• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pavļuts: Primārajai veselības aprūpei jābūt pieejamai un kvalitatīvai

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 08:40, 01.07.2022


Pašreizējā primārā veselības aprūpe Latvijā ir ar būtiskiem trūkumiem, taču tai jābūt pieejamai, kvalitatīvai, modernai un digitālai, aģentūrai LETA pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).


Foto: twitter

Ministrs ceturtdien bija devies uz Liepāju, lai ar vietējiem ģimenes ārstiem diskutētu par primārās veselības aprūpes stiprināšanu un attīstīšanu.

Pēc viņa paustā, Covid-19 pandēmija parādīja, ka bez papildu resursiem un straujas modernizācijas ģimenes ārstu darbā būs grūti uzlabot cilvēku apmierinātību, aprūpes kvalitāti un panākt vērā ņemamas izmaiņas Latvijas cilvēku veselībā un dzīves kvalitātē.

"Mēs visi labi apzināmies, ka gan ģimenes ārsti, gan arī pacienti vēlas būtiskus uzlabojumus primārajā veselības aprūpē. Šobrīd Veselības ministrija izstrādā priekšlikumus jaunam primārās veselības aprūpes modelim, nosakot minimālo primārās veselības aprūpes līmeni un to, kāds atbalsts nepieciešams ģimenes ārstiem, tostarp nākamā gada budžeta kontekstā, lai virzītos uz labāku, modernāku un pieejamāku ģimenes medicīnu," sacīja Pavļuts.

Pēc tikšanās ar Liepājas domi veselības ministrs atzina, ka ģimenes ārsti Latvijā strauji noveco, līdz ar to valstij un pašvaldībai ir kopīgi jāstrādā, lai piesaistītu jauno ģimenes ārstu paaudzi un nodrošinātu viņiem pievilcīgus, motivējošus darba apstākļus, tostarp telpas un, iespējams, arī mājokļa atbalstu.

Tāpat ministrs apmeklēja Piejūras slimnīcu, lai pārrunātu tās attīstību nākotnē, nodrošinot labākus psihiskās veselības pakalpojumus Liepājā. Pēc viņa paustā, viens no variantiem paredz veidot ciešāku sadarbību ar Liepājas reģionālo slimnīcu, savukārt otrs - stiprināt saikni ar citām valstij piederošām psihiatriskajām slimnīcām.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka psihiskās veselības pakalpojumu pieejamība Liepāja ne tikai jāsaglabā, bet arī jāuzlabo, jo iestādei vienai pašai ir grūti piesaistīt speciālistus. Tāpat, viņa ieskatā, ir jāstiprina vienota metodiskā vadība, attiecīgi izveidojot metodiskās vadības centru, kurā ir vienoti kvalitātes standarti, vienota pieeja ārstniecības procesiem un pacientiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Lasiet arī

Sabiedrība  Vārda brīvības ierobežojumi rada nelaimīgas sabiedrības

Svinot pasaules preses brīvības dienu, ko ik gadu atzīmē 3.maijā, eksperti aicina būt modriem un atcerēties, ka preses brīvībai ir būtiska loma iekļaujošas sabiedrības veidošanā un demokārtijas stiprināšanā.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Kriminālziņas Aiztur ārzemnieku par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem

Rīgā aizturēts ārzemnieks par 350 eiro kukuļa piedāvāšanu policistiem, informē Valsts policija.

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.