• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sešiem unikāliem Latvijas produktiem pievieno Salacgrīvas nēģus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 18:46, 11.07.2021


Vēl turpinās saskaņošanas process ar Eiropas Komisiju (EK) par Salacgrīvas nēģu iekļaušanu Eiropas Savienības (ES) Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros, aģentūra LETA noskaidroja Zemkopības ministrijā (ZM).


Foto: LETA

ZM patlaban nevar sniegt konkrētākas prognozes attiecībā uz procesa noslēgumu.

Ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vecākā referente Ginta Dzerkale komentēja, ka, pēc Latvijas pieredzes, viena produkta reģistrācijas process ilgst vidēji 33 mēnešus, taču reģistrācijas procedūru laiks ir ļoti dažāds. Cita starpā Dzerkale minēja Dānijas sieru "Havarti", kuram no pieteikuma iesniegšanas 2010.gadā līdz reģistrācijas noslēgumam pagāja deviņi gadi.

Taujāta par pandēmijas ietekmi uz reģistrācijas procesa gaitu, ZM pārstāve sacīja, ka Covid-19 uz to nav atstājis ietekmi, un darbs noris noteiktajā kārtībā.

Ministrijā norādīja, ka produktu iekļaušana ES Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros ražotājiem paredz iespēju marķēt produktu ar ES, tostarp Latvijā, atpazīstamu logotipu, piesaistot tūristu uzmanību. Tāpat ražotāji var piedalīties dažādos popularizēšanas pasākumos, vairot patērētāju uzticību, jo produktiem tiek nodrošināta attiecīgā kontrole un uzraudzība, kā arī produktam tiek piešķirta intelektuālā īpašuma aizsardzība un paplašinātas iespējas pretendēt uz atbalsta pasākumiem.

Savukārt patērētājiem aizsargātā produkta marķējums nozīmē iespēju viegli atpazīt un iegādāties ES īpašās kvalitātes produktus

ES Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros patlaban ierakstīti seši unikāli Latvijas produkti. Sklandrausis, salināta rudzu rupjmaize un Jāņu siers iekļauti Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, Latvijas lielie pelēkie zirņi - Aizsargātu cilmes vietas nosaukumu reģistrā, savukārt Carnikavas nēģi un Rucavas baltais sviests - Aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā.

Dzerkale arī piebilda, ka pašlaik ministrijā tiek strādāts pie Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskā plāna 2023- 2027.gadam, un plānots, ka tā ietvaros tiks piešķirts atbalsts par pieteikumu sagatavošanu reģistrācijai ES Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros.

"Tādēļ aicinām ražotājus izvērtēt iespēju sagatavot jaunus pieteikumus," sacīja Dzerkale.

Jau ziņots, ka pērnā gada jūlijā pieteikums par Salacgrīvas nēģu iekļaušanu ES Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros tika iesniegts EK.

Produktu reģistrācija ir garš process, jo par katru produktu ES tiek pieņemta atsevišķa regula.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.