• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts varētu dzēst kredītu strādājošajiem pedagogiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 09:30, 13.01.2024


Izglītības iestādēs strādājošajiem pedagogiem valsts varētu dzēst studiju vai studējošo kredītu, ja tie atbildīs noteiktām prasībām, izriet no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) konceptuālā ziņojuma par augstākās izglītības institucionālo finansēšanu, kas nodots saskaņošanai.



Atbilstoši ministrijas piedāvājumam, kredītu varētu dzēst par katru nostrādāto gadu izglītības iestādē. Ja pedagogs stādā pilnu slodzi, tad tiktu dzēsti 20% gadā no sākotnējās kredīta summas, bet 10% gadā - ja pedagogs strādā nepilnu slodzi, kas nav mazāka par pusslodzi. Ja attiecīgajā gadā slodze ir mazāka par pusslodzi, kredīts netiktu dzēsts. Studiju vai studējošā kredītu dzēstu visu mācību jomu pedagogiem, kuri pabeidz studijas ar diplomu un strādā izglītības iestādē.

IZM apņēmusies regulējumu par izglītības iestādēs strādājošo pedagogu kredītu dzēšanu apstiprināšanai Ministru kabinetā virzīt šā gada pirmajā ceturksnī.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ministrijas piedāvājumu vērtē atzinīgi, un "tas nav maznozīmīgs vēstījums topošajiem un jau esošajiem pedagogiem nozarē", šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņai esot zināms, ka IZM strādā pie grozījumiem, kas ļautu dzēst kredītu arī nepilna laika pedagoģijas studentiem, ar atrunu, ka jānostrādā noteikts laiks nozarē.

Vienlaikus Vanaga pieļauj, ka regulējumu virzīšana varētu nenotikt tik raiti, cik gribētos - tas esot atkarīgs no politiskās gribas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sports LOK prezidents Buks vaino Čakšas komandu par politiska spiediena izdarīšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).

Sabiedrība Skolas krievu valodas vietā varētu piedāvāt apgūt vācu, franču un spāņu valodu

Skolas krievu valodas vietā kā otro svešvalodu varētu piedāvāt apgūt vācu, franču un spāņu valodu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktā aptauja.

Sabiedrība 3045 pedagogi izmantojuši atbalsta pasākumus pārejai uz mācībām latviešu valodā

Atbalsta pasākumus pārejā uz mācībām valsts valodā 2023.gadā izmantojuši 3045 pedagogi, tai skaitā 1216 pirmsskolas pedagogi, liecina Latviešu valodas aģentūras (LVA) apkopotie dati.