošināt stabilu un drošu siltumapgādi par pieņemamu cenu.

Ekonomika «Šajā sezonā siltumapgādes tarifi - stipri zemāki nekā pagājušajā gadā» (+VIDEO)

Nezināmais jautājums - kāda šogad būs ziema, cik tā būs auksta un gara - pauž KEM.

Sabiedrība Eksperti skaidro, cik maksāsim par apkuri šajā sezonā

Latvijā šajā apkures sezonā iedzīvotājiem gaidāmi mazāki rēķini nekā pagājušajā gadā, prognozē starptautiskā biokurināmā biržas "Baltpool" pārstāvji.